مواد سازنده سنگ مصنوعی شامل قطعاتی از سنگ طبیعی و ترکیبی از سیمان و مواد پلیمری، معدنی و یا شیمیایی دیگر است. می توان به این ترکیبات قطعات ریز فلزی، رنگ و یا قطعاتی از سنگ های دیگر را نیز اضافه کرد. امکان اضافه کردن موارد متعدد به ترکیب اولیه سازنده سنگ مصنوعی، امکان تولید مدل ها و طرح های متنوعی از این سنگ ها را فراهم می کند. سنگ مصنوعی می تواند دارای ترکیبی از مواد شیمیایی و پلاستیکی باشد، (که در این صورت بیشتر به عنوان متریال دکوراتیو به کار می رود)، یا از موادی مانند پودر سنگ و مواد معدنی ساخته شده باشد. سنگ مصنوعی ساخته شده با مواد طبیعی مقاوم تر از نمونه ترکیبی شیمیایی است و کاربرد و کارایی بیشتری نیز دارد.
سنگ مصنوعی محددیت های فیزیکی، جغرافیای و کیفیتی سنگ های عادی را ندارد و امتیازات زیادی نسبت به سنگ های طبیعی درصنعت ساختمان سازی دارد. کاربرد عمده سنگ مصنوعی در نماسازی داخلی و خارجی ساختمان و به عنوان کفپوش است اما در ساخت شومینه، قاب های درب و پنجره، ستون، آشپزخانه، حمام، سرویس بهداشتی، محوطه سازی و حتی مبلمان شهری نیز می توان از آن استفاده کرد.
تنوع بالای طرح های این محصول، آزادی عمل زیادی به طراحان داخلی و خارجی و طراحان نمای ساختمان می دهد.
ویژگی های مثبت سنگ مصنوعی
- وزن بسیار کم نسبت به نمونه های طبیعی
این ویژگی سبب کاهش هزینه های مربوط به حمل و نقل می شود و درهنگام نصب، کار را برای افراد اجرا کننده آسان تر می کند. وزن کم این محصول وزن وارده بر ساختمان را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. کم بودن وزن متریال در کنار حفظ کارایی و کاربرد آن ها، جزو اساسی ترین چالش ها در حوزه ساختمان سازی محسوب می شود.
- تنوع بالای رنگ، طرح و بافت
امکان اضافه کردن رنگ و قطعات دیگر، فرم های ظاهری بسیار متنوع و زیبایی را به سنگ مصنوعی می دهد. تنوع بالای سنگ مصنوعی، این محصول را برای هر فضایی با هر کاربرد و سبکی متناسب کرده و پاسخگوی هر نوع سلیقه ای است. همچنین می توان در صورت نیاز، این سنگ ها را در طرح و رنگ دلخواه نیز سفارش داد.
به علت ترکیبات پلیمری موجود در سنگ مصنوعی، این محصول مقاومت بسیار بالایی در برابر شرایط مختلف آب و هوایی، فرسایش، خراش و یا خش، فشار و ضربه دارند. این نقطه قوت سنگ مصنوعی، امکان اجرای آن را در هر موقعیت خاص آب و هوایی ممکن می سازد و به علت طول عمر و ماندگاری بالا، هزینه های نگه داری و تعمیر را کم می کند.
نمونه های مختص کفپوش سنگ مصنوعی به نسبت نمونه های طبیعی، قابلیت ساب پذیری دارند که این ویژگی در سنگ های کف، اهمیت زیادی دارد.
ترکیبات به کار رفته در این سنگ ها، آن ها را به عایق صوتی و عایق حرارتی مناسبی برای ساختمان تبدیل می کند و به نسبت سنگ طبیعی، تاحدود زیادی از هدر رفت گرما و یا عبور صدا جلوگیری می کند.
این سنگ ها قدرت چسبندگی بیشتری نسبت به سنگ طبیعی دارند، یعنی بهتر از سنگ طبیعی به مصالح ساختمانی به کار رفته در کف و بیرون ساختمان می چسبند. این نکته سبب افزایش طول عمر مفید آن پس از اجرا و حفظ زیبایی اولیه نتیجه نهایی با وجود گذشت زمان زیادی از به کار گیری آن می شود. نمونه های سنگ طبیعی، به خصوص در نمای ساختمان، چسبندگی پایینی دارند و به مرور زمان و بر اثر شرایط آب و هوایی و انقباض و انبساط، می شکنند و یا ترک بر می دارند و درنهایت از بدنه ساختمان جدا می شوند.
