نمای کامپوزیت آلومینیومی در اصطلاح ترکیب چند متریال نظیر پلاستیک فشرده و یک لایه نازک چند میلیمتری از فلز آلومینیوم است که به شکل لایههای مختلف به هم متصل میشوند. ورق آلومینیوم کامپوزیت از مصالح کم وزن است که از اتصال سه لایه مختلف از قبیل یک هسته غیرقابلاشتعال و عایقی به نام پلی اتیلن و مواد نسوز کانی و دو لایه فلز آلومینیوم ساخته میشود. اندازه ورقهای آلومینیوم کامپوزیت متنوع است اما متداولترین ابعاد آن۳۲۰۰×۱۲۵۰۰ میلیمتر مربع است. لایه بیرونی ورق کامپوزیت آلومینیوم که در نمای ساختمان قرار میگیرد، بسته به طراحی نمای ساختمان، میتواند طرح و رنگهای متنوعی داشته باشد و لایه آلومینیوم پشتی ورق کامپوزیت تنها یک لایه رنگ آستر دارد.
ورق کامپوزیت در طراحی و اجرای نماهای خارجی ساختمانها، تعمیر و بازسازی نمای ساختمانهای قدیمی و اجرای دکوراسیون جدید، طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی و برای پوشش دیوارهای داخلی و سقفها، ساخت و طراحی دکوراسیون داخلی مراکز تجاری، طراحی و اجرای تابلوهای تبلیغاتی مغازهها و فروشگاهها کاربرد دارد.
اگر نمای کامپوزیت برای ساختمانتان انتخاب کردهاید، هنگام خرید ورقها باید به نکاتی دقت کنید؛ اینکه ورق مورد استفاده برای چه نوع نمایی است یعنی برای اجرای نمای خارجی استفاده میشود یا نمای داخلی، چه نوع ورقی از نظر کیفی و کاربردی مد نظر است و اینکه رنگ و یا طرح ورق کامپوزیت چه ویژگیهای دارد، براین اساس در هنگام انتخاب ورق کامپوزیت نمای ساختمان تمام مشخصات ورقها به همراه شرکت سازنده را از پیمانکار در خواست کنید.
انواع کامپوزیت
آلومینیوم کامپوزیت پانل:
آلومینیوم کامپوزیت پانل معمولی، از ترکیب چندلایه مختلف همراه با پوشش آلومینیوم به دست میآید. چسباندن این سطوح آلومینیومی به هسته پلیاتیلنی، توسط فرایندهای شیمیایی و مکانیکی صورت میگیرد، به طوری که در برابر ورقه ورقه شدن به شدت مقاوم است.
آلومینیوم کامپوزیت پانل نانو: علاوه بر خواصی نظیر ضد آلایندگی، مقاومت در برابر آتش، استحکام مناسب، به دلیل بهرهمندی از تکنولوژی نانو،خصوصیات منحصر به فردی مانند خود تمیزکنی و مقاومت در برابر مواد اسیدی و قلیایی هم دارد. بنابراین، دیگر نگرانی دربارۀ تمیزکاری سطوح نمای کامپوزیت به ویژه در ساختمانهای بلند وجود نخواهد داشت.
آلومینیوم کامپوزیت پانل طیفی (رنگی):
از رنگهای موجود در طبیعت مثل رنگهای رنگینکمان الهام گرفته شده است. سطح بین ورق بهوسیله رنگ براق خاصی پوشانده شده که حس حس لطافت و رنگارنگی را القا میکند. این نوع کامپوزیتها بسته به زاویه تابش نور، به رنگهای متفاوتی دیده میشوند.
آلومینیوم کامپوزیت پانل ضدباکتری: این نوع آلومینیوم از هسته پلیاتیلنی ضد آلاینده با وزن مخصوص کم تشکیل شده است که بین دو ورق آلومینیومی ساخته شده با تکنولوژی پیشرفته، قرار گرفته است. بر روی سطوح این ورق، رنگ ضدباکتری بهکار رفته که ظاهری زیبا به آن بخشیده است. ویژگی ضد باکتری رنگ، سبب محافظت محیطهای خاص نظیر اتاق عمل، مراکز تولید و نگهداری دارو و آزمایشگاهها میشود .
