نمای خشک چیست و شامل چه اجزایی است؟
نمای خشک به نمایی گفته میشود که دوغاب و ملات سیمانی در ساخت آن استفاده نمیشود. در نمای خشک به جای استفاده از ملات از اتصالات مکانیکی مانند پبچ و مهره و چسب زیر کار استفاده میکنند. نمای خشک با ترکیب کردن مصالحی مانند شیشه و ورقه های آلومینیومی، کامپوزیت و کاشی و همچنین کاشیهای سفالی تولید میشود.
اجرای نمای خشک به چه صورتی است؟
اجرای نمای خشک از چهار لایه تشکیل شده است. لایه اول شامل پوسته خارجی و نمای بیرونی ساختمان است. لایه دوم عایق حرارتی است. لایه سوم متعلق به فضای بین نما و عایق است و لایه چهارم چهارچوب و دیواره داخلی ساختمان است. نمای خشک ساختمان بر اساس اتصالات به دو دسته مشهود و نا مشهود تقسیم بندی میشود. در سیستم نمای خشک مشهود بستهایی برای نگهداری استفاده میشود که قابل مشاهده هستند. برای پوشاندن این بستها میتوان از رنگ استفاده کرد و با لایه ای از رنگ آن را پوشاند. اتصالات نامشهود به اتصالاتی گفته میشوند که بعد از نصب قابل مشاهده نیستند. نمای خشک ساختمان شامل تجهیزاتی است که این تجهیزات شامل موارد زیر است. مورد اول عایق حرارتی است که یکی از اجزای اصلی سیستم نمای خشک محسوب میشود که به زیر کار وصل میشود. مورد بعدی چهار چوب نگهدارنده است که برای این امر از چوب، فولاد ویا آلومینیوم استفاده میکنند و به علت طراحی که دارد مقاومت بالایی در برابر باد و باران دارد. مورد بعدی فضای خالی است که به خاطر عدم ورود رطوبت و تهویه محیط، فضایی بین عایق و نما در نظر گرفته میشود. و مورد آخر هم مصالح نمای خشک است که شامل سنگ، کامپوزیت، کاشی و آجر سفالی میباشد. در سازه نمای خشک از چهار چوب و اتصالاتی استفاده میشود که در برابر تمام عوامل محیطی بسیار مقاومت میکند. همچنین فشار مکانیکی و تحمل بار چهار چوب را میسنجند و از چهار چوبی استفاده میکنند که در برابر طوفان، باد و زلزله مقاومت میکند. سیستم نمای خشک شامل سیستم نمایان و سیستم کیل میباشد. در سیستم نمایان تایلها که خود نوعی محصول سرامیکی هستند، به وسیله کلیپس به زیر کار متصل میشوند. این کلیپس کاملا تایل سرامیک پرسلانی را از پایین و بالا سر جای خود نگه میدارد. سیستم بعدی کیل نام دارد. این سیستم یک سیستم نمای تهویه شونده است که شامل پروفیلهای افقی میباشد که توسط شبکه ای از ریلهای عمودی سر جای خود محکم نگه داشته میشوند.
مزایای اجرای نمای خشک چیست؟
- صرفه جویی در زمان
- طراحی مهندسی ساختمان و کاهش پرت مصالح
- سازگاری مصالح در برابر تغییرات دمایی و محیطی
- سرعت اجرای بالا
- کیفیت بالا
- تولید صنعتی مصالح مصرفی ساختمان
- کاهش هزینه بازسازی و ترمیم
- کاهش حجم و وزن اسکلت و فوندانسیون ساختمان
- عایق حرارت و صوت
- کاهش وزن و انطباق با آیین نامه زلزله
- امکان بازیافت دوباره مصالح به کار گرفته شده
- حذف تقطیر در سطوح داخلی
انواع مدل های نمای خشک
نمای سنگ خشک چگونه است؟
نمای سنگ در ساختمان از نماهای بسیار پر کاربرد است که به دو صورت تر و خشک اجرا میشود و تفاوتشان در این است که اجرای نمای خشک بر خلاف تر به وسیله پیچ و مهره فلزی انجام میگیرد. سنگی که در اجرای خشک استفاده میشود باید ضخامت بیشتری نسبت به نوع تر داشته باشد زیرا اگر ضخیم نباشد در اثر پیچ کردن ترک میخورد. نمای سنگ خشک به روش نمایان و غیر نمایان صورت میگیرد. از جمله مزایای اجرای نمای سنگ خشک این است که وجود فضای بین سنگ و جداره ساختمان باعث عدم ترک خوردن سنگ در اثر تغییرات آب و هوایی میشود. مورد بعدی این است که عایق بودن جداره باعث صرفه جویی در مصرف انرژی میشود. همچنین اجرای نمای سنگ خشک سرعت اجرای بالاتری نسبت به روش تر دارد. از معایب اجرای نمای سنگ خشک میتوان به دو مورد اشاره کرد. مورد اول این است که به دلیل انجام سوراخ کاری احتمال شکستن سنگ در حین انجام عملیات وجود دارد و همچنین اجرای نمای سنگ خشک به نیروی کاربلد نیازمند است.
نمای خشک آجری چگونه است؟
یکی از رایج ترین روشهای نمای خشک ساختمان، استفاده از نمای خشک آجری میباشد. از این روش در نماسازی حمام و شومینه استفاده میشود. استفاده از این روش باعث میشود نمای ساختمان استحکام بیشتری پیدا کند و مقاومت ساختمان را بالا ببرد. از طرفی هزینه کمتری نسبت به روش های دیگر دارد چون از هیچ ملاتی در ساخت آن استفاده نمیشود. نمای خشک آجری نسبت به آجر معمولی وزن کمتر و طرح و رنگ بیشتری دارد. از مزایای نمای خشک آجری میتوان به مواردی همچون عدم نیاز به کارگر حرفه ای جهت نصب، سرعت اجرای بالا، عدم ایجاد ضایعات ساختمانی و سر و صدا، کاهش اتلاف انرژی و آسانی اجرا برای ساختمانهای مرتفع اشاره کرد. از معایب استفاده از نمای خشک آجری میتوان به دو مورد اشاره کرد. مورد اول این است که به دلیل وزن زیاد آجر و استفاده تعداد زیاد آجر در نما، وزن نما زیاد میشود و به همین دلیل از نمای آجری به ندرت در ساختمانهای بلند استفاده میشود و مورد دوم این است که بعد از گذشت زمان به علت وجود حفره های ریز، آلودگی در حفره ها جمع و موجب خوردگی و تیرگی نما میشود.