اساس ساخت سنگ مصنوعی، ترکیب قطعات سنگ بامواد دیگر است. همین امر، امکان استفاده از مواد و قطعات سنگی به ظاهر بلا استفاده را فراهم می کند. علاوه بر این، به علت ارائه سنگ مصنوعی در ابعاد متفاوت، میزان هدر رفت آن به نسبت قطعات سنگ طبیعی در هنگام برش بسیار کم خواهد بود.
میزان نفوذ ناپذیری سنگ مصنوعی بسیار کم است که همین امر یکی از علل افزایش مقاومت وطول عمر مفید آن است. با توجه به این ویژگی، می توان به راحتی برای تمیز کردن این سنگ ها، شست و شوی عادی را بدون نگرانی از خرابی سطح سنگ، انجام داد. به علت عدم امکان نفوذ عوامل خارجی، امکان رشد قارچ، باکتری، جلبک و موارد فرسایشی دیگر در بافت داخلی سنگ نیز کاهش می یابد.
سنگ مصنوعی به علت مقاومت بالایی که دارد، می تواند درضخامت های کمتری نسبت به نمونه طبیعی اجرا شود. این امر در طراحی داخلی سبب کاهش هدر رفت فضای موجود از لحاظ ابعاد نهایی فضای مورد نظر و افزایش ظرافت کار و نتیجه نهایی در نما سازی و موارد دیگر، می شود.
این محصول به نسبت کارایی و زیبایی خود، در مقایسه با نمونه طبیعی، قیمت بسیار مناسبی دارد و می تواند هزینه های ساخت و ساز را با حفظ کیفیت و کارایی، به طرز چشم گیری کاهش دهد.
همانطورکه قبلا ذکر شد، یکی از ویژگی های مثبت این محصول، عدم محدود بودن به موقعیت جغرافیایی خاصی است. بعضی از سنگ های طبیعی که نمای ظاهری خاصی نیز دارند، منحصر به یک ناحیه خاصی هستند و گاهی حمل و نقل وانتقال آن به محل اجرا، هزینه زیادی دربر می گیرد. سنگ مصنوعی این محدودیت را ندارد، به علاوه تنوع بالا و امکان سفارشی سازی آن، این محصول را مختص به موقعیت جغرافیایی خاصی نمی کند.
سنگ مصنوعی نوعی سنگ ساختمانی هستند که از ترکیب سنگ طبیعی با مواد افزودنی به دست می آیند. این سنگ ها وزن کمتری نسبت به سنگ های طبیعی دارند، نصب سنگ مصنوعی سریعتر و آسانتر است. وزن سبکی که سنگ های مصنوعی دارند باعث سبک شدن ساختمان می شوند و ساختمان را در مقابل تنش های احتمالی زلزله مقاومتر میکند. دوام و مقاومت سنگ های مصنوعی در مقابل سرما، یخبندان، گرما و رطوبت نسبت به سنگ های طبیعی بیشتر است و هزینه حفظ و نگهداری آنها کمتر میباشد. سنگ های مصنوعی عایق مناسبی در برابر صدا و گرما هستند .
در پروژه های ساختمانی برای فضاهای داخلی و خارجی از این سنگ ها می توان استفاده کرد و در رنگ ها و طرح های مختلف موجود می باشند. سنگ های مصنوعی برای نمای داخلی و خارجی ساختمان، مغازه ها، کافی شاپ ها، رستوران ها ایده آل می باشند
در نماسازی با سنگ های مصنوعی می توان از یک نوع سنگ یا چندین سنگ استفاده کرد، با یک طراحی خوب و هماهنگ نمای سنگی بسیار زیبایی میتوان در ساختمان به وجود آورد. سنگ مصنوعی که برای نمای ساختمان استفاده می شود چون در خارج از ساختمان به کار برده می شود باید در مقابل عوامل جوی مانند تابش نور خورشید، باران، گاز های موجود در هوا، تغییر درجه هوا (صبح و شب) مقام باشند .
برخی از ویژگی های سنگ های مصنوعی :
تنوع در رنگ
سبک بودن نسبت به سنگ های طبیعی
قابلیت جذب آب در حد صفر
استقامت بالاتر از سنگ های طبیعی
مقاومت بالا در اثر عوامل جوی
تنوع پذیری در بافت و شکل
نصب راحت و آسان
مقاومت در برابر سرما،گرما، رطوبت و اشعه خورشید
رنگ ثابت و ماندگار
قابل نصب با ملات معمولی و چسب کاشی
مقاوم در برابر باران های اسیدی
عایق صوتی و حرارتی
مقاوم در برابر یخ زدگی
برای اطلاع از راهنمای خرید سایر محصولات نظیر کرکره برقی لطفا از لیست بالا محصول و شهر را انتخاب فرمایید.