آلومینیوم کامپوزیت پانل مقاوم در برابر آتش: این نوع ورق از هسته پلاستیکی نسوز به همراه دو لایه ورق آلومینیومی تشکیل شده که نمونه جدیدی از ورقهای کامپوزیت آلومینیومی است. در واقع هسته پلاستیکی شامل عنصر ضدآتش است که باعث میشود این محصول به سختی دچار حریق شود. این ماده نسوز دارای ویژگی مناسبی بوده که در هنگام آتش سوزی هیچگونه گاز مضری متصاعد نمیکند.
نمای کامپوزیت طرح چوب: ورق چوب گونه دیگری از کامپوزیت است که همانند طرح فلز در داخل و خارج بنا کاربرد وسیعی دارد. رویه این ورقها با یک لایه لمینیت پوشیده شده است.
ورق کامپوزيت آلومینیوم پنل خشدار: این نوع ورق کامپوزیت از دو لایه ورق آلومینیومی با مقاوم بسیار بالا در برابر خوردگی ساخته شده که با یک هسته پلیاتیلن به یکدیگر وصل میشوند. پوشش آلومینیوم روی ورق کامپوزیت نما خشدار است. به دلیل ظاهر مدرن این نوع ورق کامپوزیت برای نمای خارجی و داخلی مناسب است.
ورق کامپوزيت آلومينيوم پنل با طرح سنگ:. وزن کم این نوع ورق در برابر وزن بالای سنگ باعث شده که نمای ساخته شده با آن در برابر زلزله ایمنتر باشد. این نوع ورقها از طرحهای متنوع و گوناگون سنگها از طریق پوشش 3 لایه رنگی لمینیت شده برروی سطح آلومینیوم تولید میشود.
روش اجرای نمای کامپوزیت:
نمای کامپوزیت به دو صورت اجرا میشود:
سیستم فیکس: در این روش اجرای نمای کامپوزیت، ورق کامپوزیت پس از برش و شیار به صورت ثابت، با پیچ یا پرچ روی زیرسازی آلومینیومی یا آهنی وصل میشود که مراحل نصب آن بسیار سریع است. برای زیباتر شدن و ضد آب شدن نمای ساختمان، در فاصله میان ورقهای نصب شده، از تسمهای از جنس ورق یا چسبهای پلیاورتان یا چسب و لاستیک سیلیکونی استفاده میشود.
سیستم هنگ: در روش هنگ نمای کامپوزیت، ورقها با استفاده از شیارهای چکمهای، بهصورت ریلی روی پروفیلهای مخصوص آلومینیومی نصب میشوند. پس از اجرای کمربندیهای آهنی زیرسازی، به منظور رفع خطاهای احتمالی، نبشیهای آهنی با شیارهای لوبیایی روی کمربندیهای مطابق با آکسبندی ارائه شده در نقشههای اجرایی، نصب میشود. در ادامه، ریلهای آلومینیومی با مقطع مشخص در آکس نبشیهای آهنی بهوسیله براکتهای آلومینیومی با دو سوراخ لوبیایی به زیرسازی متصل میشوند. در این روش جهت جلوگیری از خوردگی بین آهن و آلومینیوم، از لاستیکهای دی الکتریکال پی وی سی بین براکت آلومینیومی و نبشی آهنی استفاده میشود. در آخر ورقهای آلومینیوم کامپوزیت بهوسیله اتصالاتی آلومینیومی U شکل (موسوم به بچه ناودانی) که در داخل لاملهای آلومینیومی قرار میگیرند، بر روی لاملها نصب میشوند.
مزایا و معایب نمای کامپوزیت
نسبت استحکام به وزن و نسبت سفتی به وزن در نمای کامپوزیت بالاست. این نوع نما غیرخورنده و غیرمغناطیسی است و خاصیت جذب انرژی مناسبی دارد. عمر خستگی نمای کامپوزیت بالاست و امکان قرار دادن سنسور درون مواد جهت کنترل کارکرد درست یا نادرست کامپوزیت (کامپوزیت های هوشمند) وجود دارد و به سهولت میتوان ساختار های با اشکال پیچیده توسط آن تولید کرد.
