یکی دیگر از مواردی که در هنگام طراحی کابینت های آشپزخانه باید به آن توجه شود، نوع باز شدن درب کابینت ها می باشد.نحوه باز شدن درب نباید مخالف جهت حرکت افراد در آشپزخانه باشد. کابینت های آشپزخانه از اجزای مختلفی تشکیل می شوند. از اجزای تشکیل دهنده کابینت ها می توان به بدنه کابینت، درب کابینت، صفحه کابینت و ... اشاره کرد.کابینت ها هم بر روی زمین و هم به صورت هوایی بر روی دیوار نصب می شوند.کابینت ها درون فضای آشپزخانه نقش دکوراتیو نیز دارند. باید توجه داشت، طرح و رنگ کابینت ها در آشپزخانه های اپن، نقش بسزایی در زیبایی آشپزخانه دارد.
اجزای سازنده کابینت آشپزخانه
بدنه، صفحه و درب اجزای اصلی تشکیل دهنده کابینت هستند. در ادامه به تشریح هریک پرداخته شده است.
- بدنه کابینت آشپزخانه
در واقع دیواره اطراف کابینت، که از جنس های مختلفی ساخته می شود، بدنه کابینت است.بدنه کابینت از هرجنسی که باشد، لازم است دقت داشته باشید که بدنه با روکش، ملامینه شده باشد. به علاوه مورد دیگری که باید به آن توجه داشت، این است که لبه بدنه کابینت با نوار پوشیده شده باشد.
- صفحه کابینت آشپزخانه
به صفحه ای که بر روی بدنه کابینت قرار میگیرد، صفحه کابینت گفته می شود. این صفحات فقط بر روی کابینت هایی که بر روی زمین نصب می شوند، قرار می گیرند. این صفحات از جنس مختلفی ساخته می شود. از انواع جنس صفحه های کابینت می توان به سنگ ها، ام دی اف، ام دی اف با روکش ملامینه، نئوپان با روکشHPL و .... اشاره کرد.
- درب کابینت آشپزخانه
درب کابینت به طور معمول با ضخامت 16 میلیمتر ساخته می شود. جنس درب کابینت مانند بدنه کابینت است. بر روی درب کابینت می توان از روکش های مختلفی استفاده کرد.
انواع کابینت های آشپزخانه
کابینت های آشپزخانه از لحاظ جنس انواع مختلفی دارند که هر کدام از آن ها مزایا و معایب خود را دارند.
- کابینت های آشپزخانه ام دی اف
کابینت های ام دی اف به دلیل داشتن ظاهری زیبا و رنگ های متنوع، بسیار پر طرفدار هستند. در مقابل رطوبت و حرارت مقاوم هستند و به سادگی تمییز می شوند. این جنس کابینت، نمایی چوب مانند دارند و به راحتی با سایر وسایل منزل ست می شوند. که این مسأله در آشپزخانههای اپن امروزی اهمیت زیادی دارد.
- کابینت آشپزخانه فلزی
این کابینت ها ( کابینت های آشپزخانه فلزی ) در گذشته رواج بیشتری نسبت به زمان حاضر داشته اند. این کابینت ها بسیار ارزان و مقرون به صرفه می باشند. همچنین بعضی از افراد از فلزات در بدنه سایر کابینت ها مثل ام دی اف استفاده می کنند که این کار باعث می شود هزینه تمام شده کابینت بسیار کمتر شود. کابینت های فلزی بعد از گذشت مدتی نیاز به رنگ کردن و ترمیم دارند.
- کابینت آشپزخانه تمام چوب
کابینت های تمام چوب بیشتر برای افرادی که خانه آن ها سبک سنتی و کلاسیک دارند، مناسب هستند. کابینت های تمام چوب از ظاهری خاص و چشم نواز برخوردارند و نظر هر بیننده ای را جذب می کنند. تمامی قسمت های این کابینت مثل درب کابینت، صفحه کابینت و بدنه کابینت به طور کامل از چوب ساخته می شود. طبیعی است که این نوع کابینت در مقایسه با سایر انواع رایج گرانتر است.