سنگ مصنوعی متریالی جذاب با کاربردهای گوناگون در ساختمانها
سنگ مصنوعی (Artificial Stone) یا استونیت را شاید بتوان فرم بازیافتی سنگهای طبیعی دانست. این محصول از مواد بازیافتی سنگهای طبیعی که با مواد دیگری شامل سیمان و مواد و متریال مصنوعی تشکیل شده است. در مقایسه انواع سنگهای طبیعی و مصنوعی باید گفت که فرم جدید حاصله یا همان سنگ مصنوعی وزن کمتری نسبت به انواع طبیعی دارد. نصب و اجرای آن نیز راحتتر است. به علاوه قیمت سنگهای مصنوعی نیز در مقایسه با انواع طبیعی این محصول ارزانتر هستند. سنگهای مصنوعی با رنگ دانههای طبیعی از قبیل اکسید آهن و پودرهای رنگی مصنوعی رنگ میشوند. برای ایجاد محصولی مشابه نوع طبیعی آن نیز، از قالبهایی نزدیک به شکل طبیعی سنگها استفاده میشود. اما از لحاظ ساختاری قالبها در دو فرم نرم و سخت برای تولید انواع سنگ مصنوعی بنا بر کارکرد خاص خود وجود دارند. قالبهای سخت عمدتا از جنس وکیوم، تزریقی و قالب وکیوم فرمینگ ABS هستند. از محصولات این قالبها برای جداول و محوطهسازی و ساخت پله استفاده میشود. انواع نرم قالب نیز شامل پلی اورتان، پی وی سی، سیلیکونی و لاستیکی هستند. از محصولات قالبهای نرم بیشتر در نمای سازه استفاده میشود. این محصولات کاربرد گسترده ای در ساختمان سازی دارند. به عبارتی برای انواع قسمتهای سازه اعم از قسمتهای خارجی ساختمان و فضای داخلی آن قابل استفاده هستند. کاربرد سنگ مصنوعی و نیاز به تولید این محصولات از آنجا مورد توجه قرار گرفت که با افزایش جمعیت و تسریع در امر ساخت و ساز و تنوع در سلیقه مشتری، سنگهای طبیعی مانند قبل پاسخگو نبودند. به منظور ایجاد تنوع و تغییرات ظاهری بیشتر در سنگها، ایده تولید سنگ مصنوعی اجرایی شد. این تنوع در ظاهر سنگها با افزودن متریال مختلف و مواد متفاوتی شامل قطعات فلزی، سنگهای قیمتی و دانههای رنگی به بافت سنگ حاصل میشود. همچنین افزودن موادی مثل پی وی سی و بافت متعلق به خاکهای سبک، به کم شدن وزن سنگ مصنوعی تولید شده و سبک شدن آن کمک میکند. این سنگها نخستین بار در کشور ایتالیا در سال 1960 به بازار عرضه شدند. بعدها استفاده از آنان در سراسر جهان و صنعت ساختمان سازی و محوطه سازی فضاهای بیرونی فراگیر شد. سنگ مصنوعی در دو سایز در بازار موجود است. همچنین وزن مرتبط با این محصول بر اساس سایز سنگ تولیدی متفاوت است. سایز کوچک سنگ مصنوعی وزن تقریبی 15 کیلوگرم دارد و وزن سایز بزرگ آن 37 کیلوگرم است. نوع دیگری از سنگ مصنوعی در بازار موجود است که به آن سنگ سمنت پلاست یا سیمان پلیمر شده Cement Plast Artificial Stone گفته میشود. مواد اضافه شده به این سنگ از جمله ترکیبات پلیمری و نانو باعث بلوری شدن ساختار سیمان و تشکیل زنجیرههایی بلندتر نسبت به حالت معمول شدهاند. این پروسه در تولید این محصول منجر به کسب یک ویژگی منحصر به فرد در آن شده است. این محصول 3 برابر بتن مقاومت خمشی دارد. همچنین خصوصیات دیگر این محصول مانند تراکم، پیوستگی ساختاری و چسبندگی آن نیز در مقایسه با انواع طبیعی سنگ به شکل قابل ملاحظه ای بیشتر است.
