مهمترین ویژگی مشترک بین درب های اتوماتیک، عدم نیاز به نیروی فیزیکی برای باز و بسته کردن درب است، این ویژگی به خصوص در محیط هایی با کاربران خاص مانند افراد سالمند، مراجعان پر تردد و فضا های عمومی و خصوصی مانند بیمارستان ها، فروشگاه ها، انبار ها و فضاهای پرتردد، بسیار کارامد است.
درب اتوماتیک به علت عملکرد خودکار باز و بسته شدن، امنیت بیشتری برای ساختمان و فضای داخلی فراهم می کند و مدل های ریموت دار آن، خروج و ورود افراد به ساختمان را محدود می کند. عملکرد خودکار درب اتوماتیک سبب صرفه جویی در زمان و انرژی افراد در تعامل با درب می شود.
درب های اتوماتیک خودکار و ریموت دار، بنا بر نیاز ساختمان و فضای مورد نظر، هر کدام دارای نمونه ها و مدل های متفاوتی هستند.
در ادامه سه نمونه رایج از درب های اتوماتیک شرح داده شده اند.
برخی از فاکتور هایی که در خرید درب اتوماتیک باید در نظر گرفته شود
محلی که درب نصب می شود
به عنوان مثال، در فرودگاه معمولاً به دلیل ترافیک زیاد و همچنین ایمنی کاربران، نصب درب های کشویی یا گردان در ورودی، با روان بودن ترافیک مرتبط است
کاربران
در اماکنی مانند مراکز خرید با تردد مداوم کاربران، باید راحتی همه افراد مانند افراد مسن، افراد دارای معلولیت، کالسکه کودکان، چرخ دستی خرید و موارد دیگر در انتخاب درب اتوماتبک مناسب لحاظ شود.
ترافیک افراد یا کالا ها
در مکان هایی که دارای مراجعه کنندگان و مشتریان دائمی هستند، بهترین راه حل درب کشویی است.
بهره وری انرژی
برای انتخاب درب اتوماتیک لازم است فاکتور هایی از جمله مصرف برق یا حفظ دما لحاظ شود. نصب درب هایی با سرعت باز و بسته شدن بالا، باعث به حداقل رسیدن زمان باز شدن درب شده و کمترین اتلاف انرژی را دارد. این مهمترین عامل برای اندازه گیری راندمان انرژی درب اتوماتیک است.
رفت و آمد آسان و بیدردسر با استفاده از درب اتوماتیک
درب اتوماتیک همانطور که از نامش پیداست دربی است که بدون دخالت افراد و از طریق تامین انرژی با منابع متفاوت بازو بسته میشود. اهداف مختلفی برای به کارگیری این درها در ساختمانهای مختلف مدنظر است. در موارد با حجم زیاد آمد و شد، مانند هتلها و مراکز تجاری این درها استفاده میشوند. در موارد دیگر برای تامین ایمنی و بهداشت بهینه، در ورودی آزمایشگاهها، دربهای اتاق عمل در بیمارستانها و دیگر مراکز درمانی، این تجهیزات به کار گرفته میشوند. همچنین در قسمتهایی از مراکز صنعتی مانند درهای وروردی و خروجی و رابط بین بخشهای مختلف کارخانجات و کارگاهها با هدف سهولت و تسریع در رفت و آمد پرسنل و کارکنان این اماکن از دربهای اتوماتیک استفاده میشود. بسته به منابع تامین کننده انرژی برای این منظور انواعی از این محصولات تعریف میشوند.
انواع درب اتوماتیک از نظر اجزای ساختاری تشکیل دهنده آنها، دارای اجزای مشترکی هستند. این اجزا اغلب شامل: ریموت کنترل، کلیدهای کنترل دستی، سنسورها یا چشمیهای الکترونیکی، تجهیزات حفاظتی و ایمنی، مدارها یا بردهای الکترونیکی، مجموعه چرخ دنده یا جعبه دنده یا گیربکس و موتورها یا انواع جکها.
