کاربردهای ترمز پله در حفظ ایمنی ساختمانهای مسکونی و غیر مسکونی
ترمز پله علاوه بر قابلیت نصب در لبه پلهها برای کف و رمپها همچنین بعضی فضاها که خطر سقوط افراد بر اثر لیز خوردگی و عدم تعادل آنها محتمل است، نیز قابل اجراست. از جمله این فضاها میتوان به بیمارستانها، آسایشگاه سالمندان و مهدکودکها، زمینهای بازی کودکان و ... اشاره کرد. از آنجایی که استفاده از این وسیله به منظور ایمن سازی فضا به کار گرفته میشود، پس خود نیز باید دارای خصوصیات استاندارد باشد. یک ترمز ایده آل باید دارای جنس استاندارد باشد. همچنین در برابر سرما، گرما، رطوبت، خوردگی در برابر مواد شیمیایی از قبیل مواد شوینده و ضربه مقاوم باشد. دارای خاصیت چسبندگی مناسبی به منظور عدم جداشدگی به مرور زمان روی سطح اجرا شده باشد. روی انواع سطوح با متریال متنوع از قبیل انواع سنگ، بتن و شیشه قابل اجرا باشد. همین طور از خصوصیت مهم در این ابزار، کم ارتفاع بودن و ضخامت مناسب ترمزپله است، که موجب میشود ترمز پله پاگیر نبوده و خود باعث لغزش افراد روی پلهها و دیگر سطوح اجرا شده، نشود. این محصول به طور کلی از یک لایه رویی و یک لایه میانی تشکیل شده است. این دو لایه توسط چسب به هم متصل میشوند و در مجموع ضخامت کلی این نوار به 6/0 میلیمتر یا در حالت کلیتر به کمتر از 1 میلیمتر میرسد. ترمز پله میتواند از انواع مواد تهیه شود که از جمله آنها میتوان به ترمز آلومینیومی، ترمز سیلیسی و نوع پلاستیکی آن اشاره کرد.
ترمز پله آلومینیومی: این نوع همان طور که از نامش پیداست، ترکیبی از جنس آلومینیوم همراه با PVC است. در طراحی آن همچنین در مواردی نوارهای شبرنگ به کار گرفته میشوند. نصب ترمز پله آلومینیومی هم به کمک ابزاری مانند پیچ و رول پلاک و هم به کمک چسب به لبه پله انجام میشود. اگر از پیچ و رول پلاک برای نصب ترمز استفاده شود، لازم است پله برای اجرای این روش سوراخ شود. در حالتی که از چسب استفاده شود نیازی به سوراخ کردن پله نیست. مزیت استفاده از چسب عدم آسیب دیدگی ظاهری پله است ولی از آنجایی که برای خشک شدن آن به مدت زمانی در حدود 7 تا 8 ساعت زمان نیاز است، باید در این بازه زمانی از عبور و مرور در محدودهای که ترمز پله نصب شده، خودداری کرد. این نوع ترمز پله علاوه بر جلوگیری از لغزندگی و فراهم کردن ایمنی فضا، به خاطر جنس محکم آلومینیوم نقش محافظ برای لبه پله دارد و از شکستگی و لب پر شدن لبه پله جلوگیری میکند.
ترمز پله سیلیسی: متریال اصلی برای ساخت این نوع از ترمز، سیلیس و چسب است. این نوع را همانند نمونه آلومینیومی میتوان در ترکیب با نوارهای شبرنگ و LED به کار برد. مزیت استفاده از این نوع ترمز، قابلیت گسترده به کارگیری سیلیس در هر آب و هوایی است. به علاوه سیلیس ماده مستحکم با طول عمر بالاست. همچنین از نظر اقتصادی نیز کاربرد آن به صرفه است.
ترمز پله پلاستیکی: جنس رویه بالایی این نوع ترمز پله از پلی وینیل کلراید (PVC) و یا پلیمر سیلیکون است. شیارهایی روی سطح پلاستیکی تعبیه شده است که از طریق همین شیارها خاصیت ضد لغزندگی آن فراهم میشود. معمولا با عرض5 و 8 سانتیمتری در بازار موجودند. به خاطر کاربرد جنس پلاستیکی آنها امکان نصب این نوع از ترمز پله در محیطها و آب و هوای مرطوب فراهم شده است. از مزایای آنها به نصب سریع و آسان و دوام و طول عمر طولانی میتوان اشاره کرد.