به طور کلی سنگهای مصنوعی دارای خواص و ویژگیهای منحصر به فردی هستند که به دلیل مواد و متریال افزودنی به آنها ایجاد شده است. از جمله اینکه سنگ مصنوعی قابلیت تحمل دماهای بالا را دارد. برای همین در ساخت شومینهها از این نوع محصولات استفاده میشود. همچنین در برابر تغییر رنگ نسبت به انواع طبیعی در برابر آثار منفی عوامل محیطی مقاومتر هستند.
تقسیم بندی سنگهای مصنوعی بر حسب مواد تشکیل دهنده شامل دو دسته عمده میشوند، سنگ مصنوعی مرمریتی و گرانیتی. اجزا و ترکیبات تشکیل دهنده سنگ مصنوعی مرمریتی شامل قطعات سنگ مرمر و سنگ آهک هستند. در حالی که اجزای سنگ مصنوعی گرانیتی شامل سنگهای سیلیکاتی، کوارتز، سیلیکا، گرانیت و دیگر اجزای مشابه هستند. به طور کلی اجزای شرکت کننده در تولید این محصولات شامل انواع آگرگاتها، مينرالهاي پركننده، چسبانندهها، رنگدانهها و افزودنيها هستند. برای توضیح مفهوم آگرگاتها باید گفت چنانچه ساختار کانیهای تشکیل دهنده سنگ به جای واحدهایی با آرایش متبلور معمول به شکل متراکم، غیر منظم و غیر بلوری تجمع یابند، به آنها آگرگات میگویند.
به عنوان الگو در تولید سنگهای مصنوعی از عناصر و الگوهای موجود در طبیعت و اشیای مختلف استفاده میشود. سبکهای گوناگونی برای سنگ مصنوعی شامل سبکهای کاشی، چرم، مس، معرق، فرش، مشبک، چوب و ... ایجاد میشود.
مزایای سنگ مصنوعی
این محصولات دارای مزایای متعددی هستند. دلیل استقبال گسترده از آنها در صنعت ساختمان به همین مزایای گسترده برمیگردد از جمله این مزایا به موارد زیر میتوان اشاره کرد.
- وزن سبک سنگ مصنوعی در برابر نمونه طبیعی و استفاده از این خصوصیات برای کاربرد مصالح سبک در سازه
- سهولت نظافت و شستشوی محصول در صورت بروز لکههای رنگی و چربیپ
- مقاومت در برابر خط و خش و ضربه
- خاصیت عایق ضد حرارتی و توانایی تحمل دما و حرارت بالا
- خاصیت مقاومت در برابر مواد شیمیایی شامل اسیدها و بازها و مواد خورنده و آسیب زا
- خاصیت شکل پذیری آسان و در عین حال استحکام قابل قبول
- عدم تغییر پذیری در بافت و رنگ سنگ مصنوعی
- قیمت ارزانتر محصول نسبت به نمونههای طبیعی آن و مقرون به صرفه بودن از نظر اقتصادی
معایب سنگ مصنوعی
از مهمترین معایب این محصول در برابر مزایای متعدد آن تنها به این نکته میتوان اشاره کرد که مانند هر فرآورده سنتتیک دیگری ظاهر تصنعی آن قابل تشخیص است. برای همین مورد پسند عدهای از مشتریان قرار نمیگیرد.
آشنایی بیشتر با انواع مدل های سنگ مصنوعی و کاربرد های آن ها
حفاظت از طبیعت و هم چنین دلایل دیگر از جمله موارد مربوط به هزینه ها و دلایل اقتصادی انسان ها را مجبور به استفاده از بسیاری از متریال و محصولات مصنوعی که با الهام از انواع طبیعی و البته گاه با استفاده از آن ها ساخته می شوند کرده است. یکی از این محصولات مصنوعی سنگ مصنوعی است که امروزه کاربرد های خیلی زیادی در صنعت پیدا کرده است. همیشه امکان استفاده از سنگ های طبیعی به دلیل وجود برخی محدودیت ها وجود ندارد. همان طور که گفته شد قیمت بالای سنگ های طبیعی و پروسه سخت بهره برداری از آن ها از جمله این عوامل می باشند. در ادامه به معرفی سنگ های مصنوعی و کاربردی که دارند و البته مزیت های شان می پردازیم.