ریموت کنترل: تجهیزاتی به منظور باز و بسته کردن درها، از راه دور به کمک امواج رادیویی (ریموت فرستنده این امواج و گیرنده امواج روی در تعبیه شده) هستند.
کلیدهای کنترل دستی: در صورتی که ریموت به هر دلیلی استفاده نشود، دو کلید در نقاط امن برای باز و بسته کردن این نوع درها در نظر گرفته میشوند.
سنسورها یا چشمیهای الکترونیکی: این سنسورها سنسورهای مادون قرمز (Infrared) هستند. دو عدد سنسور در ارتفاعی مناسب معمولا روی دیوار قرار میگیرند. در صورت وجود عابر یا وسیله نقلیه ارسال از طریق فرستنده متوقف میشود و مانع توسط چشمی تشخیص داده میشود.
تجهیزات حفاظتی و ایمنی: عملکرد این تجهیزات حفظ ایمنی افراد و وسایل نقلیه در حین تردد از این درهاست.
مدارها یا بردهای الکترونیکی: نقش این مدارها مرکز اطلاعات سیستم از قبیل فواصل باز و بسته شدن در و اطلاعات ریموتهای مربوطه است.
مجموعه چرخ دنده یا جعبه دنده یا گیربکس: در صورت قطع جریان برق به صورت دستی میتوان اقدام به باز و بسته کردن درها کرد.
موتورها یا انواع جکها: در قسمتهای قبلی به شرح مفصل آنها پرداختیم. نقش آنها به طور خلاصه تامین نیرو محرکه برای باز و بسته شدن درها در جهات مختلف است.
درب اتوماتیک چگونه کار می کند و چه مزایایی دارد؟
وقتی که دستان شما پر از کیسههای مواد غذایی باشد و بخواهید فروشگاه را ترک کنید احتمالا با باز شدن اتوماتیک درب خوشحال خواهید شد چون لازم نیست زحمتی به خودتان بدهید و درب به راحتی برای شما باز میشود. در این مطلب میخواهیم بررسی کنیم که این دربها چگونه کار میکنند.
ایده این دربها از اواسط دهه 1950 وجود داشت تا اینکه مردم در سال 1954 برای اولین بار از درب اتوماتیک استفاده کردند. بعدها با پیشرفته فناوری، درب اتوماتیک نیز پیشرفته تر شد و به شکل امروزی درآمد.
درب اتوماتیک با یک فناوری ساده باز و بسته میشود. این دربها به کمک سنسور کار میکنند، سنسورها چیزهایی را حس میکنند و نسبت به آن واکنش نشان میدهند. سنسورها چیزهای مختلفی از قبیل صدا، نور، وزن و حرکت را حس میکنند. برای مثال برخی از سنسورها وزن را حس میکنند از این رو، یک پادری لاستیکی جلوی درب گذاشته میشود. از این رو هنگامی که روی پادری بروید، سنسورها سیگنال باز کردن را به دربهای اتوماتیک ارسال میکنند. سایر دربهای اتوماتیک نیز به کمک سنسورهای نوری یا حرکتی کار میکنند. در این سیستمها، سنسور بالای دربها نصب میشود و نسبت به نور و حرکت واکنش نشان میدهد. به همین دلیل حتی اگر قصد خروج یا ورود نداشته باشید زمانی که به اندازه کافی به این دربها نزدیک شوید به صورت اتوماتیک باز یا بسته میشوند.
دربهای خودکار انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها طرح و رنگ خاص خودشان را ممکن است داشته باشند. در این مطلب قصد داریم سه نوع اصلی درب اتوماتیک را بررسی کنیم.
