انواع مدل های شومینه گازی
شومینه گازی در دو نوع به بازار عرضه شده است، شومینه گازی دودکشدار و شومینه گازی دیواری یا LCD.
شومینه گازی دودکشدار: معمولا قسمت نسبتا بزرگی از فضای داخلی ساختمان را اشغال میکند. بنابراین اجرای آن بیشتر برای ساختمانهای نسبتا بزرگ توصیه میشود. شومینه گازی دودکشدار دارای الزاماتی است، این الزامات شامل آتشدان، دودکش، ترموکوپل و شیر گاز مستقل است. دودکش شومینه برای سالم سازی هوای محیط و خروج دوده حاصل از سوخت ناقص در نظر گرفته میشود. دودکش باید دارای ساختار استانداردی باشد تا از انتشار گازهای سمی در فضای داخلی ساختمان ممانعت به عمل آورد.
از جمله شرایط دودکش استاندارد این است که: از جنس سیمانی یا گالوانیزه ضد رطوبت باشد. قطر دودکش انتخابی برابر یا بزرگتر از قطر لوله خروجی از سقف باشد. مجرای دودکش باز باشد. دارای قطر مناسب باشد، قطر مناسب برای دودکش شومینه گازی 15 سانتیمتر است. دودکش دارای زانو نباشد. توصیه میشود فاصله دودکش از سقف 1 متر بلندتر باشد. از کلاهک H مانند برای دودکش استفاده شود. آتشدان از سطحی نسوز تهیه میشود. لازم است آتشدان درست در راستای دودکش قرار داده شود. این کار سبب میشود تا گازهای سمی و مواد جانبی حاصل از سوخت به طور دقیق از طریق دودکش به بیرون هدایت شوند. شومینه با اندازههای متغیر متناسب با فضاهای داخلی که شومینه در آن طراحی شده، قابل اجرا است. علاوه بر انواع دودکشدار شومینه گازی، شومینههای گازی LCD یا شومینههای گازی دیواری نیز در بازار موجودند. این نوع از شومینههای گازی برای فضاهای کوچک مناسبتر هستند. از آنجا که برای اجرا به فضای زیادی نیاز ندارند، میتوان آنها را برای اتاقهای کوچک هم اجرا کرد. منظره چشم نوازی به فضای داخلی میبخشند. به طور کلی شومینه گازی با نماهای متنوعی از قبیل: نمای آجری، نمای سنگی، ترکیب سنگ و فلز و ... قابل اجراست.
علاوه بر شومینه گازی، انواعی دیگری شامل شومینه چوبی، شومینه الکلی و شومینه برقی نیز به بازار عرضه شدهاند. تفاوت انواع شومینههای موجود با یکدیگر در منبع تامین کننده سوخت آنها است. منبع تامین کننده انرژی گرمایی برای این نوع از شومینهها به ترتیب: چوب طبیعی، انواع الکل و انرژی برق است. در مقایسه انواع این شومینهها نسبت به شومینه گازی، نکاتی وجود دارد. شومینه چوبی نسبت به شومینه گازی کمتر استفاده میشود. دلیلش این است که تهیه منبع سوختی چوب برای این نوع شومینه به صورت محدود امکانپذیر است. تهیه چوب سخت است. به دلیل استفاده از چوب، در صورت سوختن آن خاکستر و دود تولید میشود. روشن و خاموش کردن شومینه چوبی به مواد سوختی ثانویه مثل نفت، الکل یا گازوئیل نیاز دارد. در صورتی که با انتخاب شومینه گازی، خاکستری تولید نمیشود. اگر از مدل شومینه خطی استفاده شود علاوه بر گرم کردن محیط، تا حدی روشنایی فضا هم تامین میشود. روشن و خاموش کردن شومینه گازی با سهولت و سرعت بیشتری انجام میشود. شومینه برقی نسبت به گازی به برآورد فضای اجرایی نیازی ندارد. در فضاهای بزرگ و کوچک قابل اجراست. مدلهای متنوعتری دارد. اجرای آن فوق العاده راحت و سریع است. نیاز به دودکش ندارد به علاوه باعث آلودگی هوای داخل اتاق نمیشود. اما انرژی تامین کننده آن گران است و برای مدت زمان طولانی مقرون به صرفه نیست. شومینههای الکلی جدیدترین و مدرنترین نمونههای عرضه شده به بازار هستند. منبع تامین کننده انرژی گرمایی در این نوع از شومینهها بیوالکل یا الکل حاصل از تخمیر یک ماده طبیعی است و یا از انواع ایزوپروپیل برای سوخت بهره میبرند. الکلها به صورت ژل برای سوخت شومینه الکلی به کار میرود. این نوع از شومینه نیز مثل شومینههای گازی نیاز به دودکش ندارند. همچنین در اثر فرآیند سوخت خاکستری تشکیل نمیشود. اما محدودیتهای خاص خود را دارند. چون الکل نسبت به گاز انرژی کمتری تولید میکند، کاربرد آنها را با محدودیت مواجه کرده و این نوع از شومینهها برای آب و هوایی با برودت زیاد توصیه نمیشوند.