- کابینت آشپزخانه پی وی سی
این نوع کابینت از ورق پی وی سی ساخته می شود و در برابر حرارت و برق عایق می باشد. همچنین کابینت های پی وی سی در برابر رطوبت نیز مقاوم می باشند و دچار پوسیدگی نمی شوند. یکی از مزایای این نوع کابینت در مقایسه با دو نوع دیگر این است که وزن کابینت های پی وی سی نسبت مدل های چوبی و ام دی اف کمتر می باشد. یکی دیگر از مزایای این کابینت، ضد حشره بودن آن هاست.کابینت های PVC دارای رنگ و طرح های متنوعی می باشند. لازم به ذکر است، این نوع کابینت نیازی به رنگ کردن مجدد ندارد. به علاوه نگهداری کابینت پی وی سی نسبت به سایر مدل ها ساده تر می باشد.
- کابینت آشپزخانه هایگلاس
کابینت هایگلاس مدل متفاوت تری از کابینت ام دی اف است. کابینت هایگلاس نمای ظاهری شیک و لاچکری دارد. سطح خارجی این نوع کابینت براق بوده و از لحاظ رنگ بندی بسیار متنوع می باشد. این کابینت ها همانند کابینت های ام دی اف به سادگی تمییز می شوند. دور از تصور نیست که، قیمت کابینت های هایگلاس نسبت به کابینت های ام دی اف گرانتر باشد.
کابینت آشپزخانه فضای ایده آل برای سامان دهی وسایل آشپزخانه
کابینت آشپزخانه جز اشکال مدرن و امروزی قفسه بندی وسایل آشپزخانه است. آشپزخانه یکی از مهمترین بخشهای هر خانهای است. چیدمان منظم و مدرن آن علاوه بر زیبایی و جنبه دکوراتیو، دسترسی هر چه بهتر به وسایل پخت و پز و لوازم مربوط به آشپزخانه را فراهم میکند. برای رسیدن به این هدف لازم است تا متناسب با فضای آشپزخانه کابینت آشپزخانه با عمق مناسب و تعداد کافی طراحی شود. در تولید کابینت از مواد مختلفی استفاده میشود. برای همین انواع متنوعی از این محصول بر اساس متریال کاربردی تقسیم بندی میشوند، این کابینتها شامل انواع چوبی، فلزی، پی وی سی، ممبران، گلاس، ام دی اف، ملامینه و روکش چوب هستند، که در ادامه به معرفی مختصر هر یک خواهیم پرداخت.
آشنایی با مدل های مختلف کابینت آشپزخانه
کابینت چوبی: متریال اصلی به کار رفته در این نوع محصول از چوب طبیعی درختانی مثل راش، افرا، گردو و بلوط است. استفاده از چوب در کابینت مانند هر محصول چوبی دیگری با جلوه دادن به فضای آشپزخانه باعث گرما بخشیدن به آن میشود. استفاده از این نوع محصول در دکوراسیون کلاسیک و روستیک متداول است و زیبایی و ظاهر منحصر به فردی را فراهم میکند. اما علاوه بر این جنبههای مثبت این نوع از کابینت آشپزخانه معایبی نیز دارد. وزن چوب طبیعی سنگین است پس طبیعتا کابینت چوبی نیز با اضافه شدن یراق آلات لازم دارای وزن بالایی است. آماده سازی این محصول زمانبر است. قیمت تمام شده برای تولید کابینت چوبی نیز گران و هزینه بر است.
کابینت فلزی: ماده اصلی در ساخت این نوع کابینت فلز است. کابینت آشپزخانه فلزی در گذشته بیشتر از زمان حال مورد استفاده قرار میگرفت. امروزه با توجه به گسترش انواع جدیدتر کابینت در بازار، این نوع کابینتها در رستورانها یا آزمایشگاهها بیشتر دیده میشوند تا منازل. از محاسن این نوع کابینت ارزانی و سهولت نظافت آنها را میتوان نام برد اما معایبی مانند زنگ زدن و دقت در نگهداری و نیاز به رنگ زدن آنها نیز وجود دارد.