- درب اتوماتیک کشویی
دربهای کشویی یا اسلایدینگ با توجه به عملکردی که دارند بهترین گزینه برای مکانهای عمومی مناسب است. در چنین مکانهایی که افراد زیادی رفت و آمد دارند استفاده از دربهای کشویی منجر به سهولت رفت و آمد مصرف کنندگان خواهد شد. این نوع دربها میتوانند به سمت چپ و راست یا دو طرفه باز شوند از این رو بهترین گزینه برای ساختمانهای اداری، بیمارستانها، هتلها و آپارتمانها هستند. - درب اتوماتیک چرخشی
دربهای چرخشی در مقایسه با سایر دربها طراحی زیباتر و پیشرفته تری دارند. معمولا از دربهای چرخشی در مکانهایی استفاده میشود که از نظر مساحت محدودیت داشته باشند. البته برخی از افراد به خاطر زیبایی که این دربها دارند از آن استفاده میکنند. نحوه کار دربهای چرخشی بدین گونه است که یک درب به سمت داخل و یک درب به سمت بیرون میچرخد، در نتیجه به طور همزمان میتوان از هر دو طرف رفت و آمد کرد. - درب تاشو اتوماتیک
دربهای تاشو به فضای کمی برای نصب نیاز دارند. این دربها از دو یا چند صفحه جداگانه تشکیل شده اند و سرعت باز و بسته شدن خوبی دارند. از دربهای تاشو اتوماتیک میتوان در مکانهای پر تردد نیز استفاده کرد برای مثال در بسیاری از پمپ بنزینها از این نوع درب استفاده میشود. بنابراین اگر فضای محدودی دارید میتوانید از این دربها استفاده کنید.
مزایای استفاده از در اتوماتیک
- مشتریان درب اتوماتیک را ترجیح می دهند: در این زمینه یک سری تحقیقات انجام شد و نتایح آن نشان میدهد که مشتریان اهمیت زیادی به این دربها می دهند. تقریبا میتوان گفت 99% افراد درب اتوماتیک را به درب دستی ترجیح می دهند. طبق این نظر سنجی انجام شده مشخص شد که مهمترین مکانهایی که باید از این نوع دربها استفاده کنند عبارتند از: بیمارستانها، فرودگاهها، هتلها، مراکز خرید و فروشگاه های خرده فروشی. در برخی از موارد برخی از افراد به اهمیت استفاده از درب اتوماتیک در دفاتر کوچکی مانند پست بانک نیز اشاره کردند. از این رو یکی از فاکتورهای جلب مشتری میتواند استفاده از این دربها باشد.
- راحتی: یکی دیگر از دلایل محبوبیت درب اتوماتیک راحت بودن آنهاست. مصرف کنندگان یا مشتریانی که بسته های مواد غذایی در دست داشته باشند یا کودک همراهشان باشند به راحتی به کمک این دربهای میتوانند رفت و آمد کنند. علاوه بر این استفاده از این فناوری راحتی و آسایش را برای معلولین نیز فراهم می آورد.
- سهولت استفاده و نگهداری: دربهای پیشرفته امروزی با بالاترین استانداردهای کیفیتی و ایمنی تولید میشوند در نتیجه با نصب درست آنها و کمی مراقبت منظم تا سالیان سال میتوانید از آنها استفاده کنید.
- صرفه جویی در انرژی: از آنجایی که این دربها در مواقع لازم باز یا بسته میشوند تاثیر بسزایی در مصرف انرژی دارند. به کمک این فناوری درب دائما باز نخواهد بود از این اتلاف انرژی به حداقل میزان ممکن می رسد و هزینه گرمایش و سرمایش سالانه نیز کاهش خواهد یافت. از طرفی این کاهش مصرف انرژی منجر به کاهش هزینه های پرداختی قبوض ساختمان یا فروشگاه نیز میشود.
- امنیت: در صورتی که درب اتوماتیک نصب مناسبی داشته باشد و مرتبا بازرسی شود، محیطی ایمن و راحت برای شما فراهم خواهد آورد. به کمک این دربها شما از بسته شدن دربها اطمینان خواهد داشت بنابراین از اموالتان در برابر سارقین محافظت خواهید کرد. البته این دربها به تنهایی امنیت کاملی را برای شما فراهم نمیآورند بلکه به یک قفل و سیستم امنیتی مناسبی برای جلوگیری از ورود سارقین نیاز دارید.