برای انتخاب هرکدام از انواع ترمزهای پله عوامل مختلفی در نظر گرفته میشود. محل نصب ترمز پله در فضاهای خارجی و داخلی، همچنین آب و هوا از جمله فاکتورهای مهم برای انتخاب جنس و نوع ترمز است. به عنوان نمونه برای فضای خارجی با آب و هوای مرطوب در معرض برف و باران نمونه های پلاستیکی توصیه میشود. در صورتی که نمونههای آلومینیومی برای این شرایط به سبب افزایش امکان لغزندگی توصیه نمیشود. توجه به زمان استفاده از آنها در طول روز یا شب یکی دیگر از عوامل موثر بر انتخاب نوع ترمز پله است. در صورت استفاده از آنها در طول شب نمونههای حاوی نوارهای شبرنگ توصیه میشود. ترافیک تردد افراد در محل نصب ترمز پله از عوامل دیگری است که در انتخاب انواع این وسیله لحاظ میشود. این مناطق با توجه به حجم تردد افراد برای تردد کمتر از 20 نفر، کم تردد، (شامل فضاهای مسکونی)، برای تردد تا 40 نفر، تردد متوسط (شامل محل کار و مجتمعهای اداری) و برای تردد بیش از 40 نفر پرتردد (شامل مجتمعهای تجاری و اماکن عمومی پرتردد) تقسیم بندی میشوند. گزینه مناسب برای فضاهای کم تردد جنس پلاستیکی، برای فضاهای با تردد متوسط جنس سیلیس و برای فضاهای پرتردد داخلی ترمز پله آلومینیومی است.
قبل از نصب این محصول لازم است تا سطح مورد نظر برای اجرای آن آماده سازی شود. این سطح باید دارای شرایطی باشد تا در اجرای ترمز پله مشکلی پیش نیاید. از جمله این شرایط این است که سطح مورد نظر صاف باشد یعنی در محل اجرای ترمز پله هیچ گونه شیار، درز، فرورفتگی، برآمدگی و شکستی نباید وجود داشته باشد. قبل از نصب ترمز پله از مواد شیمیایی روی سطح موردنظر استفاده نشود به علاوه قبل از اجرا حتما سطح مورد نظر نظافت شود. از دیگر نکات قابل توجه برای اجرای ترمز پله توجه به دمای مناسب محیط موقع نصب است.
امیدواریم با معرفی همه الزامات موثر در انتخاب ترمز پله و به کارگیری آنها به صورت جامع امکان انتخاب گزینه مناسب را برای مصرف کنندگان فراهم کرده باشیم.
ترمز پله ایدهای عالی برای ایمن سازی پله ها
یکی از علت های اصلی شکستگی استخوان دست و پا افتادن از پله ها می باشد. طوری که آمار نشان می دهد هر ساله افراد نسبتا زیادی دچار سانحه های این چنینی می شوند و یا حتی جان خود را از دست می دهند. افتادن از پله ها و بروز حادثه اگرچه در بین کودکان و سالمندان بیشتر اتفاق می افتد اما خب نمی توان گفت برای بقیه افراد احتمال وقوع آن وجود ندارد. به دلیل همین حوادث، ترمز پله ها ساخته شده اند که بتوانند تا اندازه ای حوادث را کم کنند. شرط اول برای این که این اتفاق ها را به حداقل ممکن برسانیم احتیاط است و بعد هم ابزار و وسایلی که اسباب آرامش و آسایش را بیشتر از قبل فراهم کرده اند. در ادامه به معرفی ترمز پله و انواع مختلف آن و البته مدل نصب کردن آن ها روی پله ها می پردازیم.
ترمز پله چیست؟
ترمز پله محصولی نواری شکل است که روی پله و سطوح لغزنده نصب می شود و به موجب آن احتمال سقوط از پله ها به میزان قابل توجهی کم می شود. زیرا این محصول دارای خاصیت ضد لغزش است و در نتیجه می توان به آسانی تعادل را روی پله حفظ کرد. در جایی که رفت و آمد کودکان و سالمندان زیاد است نصب کردن این محصول امری مهم و ضروری می باشد.