شومینه گازی نیز مانند هر وسیله دیگری دارای مزایا و معایبی است. از جمله مزایای آن این است که کاربردش در دکوراسیون داخلی علاوه بر جلوه بصری به فضای داخلی گرما و روشنایی مطلوب و نسبتا طبیعی میدهد. از مزایای قابل توجه برای شومینه گازی، به میزان زیاد هدر رفت انرژی میتوان اشاره کرد. هوای گرم سبک است و بیشتر گرمای تامین شده توسط شومینه گازی از طریق دودکش به بیرون میرود. علاوه بر این هوای سرد بیرون نیز از همین راه میتواند وارد فضای داخلی ساختمان شود. وجود این دو عامل در کل منجر به نتیجه مطلوبی نمیشود. برای همین توصیه میشود برای تامین انرژی گرمایی در سازههای مختلف راهکارهای دیگری انتخاب شود. در سالهای اخیر بهای گاز مصرفی گران شده است. به علاوه منابع گازی در جهان محدودند. بهتر از در صورت امکان برای وسایل مصرفی با این منبع سوخت در پی کاندیداهای بهتری باشیم. در این مبحث کوشیدیم تا با معرفی استانداردهای لازم برای خرید و اجرای شومینه گازی، همچنین برشمردن مزایا و معایب آن، زمینه لازم برای یک انتخاب محصول مناسب را فراهم کنیم.
آشنایی بیشتر با شومینه گازی و مزایای استفاده از آن
شومینه یکی از قدیمیترین روشهای گرمایشی است که جایگاه ویژهای در معماری ایرانی نیز داشته است. شومینه برای همه ما یک حس نوستالژیک دارد و فقط یک وسیله گرمایشی نیست. امروزه در معماری مدرن نیز شومینه جایگاهی خاص دارد و با توجه به دکوراسیون خانه از آن استفاده میشود. گرما، حس آرامش و چشم انداز زیبای شومینه از دلایل محبوبیت آن است به گونهای که هنوز هم در تمامی سبکها از آن استفاده میشود. این وسیله گرمایشی علاوه بر کاربردی که دارد، اعضای خانواده را نیز در کنار هم جمع میکند از این رو از نظر روانی نیز گزینه مناسبی برای استفاده است.
وقتی که میگوییم شومینه فضایی در گوشهای از خانه را به یاد میآوریم که با انداختن چند تکه چوب در آن میتوان فضای خانه را گرم کرد. اما امروزه در دنیای مدرن شومینه گازی نیز یکی دیگر از وسیلههای گرمایشی است که میتوان از آن استفاده کرد.
شومینه گازی میتواند یک ویژگی فوق العاده برای خانه باشد که با سایر عناصر طراحی مدرن خانههای امروزی همخوانی دارد. منبع انرژی گرمایی این شومینهها گاز است و امروزه به روشی متداول برای گرم کردن فضای خانه تبدیل شده است. در ادامه مطلب ویژگیهای این وسیله گرمایشی مدرن را با هم بررسی خواهیم کرد.
ویژگیها و مزایای شومینه گازی
- قابل نصب در قسمتهای مختلف خانه: نصب شومینه گازی، تنها به لولهکشی گاز نیاز دارد. این وسیله گرمایشی نیازی به دودکش ندارد، از این رو بدون نگرانی در مورد دودکش میتوانید شومینه گازی را در هر قسمتی از خانه نصب کنید. از طرفی نصب خود دودکش نیز نیاز به هزینه دارد که با استفاده از مدل گازی این هزینه را میتوانید پس انداز کنید. علاوه بر نصب راحت، این وسیله گرمایشی به فضای کمی نیاز دارد و در یک اتاق کوچک نیز میتوانید از آن استفاده کنید.
- سالم بودن: این نوع شومینه برای استفاده در خانه گزینه مناسبتری است چون هیچ گونه دودی ندارد. شومینههای چوبی با سوختن چوب، مقداری دود وارد هوای خانه میکنند که این برای افراد مبتلا به آلرژی و آسم مضر است و منجر به مشکلاتی برای آنها خواهد شد. از آن جایی که سوخت این مدل شومینه گاز است بدون مشکلات سلامتی میتوانید از گرمای آن لذت ببرید و شاهد هیچ خطری برای ایجاد علایم آلرژی یا حملات آسمی نباشید. از این رو میتوانید از آتش لذت ببرید و در عین حال راحت نفس بکشید.