آشنایی بیشتر با مدل های مختلف درب های اتوماتیک
استفاده از درب اتوماتیک به طور خاص در مکان های پر رفت و آمد که روزانه افراد زیادی به آن جا مراجعه میکنند، بسیار کارآمد و مفید است. در اماکن مختلف اعم از مکان های دولتی و خصوصی مانند بیمارستان ها، هتل ها، مراکز نگهداری از سالمندان و معلولین نصب و استفاده از درب اتوماتیک ایده بسیار خوبی است. انواع مختلفی از درب های اتوماتیک در بازار موجود است که هر کدام نحوه دسترسی به ورودی را به گونه ای متمایز ارائه می دهند.
قبل از خرید درب خودکار بهتر است ابتدا با انواع درب موجود، قوانین و استاندارد های تعبیه شده برای هر نوع در، کاربرد درب برای هتل، رستوران و سایر مکان های دیگر آشنا شوید. در صورتی که درب خودکار برای هر محل به درستی انتخاب، نصب و نگهداری شود، راحت و ایمنی بیشتری برای افراد به ارمغان خواهد آورد. به این ترتیب برداشت اول مراجعه کننده از ورود به یک مکان با یک احساس مثبت ماندگار خواهد شد.
امروزه استفاده از انواع بسیار مختلف درب های خودکار در حوزه های مختلف رواج پیدا کرده است. اغلب ساختمان های دولتی، مجتمع های مسکونی، بانک ها، سوپر مارکت ها، هتل ها، مراکز خرید، شهربازی ها، کارخانه ها، سوله ها، پادگان ها، ساختمان های نظامی، نیروگاه ها و ... از درب اتوماتیک استفاده می کنند تا علاوه بر بهره مند شدن از مزایای این نوع در ظاهری شیک و مدرن به ساختمان خود ببخشند.
انواع درب اتوماتیک
درب اتوماتیک کشویی: درب اتوماتیک اسلایدینگ یا کشویی برای ترافیک دو طرفه یا جهت دار در مسیر های ورود و خروج یکی از محبوب ترین انواع درب هاست. اغلب در ساختمان های اداری، مراکز تجاری، هتل ها و سایر مراکز متمرکز بر مشتری از درب های کشویی خودکار استفاده می شود، چون راحتی و دسترسی سریع در اولویت قرار دارد. ساز و کار اصلی درب کشویی خودکار باز کردن در جهت مختلف به منظور ایجاد یک شکاف به عنوان ورودی است. درب های خودکار کشویی در انواع مختلف کشویی تلسکوپی، کشویی دو لنگه و کشویی تک لنگه در بازار موجود است. به طور معمول، این درب ها به صورت بسته بندی به بازار عرضه میشود، پس از خرید به راحتی می توان بسته بندی را باز کرد و با مونتاژ کردن قطعات درب را نصب کرد. درب های کشویی معمولا دارای یک پانل در کشویی، اپراتور، هدر، چرخ های حامل، ستون، مسیر ریلی، قفل و سیستم فعال سازی هستند. درب اتوماتیک کشویی به صورت افقی باز و بسته می شود، به همین دلیل بهتر است به اندازه کافی فضای حرکتی در طرفین درب برای درب کشویی در نظر گرفته شود. با حرکت کردن در بر روی مسیر ریل لنگه های در به سمت طرفین باز و بسته خواهد شد. با حرکت لنگه در بر روی مسیر ریل، دسترسی به داخل به راحتی فراهم می شود. معمولا برای در کمد لباس، در های شیشه ای حمام و ... از درب شیشه ای دو لنگه یا تک لنگه استفاده می شود. درب اتوماتیک شیشه ای کشویی ظاهری شیک و مدرن به ساختمان می دهد که از جمله متداول ترین درب های خودکار در بازار است.