کابینت پیویسی: این کابینت آشپزخانه از صفحات ام دی اف با روکشی از جنس پلی وینیل کلراید یا همان پیویسی تشکیل شده است. به دلیل این روکش خاصیت ضد رطوبت برای آن فراهم شده است و دارای دوام بیشتری نسبت به انواع دیگر کابینت است. روکش پیویسی نیز قابل ارائه در طرحها و رنگهای زیادی است که سلایق مختلف را پوشش میدهد. از معایب این کابینت وجود همین پی وی سی است که از نظر چرخه زیستی غیر قابل بازیافت و تجزیه ناپذیر است و برای طبیعت مضر است.
کابینت ممبران: به کابینت ممبران، کابینت وکیوم نیز میگویند. برای تولید این نوع کابینت آشپزخانه فرایندی پیچیدهتر از دیگر محصولات مشابه نیاز است. طی این فرایند روی ورقه ام دی اف خام به کمک چسب و حرارت با شرایط وکیوم یک لایه پیویسی میچسبانند. این کابینت ظاهری متفاوت و زیبا دارد. از لحاظ دکوراتیو مشابه سبک کلاسیک است. از معایب این کابینت این است که دوام زیادی ندارد. ضد خش نیست. عایق حرارتی نیست حتی در معرض نور خورشید نیز امکان تغییر در رنگ و ظاهر کابینت وجود دارد. به علاوه جز کابینتهای گران قیمت است.
کابینت هایگلاس: کابینت آشپزخانه هایگلاس به این علت به این نام شناخته میشود که دارای سطحی کاملا صاف و براق است. برای همین منظرهای شبیه شیشه به کابینت میدهد. دلیل این خاصیت مربوط به روکشی است که روی لایه ورقههای ام دی اف کشیده میشود. به دلیل این ساختار نظافت این محصول آسان است. به علاوه ظاهر براق آن نیز جذاب و چشمنواز است. از معایب این محصول این است که برای کار گذاشتن در مناطق مرطوب مناسب نیست چون عایق رطوبتی نیست. همچنین بروز خط و خش به ظاهر آن صدمه زده و نامطلوب است.
کابینت ام دی اف: کابینت آشپزخانه ام دی اف محصولی است که دولایه دارد. لایه زیرین از ام دی اف ساخته شده و معمولا به صورت فشرده است. لایه رویی یک روکش با طرحها و رنگهای متنوع است. برای همین قابلیت ایجاد هارمونی با فضاها و دکوراسیونهای مختلف را دارد. به علاوه مواد ام دی اف قابل بازیافت هستند. از معایب کابینت ام دی اف این است که در برابر رطوبت آسیبپذیر است و نیاز به مراقبت در برابر رطوبت دارد.
کابینت ملامینه: این کابینت آشپزخانه نیز جز کابینتهایی است که ساختاری دولایه دارند. لایه زیرین یک لایه نئوپان است که با لایه ملامین رویی پوشیده شده است. لایه رویی کابینت ملامین ضدخش است. این محصول ارزان تمام شده و مقرون به صرفه است. از معایب این محصول این است که در برابر رطوبت مقاومت چندانی ندارد.
کابینت روکش چوب: کابینت آشپزخانه با روکش چوب ظاهری مشابه کابینت چوبی دارد. اما تفاوت این دو نوع کابینت با هم در این است که در ساخت کابینت با رویه چوب از لایهای با جنس کامپوزیت و رنگهای پلی استری استفاده شده است. قیمت تمام شده این محصول از کابینت چوبی کمتر و از بقیه انواع دیگر گرانتر است.
یراق آلات کابینت آشپزخانه به چه صورتی هستند؟
یراق آلات کابینت مثل دستگیره کابینت نیز در مدلها و اشکال مختلف قابل اجرا هستند. برای مثال انواعی از دستگیرههای مخفی، مگنتی، دستگیره با طراحی هندسی ویژه وجود دارد که متناسب با سبک کابینت در تولید آن، به کار میروند.
برای فضاهای کوچک کابینت آشپزخانه با رنگهای روشن و عمق زیاد و قفسهبندیهای عمودی توصیه میشود. همچنین توجه به متریال به کار رفته در کابینت متناسب با آب و هوایی که سازه در آن قرار دارد، اثرات منفی محیطی مانند رطوبت و تاثیر نور آفتاب را متعادل میکند.