- هزینههای نصب: نصب این مدل شومینه نسبت به مدلهای سنتی به هزینه کمتری نیاز دارد. تمام کاری که باید انجام دهید این است که شومینه را بخرید و با بررسی خط گاز خانه، آن را در مکان مورد نظرتان نصب کنید. در حالی که در مدلهای سنتی باید دودکش و سایر لوازم مورد نیاز را نصب کنید. پس اگر راحتی برای شما مهم است این گزینه برای شما ایدهآل خواهد بود.
- هزینههای سوخت: گاز طبیعی ارزانتر از چوب برای شومینه چوبی است، هزینه چوب فقط شامل خرید چوب نیست چون به امکاناتی مانند چادر نیز برای نگهداری چوب نیاز داریم که این نیز نیاز به هزینه دارد. علاوه بر این گاز طبیعی مدت زمان بیشتری نسبت به چوب میسوزد. علاوه بر این اگر بخواهیم شومینه گازی را با شومینه برقی مقایسه کنیم میبینیم که گاز از برق نیز ارزانتر است در نتیجه این نوع شومینه مقرون به صرفهتر از سایر مدلهاست.
- ایمنی: اگر بخواهیم ایمنی شومینه گازی را با مدل چوبی مقایسه کنیم میبینیم که ایمنتر است چون خطر آتش سوزی آن کمتر است و اعضای خانواده میتوانند بدون نگرانی در خانه استراحت کنند. حتی در صورت آتش سوزی نیز، خطرات و خسارت ناشی از گاز طبیعی کمتر است.
- نگهداری آسان: خرید شومینههایی که سوخت آنها گاز طبیعی است میتواند منجر به صرفه جویی در هزینههای مربوط به تعمیرات یا خسارت شود چون نگهداری آسانی دارند.
- تمیز کردن آسان: همانند هر وسیله دیگری شومینه گازی نیز نیاز به تمیز کردن دارد. تمیز کردن آن کار سختی نیست و فقط کافیست طبق راهنمایی سازنده شومینه را تمیز کنید. توجه داشته باشید که هنگام گرم بودن شیشهها تمیزکاری را انجام ندهید چون با کشیدن پارچه مرطوب بر روی شیشه گرم ممکن است شیشه ترک بردارد. از این رو دقت داشته باشید که دقیقا طبق راهنمایی سازنده عمل کنید تا آسیبی به شومینه وارد نکنید.
مواد قابل اشتعال را از شومینه دور نگه دارید. نکتهای که باید به یاد داشته باشید دور نگه داشتن مواد قابل اشتعال از شومینه است. مدل گازی نسبت به مدل چوبی جرقههای آتش ندارد اما در حین استفاده اجزای آن مانند شیشه یا فلزات استفاده شده در ساخت شومینه درجه حرارت بالایی خواهند داشت که نزدیک بودن برخی از اشیا میتواند منجر به ایجاد آتش سوزی شود. از این رو بین شومینه گازی و لوازم قابل اشتعالی مانند مبلمان، پرده، تخت یا فرش فضای متناسب ایجاد کنید. سعی کنید تحت هر شرایطی نکات ایمنی را به خوبی رعایت کنید تا از وقوع حوادث ناگوار جلوگیری کنید.
آیا مونوکسید کربن شومینه گازی خطرناک است؟
شومینههای گازی ایمن هستند اما مانند تمامی وسایل گازسوز مونوکسید کربن تولید میکنند. مونوکسید کربن رنگ، بو یا مزهای ندارد از این رو تشخیص نشت کردن آن کار آسانی نیست. برای جلوگیری از ایجاد چنین مشکلاتی میتوانید از هشدار دهندههای مخصوص مونوکسید کربن استفاده کنید تا در صورت نشتی هشدار را سریعا دریافت کنید و اقدامات لازم را انجام دهید. در صورتی که از بیش از یک شومینه استفاده میکنید در قسمتهای مختلفی از خانه هشدار دهنده نصب کنید.
با سرویس کردن سالیانه شومینه نیز میتوانید از سالم و بی خطر بودن آن اطمینان حاصل کنید. از این رو هر سال قبل از شروع فصل سرما از نمایندگی یا یک تکنسین ماهر بخواهید تا شومینه شما را بررسی کند و ایرادات آن را رفع کنید تا خطرات کمتری در کمین شما باشد.