سنگ مصنوعی چیست و چه مزایایی دارد؟
این محصولات را از مخلوط کردن پودر سنگ های طبیعی و مواد دیگر می سازند. از افزودنی های آن ها می توان به پی وی سی اشاره کرد. همین موضوع سبب شده است که این سنگ ها دارای وزن خیلی کم تری نسبت به سنگ های طبیعی باشند. همان طور که می دانید، وزن محصولات ساختمانی عامل مهمی در کاربرد آن ها می باشد و این تبدیل به مزیتی برای سنگ های مصنوعی به نسبت انواع طبیعی شده است که موجب آن می شود کار کردن با این محصولات آسان تر بوده و به زمان کم تری هم احتیاج باشد. سنگ های مصنوعی دارای قیمت تمام شده بسیار پایین تری نسبت به سنگ های طبیعی می باشند که آن ها را حسابی پر طرفدار کرده است. نفوذ ناپذیری آن ها در مقابل جذب آن از دیگر ویژگی های این محصولات می باشد. از آن جایی که برای تولید این محصولات از نظر ابعادی محدودیتی وجود ندارد لذا می توان آن ها را در سایز های مختلفی تولید کرد که موجب کاربرد بیش تر آن ها می شود. نمای این سنگ ها مانند سنگ های طبیعی است.
سنگ مصنوعی نما
نمای سنگی ساختمان ها بسیار زیبا و جذاب است. استفاده از سنگ برای زیبا تر کردن نما مورد توجه خیلی از افراد با سلایق مختلف است. اما اگر بخواهیم از سنگ های طبیعی برای این هدف استفاده کنیم، این کار مستلزم صرف هزینه بسیار بالایی می باشد که برای خیلی از افراد مقدور نیست. از طرف دیگر وزن سنگ های طبیعی هم زیاد است به همین دلیل سنگ های مصنوعی برای این کار انتخاب می شوند. امروزه بسیاری از سنگ هایی که برای نمای ساختمان ها به کار می روند مصنوعی هستند که به همین دلیل در تنوع رنگی خیلی بیش تری هم نسبت به انواع طبیعی در بازار ارایه می شوند. نکته قابل توجه دیگر این است که سنگ مصنوعی مقاومت خیلی خوب و بالایی در برابر عوامل جوی از خود نشان می دهد و آسیب پذیری کم آن ها در این مورد مزیت خوبی است که کاربرد برای نما را بیش تر می کند.
سنگ مصنوعی کابینت
یکی دیگر از کاربرد های اصلی سنگ های مصنوعی برای استفاده روی کابینت است. مزیت استفاده از سنگ مصنوعی برای روی کابینت این است که تنوع بیش تری در بافت و هم چنین طرح سنگ ها وجود دارد که می توان مطابق با دکوراسیون آشپزخانه و کابینت از بین آن ها انتخاب کرد. سه سنگ مصنوعی کابینت عبارتند از:
سنگ مصنوعی کورین
که این نوع سنگ یکپارچه است اما ضد خش نیست. ولی لکه به آسانی از روی آن تمیز می شود و ویژگی مهم دیگر آن آنتی باکتریال بودنش می باشد. این نوع سنگ را به آسانی می توان ترمیم کرد و در نتیجه طول عمر بالایی خواهد داشت که موجب می شود هزینه ای که برای استفاده از آن صرف می شود اقتصادی باشد. از سوی دیگر این نوع سنگ نسبت به کوارتز قیمت مناسب تری دارد. این سنگ را به آسانی می توان برش زد و فرم داد که دست ما را برای استفاده حسابی باز می گذارد. اما این موضوع را هم نباید نادیده گرفت که شفافیت آن به مرور زمان کم می شود.
سنگ مصنوعی کوارتز
این نوع سنگ در صورت ایجاد شکستگی قابلیت ترمیم ندارد و بایستی حتما سنگ را عوض کرد و بر خلاف مدل قبلی یکپارچه نیست. اما این نوع سنگ هم ضد خش و ضد لکه و البته آنتی باکتریال است.
سنگ مصنوعی CPS
همه ویژگی های مثبت دو مورد قبلی که ذکر شد را این مدل سنگ دارا است. از جمله این که ضد خش، ضد آب، یکپارچه و آنتی باکتریال است و می توان شکستگی آن را نیز ترمیم کرد.
این محصولات مقاومت بالایی در برابر حرارت دارند که اگر شی داغی روی آن ها قرار گرفت آسیب نبینند.
قیمت سنگ مصنوعی
برای خریدن این نوع سنگ ها حتما باید پیش از انتخاب مورد مناسب راجع به نمونه های مختلف تحقیق کنید. به هر حال این نوع سنگ ها هم مانند نمونه های طبیعی دارای مدل ها و گونه های متفاوتی می باشند که موجب می شود قیمت شان هم مختلف باشد. اما در مجموع قیمت تمام شده به مراتب پایین تری نسبت به انوع طبیعی دارند و استفاده از آن ها با توجه به مزیت های شان مقرون به صرفه است.