در کشور ما انواع سقف شیبدار در مناطق پربارش و ساختمانهای ویلایی متداول است. این نوع از پوشش ساختمان از لحاظ شکل و اضلاع موجود و نوع متریالی که در پوشش آنها مورد استفاده قرار گرفته است، تقسیم بندی متفاوتی دارند. در ادامه برخی از انواع این سقفها معرفی میشوند.
انواع سقف های شیب دار
سقف شیبدار تک بر
این نوع سقف با استفاده از دو دیوار با ارتفاع متفاوت و زاویه 45 درجه اجرا میشود. همان طور که از نامش پیداست فقط یک ضلع دارد. این نوع از سقف برای اجرا در بخشهای کوچک سازه و یا ساختمانهایی با زیر بنای محدود مناسب میباشد. برای زیبایی هر چه بیشتر این سقف از درزجوش ایستایی استفاده میشود، که جایگزین مناسبی برای موزائیک و شینگل است. سیستم درزجوش ایستایی دارای مزایایی مانند سازگاری با محیط، مقاومت در برابر عوامل مخرب طبیعت و قابلیت اجرا به صورت محدب و مقعر است. اجرای آن دارای مزایا و معایب متعددی است از جمله مزایای آن اجرای راحت و سریع، استفاده از مصالح در مقیاس کم، زیبایی و کمک به رفع رطوبت بام در اقلیمهای پر بارش و زدودن آثار برف و باران است. از جمله معایب این نوع سقف نیز به نامناسب بودن در مناطق بادخیز، کوچک شدن زیر بنا در صورت ارتفاع کم سقف میتوان اشاره کرد.
سقف شیبدار چهاربر
این پوشش با نام سقف فرانسوی هم شناخته میشود. اصطلاح چهاربر به این دلیل برای این سقف به کار میرود که این نوع سقف شیبدار چهار پنل دارد. شیب دوتا از این پنلهای تشکیل دهنده سقف دو برابر دوتای دیگر است. از جمله مزایای سقف فرانسوی این است که فضای بزرگتری را برای سکنه ساختمان فراهم میکند. قابلیت اجرای پنجره و بزرگتر شدن سازه، همچنین افزودن بخشهای الحاقی به آن، در این نوع از پوشش ممکن شده است. از معایب آن نیز به آسیب پذیر بودن بخشهایی با شیب کمتر در برابر عوامل محیطی مانند بارش برف و هزینه بیشتر در مقایسه با انواع دیگر سقف شیبدار میتوان نام برد.
سقف شیبدار چندبر
این نوع سقف دارای اضلاع کاملا مساوی است که در نتیجه اتصال به یکدیگر تاج سقف را تشکیل میدهند. این نوع از سقف شیبدار نیز مزایا و معایب خاص خود را دارد. از مزایای آن این است که دارای مقاومت قابل قبول و بیشتری نسبت به انواع دیگر به سبب اضلاع مساوی تشکیل دهنده ساختاری آن میباشد. فضای کافی را برای سکنه سازه فراهم میآورد. شیب مناسبی برای سر خوردن برف دارد. اجرای سیستم تهویه و پنجره در آن وجود دارد. از معایب آن در صورت اجرای غیر استاندارد آن سقف با احتمال نشتی مواجه است. مقادیر مصالح مصرفی و زمان اجرای آن، برای این نوع سقف در مقایسه با سقف شیروانی بیشتر و سرعت اجرای کمتری دارد.
سقف شیبدار هرمی
از دیگر انواع رایج سقف شیبدار است. همان طور که از نامش مشخص است منظره هرمی شکل داشته و 4 پنل دارد. این نوع پوشش مختص سازههایی با زیر بنای کوچک است که دیوارهایشان هم ارتفاع است. علاوه بر زیبایی این سقف در مصرف انرژی نقش مهمی دارد.
سقف شیبدار نامتقارن
دلیل نامگذاری آن وجود شیب نامساوی و نامتقارن است. به آن سقف نمکدانی نیز گفته میشود. نیاز به طراحی مدرن دارد. به کاربرد بردن آن در منازلی که به صورت تکی در مناطق جنگلی و کوهستانی بنا شده، توصیه میشود.
از نظر نوع پوششی که برای این نوع از سقفها در نظر گرفته میشود، انواع متفاوتی مانند سقف شیبدار چوبی، سنگی، فلزی، شینگل، تایل و ترکیبی وجود دارند.
سقف شیبدار چوبی
از قدیمیترین و اولینهای پوشش شیبدار به حساب میآیند. در اجرای کلبههای جنگلی به وفور دیده میشوند. چون در ابتدا از انواع چوب طبیعی برای احداث آنها استفاده میشد، وزن زیادی به سازه تحمیل کرده و امکان پوسیدگی وجود درز و نشت رطوبت در آنها بالا بود. با پیشرفت تکنولوژی و به کارگیری تدریجی انواع چوبهای فرآوری شده، این مشکلات مرتفع گردید.
سقف شیبدار سنگی
متریال پوششی در این نوع سقف، سنگ است. سنگ دارای تنوع بالایی در طرح و رنگ است. اما استفاده و اجرای آن در کشور ما محدود است. اجرای این نوع سقف به دقت و ماهر خاصی نیاز دارد. سنگ مستحکم و غیر قابل نفوذ است و برای پوشش ساختمان در قسمت سقف، گزینه مناسبی به حساب میآید.
سقف شیبدار فلزی
جنس فلزات به کار رفته برای اجرای این نوع سقف بیشتر از آلومینیوم، روی و استیل است. فلزات به اشکال مختلف تایل و ورقههای فلزی مورد استفاده قرار میگیرند. این فلزات ضمن استحکام قابل توجه، نصب آسانی دارند و در ضمن برای اقلیمهای مختلف، نیز مناسب هستند.
سقف شیبدار شینگل
وجود تنوع در طرح و رنگ، اجرای سریع و آسان و تنوع در متریال شینگل موجود در بازار موجب شده است تا این نوع سقف شیبدار در بین مشتریان پرطرفدار باشد. بیشترین تقاضا در بین انواع شینگل مربوط به شینگل آسفالتی است. به دلیل سبکی شینگل، بار اضافی برسقف سازه نیز تحمیل نمیشود.
سقف شیبدار تایل
تایلها که از انواع قدیمیترین انواعشان میتوان به پوشش سفالی اشاره کرد، وزن بسیار سبک و ظاهر زیبایی دارند. با این وجود نیاز به نگهدای و مراقبت دارند. همچنین موجب تحمیل بار اضافی بر ساختمان میشوند.
سقف شیبدار ترکیبی
پیشرفت در علوم مهندسی نانو و پلیمر در صنعت ساختمان موجب تحولاتی شده است. هر گاه در اجرای سقف یک ساختمان، به طور همزمان از مصالح پلاستیکی، لاستیکی و پلیمری شود، نتیجه کار سقف شیبدار ترکیبی است. این پوشش وزن سبکی دارد. با تنوع بالایی در رنگ و طرح به بازار عرضه شده است.