ترمز پله مناسب باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟
ترمز ها معمولا ضد سایش می باشند. زیرا این محصول در معرض رفت و آمد زیاد قرار دارد و اگر قرار باشد که سریع سابیده شود دیگر عمکرد اصلی و اولیه را نخواهد داشت.
احتمال خیس شدن پله ها وجود دارد. خصوصا وقتی که پله ها در هوای آزاد و محیط سرباز قرار دارند. به همین دلیل این محصول باید مقاومت خوبی در برابر رطوبت داشته باشد تا آسیب نبیند.
ویژگی مهم دیگری که ترمز پله باید داشته باشد این است که بتوان به آسانی آن را تعویض کرد. زیرا بالاخره پس از گذشت زمان احتمال آسیب دیدن شان وجود دارد و نیاز است که آن ها را تعویض کنیم.
اگر این محصول دارای جنس خوبی باشد و از متریال باکیفیت ساخته شده باشد در اثر گذشت زمان، شکل آن تغییر نمی کند.
از ترمز پله در کجا استفاده می شود؟
گفتیم که احتمال لیز خوردن و سقوط افراد سالمندان هنگام پیمودن پله ها زیاد است. به همین دلیل نصب ترمز پله در محل های نگهداری سالمندان و هم چنین بیمارستان ها امری واجب و ضروری است.
معمولا در داخل هواپیما ها برای بیشتر کردن امنیت از این محصول استفاده می شود. نمونه دیگری از کاربرد آن در وسایل نقلیه عمومی، استفاده در داخل کشتی ها می باشد.
در سالن های ورزشی و البته استخر ها هم از این محصول استفاده زیادی می شود.
همان طور که می دانید مکان هایی مثل آشپزخانه و حمام و یا سرویس های بهداشتی به دلیل وجود رطوبت لیز می باشند. به دلیل همین موضوع معمولا برای کف این اماکن هم از ترمز پله استفاده می شود تا احتمال بروز حوادث کاهش یابد.
اگر کف محیطی لغزنده باشد احتمال سقوط زیاد است، مسلما زمانی که آن جا نور هم به اندازه کافی نداشته باشد این احتمال چندین برابر می شود. پس حتما در مکان های تاریک و لغزنده نصب ترمز پله ها امری ضروری است.
انواع مختلف ترمز پله
ترمز پله آلومینیومی، سیلیسی و لاستیکی یا پی وی سی
ترمز پله آلومینیومی
شکل ظاهری این محصول نبشی است و از جنس آلومینیوم ساخته شده است. این نبشی روی سطح تیز پله نصب می شود. البته نوار های پی وی سی رنگی هم درون آن تعبیه شده است. این نوار ها شبرنگ هستند تا در تاریکی هم پله را به درستی نشان دهند. از ویژگی های خوب این نوع می توان به طول عمر بالای شان اشاره کرد. علاوه بر این چون روی لبه پله نصب می شوند از طرف دیگر از شکستن آن محافظت می کنند.
ترمز پله سیلیسی
اگر هدف استفاده از ترمز پله در مکان هایی با تردد زیاد است، ترمز پله سیلیسی پیشنهاد می شود. هم چنین استفاده از این نوع در محیط های بیرونی هم زیاد می باشد. مزیت مهم این نوع ترمز پله این است که می توان آن را در شرایط اقلیمی متفاوتی به کار برد. نصب کردن آن به آسانی امکان پذیر است و دارای ارتفاع کوتاهی می باشد. از این متریال در ساختمان های مسکونی گرفته تا محیط های صنعتی و بیمارستان ها و ادارات استفاده می شود. این نوع از محصول مذکور هم نواری شکل است و آن را جلوی پله نصب می کنند.
ترمز پله لاستیکی – پی وی سی
همان طور که از نامش پیداست از جنس پی وی سی ساخته می شود. این نوع ترمز پله هم چون به صورت 90 درجه است لذا از پله محافظت می کند. در سطح آن شیار هایی وجود دارد که همین شیار ها موجب گرفتن سرعت و کنترل حرکت روی پله ها می شوند و از بروز حادثه جوگیری به عمل می آورند.