درب اتوماتیک چرخشی: در های چرخشی معمولا جهت دار هستند و تنها یک مسیر باریک به سمت داخل یا خارج ساختمان ایجاد میکنند. اپراتور ها می توانند به کمک بازو و هدر درایو های تعبیه شده در سیستم کنترل درب اتوماتیک چرخشی را کنترل کنند. همانند در های کشویی، درب چرخشی یا گردان نیز برای مکان هایی همانند بانک، مراکز خرید، فروشگاه های زنجیره ای، پاساژ، مراکز درمانی، مراکز توان بخشی و ... مناسب است، چون میزان عبور و مرور در این مکان ها زیاد است. درب اتوماتیک چرخشی دارای چندین لنگه است که به صورت دایره وار حول یک محور قرار گرفته اند. با وارد شدن افراد این لنگه ها به دور محور می چرخد و به این ترتیب فرد به سمت داخل یا خارج ساختمان هدایت میشود. معمولا درب های گردان از شیشه های تک، دو یا چند جداره ساخته میشود.
در بسته بندی کامل درب خودکار چرخشی یک اپراتور، قفل، هدر، پانل اصلی درب، ستون، راهنمای مسیر ریلی، سیستم حفاظت انگشت نگاری و سیستم ایمنی تعبیه شده است. اپراتور به کمک بازو و هدر لحاظ شده در سیستم در کنار سیستم فعال سازی ایمنی و امنیت کاربران را تامین کند. درب اتوماتیک گردان اجازه نمی دهد گرما یا سرما از فضای ساختمان به بیرون انتقال یابد، به همین دلیل استفاده از درب های گردان به نوعی باعث صرفه جویی در هزینه ها میشود.
درب اتوماتیک تاشو: استفاده از درب تاشو در مکان هایی که محدودیت فضا دارند، گزینه ای ایده آل است. درب های تاشو در انواع مختلف یک لنگه یا دو لنگه در بازار موجود است. با باز شدن 90 درصد عرض اصلی درب به افراد اجازه ورود یا خروج داده میشود. درب اتوماتیک تاشو همانند سایر در های دیگر است با این تفاوت که هر تکه از درب به دو بخش تقسیم می شود که به وسیله لولا به یکدیگر وصل شده اند. به محض باز شدن در یکی از تکه ها می چرخد و بر روی تکه دیگر قرار میگیرد. این نوع در برای فضا های ورودی محدود بالاترین کارایی را دارد. می توان در های تاشو را تنها از یک طرف به دیوار متصل کرد، به این ترتیب با توجه به کوچک بودن شعاع کارکرد عمل باز و بسته شدن درب به راحتی صورت می گیرد. بسته بندی کامل درب اتوماتیک تاشو شامل پانل های اصلی در، هدر، اپراتور، سخت افزار محوری، ریل های راهنما، قفل و سیستم ایمنی است.
امروزه در اغلب فروشگاه ها و مکان های تجاری به منظور تضمین امنیت، زیبایی و سهولت استفاده از انواع درب اتوماتیک فروشگاهی استفاده میشود که انواع مختلفی دارد. رایج ترین نوع درب اتوماتیک فروشگاهی، در های کرکره ای خودکار می باشند که نسبت به کرکره های دستی از امنیت بالاتری برخوردار هستند. به کمک ریموت به راحتی می توان درب اتوماتیک فروشگاهی را باز و بسته کرد.
در طول فرآیند ساخت درب اتوماتیک از موتور الکتریکی، ریموت کنترل، سنسور چشمی، چرخ دنده، گیربکس، قفل برقی و مکانیکی و انواع تجهیزات ایمنی بهره گرفته میشود. سنسور و حسگر از اجزای کلیدی ساخت درب هستند که امکان کنترل ورود و خروج افراد را میسر می سازد. تکنولوژی ساخت درب اتوماتیک به سه نوع مکانیکی، هیدرولیکی و پنوماتیکی دسته بندی می شود.