اما بهرغم این مزایای قابلتوجه و چشمگیر، نمای کامپوزیت معایبی هم دارد از جمله اینکه مواد خام و فرآیند ساخت آن قیمت بالایی دارد، مقاومت نمای کامپوزیت در برابر ضربه پایین است و نکته مهم اینکه نمای کامپوزیت بهخصوص کامپوزیتهای زمینه پلیمری آلایندۀ محیط زیست هستند.
نمای کامپوزیت، نمایی خاص و جذاب برای ساختمان های گوناگون
فناوریهای جدید و پیشرفتهای نوین در عرصه ساختمانسازی این امکان را فراهم میکند که با استفاده از امکانات جدید ساختمانهای زیبا و مقاوم سازگار با تغییرات وضعیت اجتماعی، اقتصادی و تغییرات محیطی ساخت. امروزه در ساخت ساختمانهای جدید علاوه بر رفع نیاز به مسکن به مسائل جدیدی همچون سازگاری با محیط زیست، سلامت عمومی، صرفهجویی در انرژی و هزینه، ایمنی و ... باید توجه کرد. یکی از مصالح نوین که در ساخت و سازهای امروزی توانسته است محبوبیت زیادی پیدا کند، پانلهای کامپوزیت است. با توجه به محدودیت منابع طبیعی کامپوزیت میتواند گزینه مناسبی برای جایگزین کردن آهن و چوب باشد. کامپوزیت از ترکیب چندین ماده مختلف به دست میآید که شامل دو فاز ماتریس و تقویت کننده است. فاز ماتریس تقویت کننده را کاملا احاطه میکند تا در جای نسبی خود قرار گیرد. از تقویت کننده نیز به منظور بهبود خواص مکانیکی ماده استفاده میشود. تقویت کننده به صورت فیبرهای کوتاه، بلند و پیوسته قابل استفاده است. کامپوزیت شکلپذیری آسان دارد و به راحتی قابل استفاده است. این ماده با قرارگیری در معرض گرما و سرما دچار تغییر شکل نمیشود. اصلی ترین مزیت استفاده از کامپوزیت خاصیت ضد حریق بودن آن است. از کامپوزیت به صورت مختلف استفاده میشود: ساخت نما، نرده، درب و پنجره، اسکلت ساختمان، سقف کاذب و ...
امروزه در نمای ساختمان از انواع پانلهای کامپوزیتی استفاده میشود که کاربردهای بسیار مختلف و ایدهآل دارد. در واقع نما یک نوع پوشش محافظتی برای ساختمان در برابر عوامل طبیعی است. استفاده از نما از منظر زیباشناسی و یکپارچگی منظر شهری نقش بسیار مهمی ایفا میکند. نما میتواند طول عمر سازه را به صورت قابل توجهی افزایش دهد.
مصالح ساختمانی عالی و با کیفیت باید دو ویژگی اصلی را دارا باشند. اولین ویژگی سبک بودن مصالح است، دومین ویژگی راحتی استفاده از آن است. مصالح ساختمانی قدیمی همانند آجر، بتن، چوب و فولاد در مقایسه با مصالح ساختمانی نوین گزینههای چندان مناسبی برای ساخت نما محسوب نمیشوند. از چندین سال قبل ایده استفاده از پانلهای کامپوزیت برای ساخت نما اجرا شده است. از آلومینیوم برای ساخت پانلهای نمای کامپوزیت استفاده میشود. نمای کامپوزیت نمای شهری را متحول کرده است، اما نمای کامپوزیت علاوه بر زیبایی جنبههای کاربردی دیگر نیز دارد.
به زبان ساده میتوان این گونه بیان کرد که پانلهای کامپوزیت آلومینومی از دو صفحه آلومینیومی با هسته ترموپلاستیک ساخته شده از پلی اتیلن تشکیل شده است که باعث در کنار هم قرار گرفتن این دو صفحه در کنار هم میشود. با توجه به ساختار این پانلها استفاده از نمای کامپوزیت به عنوان یک پوشش محافظ بیرونی برای ساختمان موثر است. در دنیای معماری از پانلهای پوششی به منظور حفاظت از ساختمان در برابر تغییرات آب و هوایی و ایجاد نمای زیبا و مدرن استفاده میشود. جدا از استفاده خارجی، پانلهای نمای کاموزیت را در طراحی داخلی ساختمان نیز میتوان به کار برد. پانلهای نمای کامپوزیت در انواع رنگ تولید میشوند که این لایه رنگ خاصیت آنتی باکتریال دارند. امروزه برخی از پانلها نمای کامپوزیت از چندین لایه رنگ ساخت میشود که با توجه به زاویه تابش نور قابلیت تغییر رنگ دارند. یکی دیگر از ویژگیهای اصلی نمای کامپوزیت خاصیت ضد حریق بودن آن است. پانلهای نمای کامپوزیت از پلاستیک نسوز ساخت شده است. هم چنین هسته مرکزی پانلهای نمای کامپوزیت خاصیت ضد آتش دارد و هیچ گونه گاز خطرناکی برای بدن تولید نمیکند.
مزیت اصلی استفاده از این نما قیمت مناسب آن است. علاوه بر این میتوان پانلهای کامپوزیت را در ابعاد و اشکال مختلف برش داد. پانلهای نمای کامپوزیت در انواع رنگ قابل تولید هستند. این پانلها وزن نسبتا سبکی دارند و از دوام بالایی برخوردارند. با در معرض قرار گرفتن نمای کامپوزیت در مقابل هوا، لایه خاصی از اکسید آلومینیوم تشکیل میشود که از زنگ خوردگی پانلهای نمای کامپوزیت محافظت میکند.
پانلهای نمای کامپوزیت آلومینیومی تحت فرآیندی به نام آنودیزاسیون قرار میگیرند که باعث افزایش ضخامت پانل آلومینیوم میشود. مزیت دیگر بهره گیری از آلومینیوم این است که رطوبت و خورشید به هیچ وجه بر آن تأثیر نمیگذارد. از آنجا که پانلها محافظت شده هستند به راحتی کثیف نمی شوند، بنابراین نگهداری از نمای کامپوزیت بسیار آسان است. فرآیند تمیز کردن نمای کامپوزیت بسیار آسان است. با توجه به تمام موارد ذکر شده استفاده از نمای کامپوزیت آلومینیومی با توجه به سبکتر بودن، نصب راحتتر و ماندگاری بیشتری نسبت به سایر موارد موجود در بازار بسیار مقرون به صرفه است.
علاوه بر سبکی و کاهش هزینههای ساختمان تا حد قابل توجه استفاده از نمای کامپوزیت باعث میشود ساختمان در برابر زلزله ایمنتر شود. نمای کامپوزیت مقاومت بالایی دارد و میتواند انواع ضربه و فشار را جذب کند و در برابرشان مقاومت کند.
فناوری نانو در ساخت نمای کامپوزیت نیز تاثیرگذار بوده است. امروزه پانلهای آلومینیومی نانو بر اساس آخرین تکنولوژیهای روز دنیا به بازار عرضه شده است که مقاومت بسیار بالایی دارند. یکی از اصلی ترین ویژگیهای نانو خاصیت خود تمیزکنندگی آن است. به همین دلیل نمای کامپوزیت ساخته شده از پانلهای نانو به راحتی تمیز میشوند و خاصیت ضد آلایندگی دارند.
سرعت اجرای نمای کامپوزیت قابل نسبتا بالاست و در مدت زمان کوتاهی نما نصب میشود. مونتاژ، تعمیر و نگهداری پانلهای نمای کامپوزیت نیز آسان است. به منظور نصب و اجرای نمای کامپوزیت پس از برش دادن پانلها در اشکال و ابعاد مورد نظر، شیارها در کنار یکدیگر قرار داده میشوند و به کمک پیچ به صفحه زیرین در نظر گرفته شده متصل میشود. در بین پانلها به منظور جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت به نمای ساختمان از چسبهای پلی اورتان یا سیلیکون استفاده میشود. به این روش اجرای نما، سیستم فیکس گفته میشود.
در روش دیگر نصب نمای کامپوزیت پانلها به صورت ریلی بر روی پروفیلهای آلومینیومی نصب میشوند. سپس شیارهای آن نصب میشود و توسط براکتهای آلومینیومی به صفحه زیرین متصل میشود. به این سیستم نصب، سیستم هنگ گفته میشود.
از این نما در ساخت انواع ساختهای تجاری، اداری، مسکونی، خدماتی و ... استفاده می شود. با توجه به سازگاری بسیار بالای این نما با شرایط مختلف آب و هوایی استفاده از نمای کامپوزیت رواج زیادی پیدا کرده است.