طراحان و شرکتهای نصاب سیستم اعلام سرقت میتوانند به سرمایهگذاران، مشتریان و مالکان راهحلهای بهینه بسته به ویژگی امکانات و نیاز مشتری ارائه دهند که گزینههای حفاظتی برای جلوگیری از بروز هر گونه حادثهای را در بر میگیرد. سیستم اعلام حریق پیشرفتهتر قابلیت انجام کارهایی از راه دور را نیز دارد مانند کنترل از راه دور خانه از طریق درهای الکترونیکی، کنترل روشنایی و سیستم گرمایش خانه و انجام بسیاری از کارهای مربوط به اتوماسیون منازل و ساختمانها. دستگاههای رابط شامل کیبوردها و پانلهای لمسی باعث شده اند که این سیستمها علاوه بر ظاهری زیبا و عملکرد بصری قابل توجه برای کنترل راحتتر و حفاظت بیشتر از امکانات و تجهیزات تصاویر را بر روی کارت های حافظه جانبی ذخیره کنند و بعضا قابلیت نمایش آنلاین تصاویر از طریق تلفن همراه، تبلت و رایانههای دستی به کمک اتصال به اینترنت و برنامههای کاربردی اختصاصی خود را دارند.
اجزای سیستم اعلام سرقت
پانل یا واحد کنترل اعلام سرقت
اصلی ترین واحد موجود در سیستم اعلام سرقت واحد کنترل آن است که در یک محفظه کاملا اختصاصی به همراه یک عدد باتری پشتیبان، که اصطلاحا به آن بافر نیز گفته میشود، نگه داری میشود تا در صورت بروز قطعی برق سیستم همچنان به کار خود ادامه دهد. طول عمر و توان مصرفی باتری از جمله موارد مهم در انتخاب باتری داخلی پشتیبان مناسب، برای یک سیستم اعلام سرقت به شمار می آید. در سیستم اعلام سرقت هر خانه به یک سوئیچ ضد ضربه مجهز میشود که به ورودی اختصاصی هر پانل وصل میشود. اگر سیستم در حالت سرویس دهی قرار نگیرد، هر گونه تلاش برای باز کردن در باعث به صدا درآمدن زنگ هشدار میشود. پانل کنترل مسئولیت کنترل صحیح عملکرد کلیه تجهیزات نصب شده بر روی درهای خانه را بر عهده دارد. واحد کنترل اطلاعات را از حسگرها، صفحهکلیدها، مدارهای ضد ضربه جمع آوری میکند و در صورت تشخیص هر گونه بی نظمی از طریق سیگنالهای نوری و صوتی هشدار میدهد. در صورتی که واحد کنترل به ماژولهای ارتباطی مجهز باشد، به کاربر یا شرکت تامین امنیت این وضعیت را اطلاع خواهد داد. این گونه تداخل در سیستم بدون توجه به داده های ذخیره شده در حافظه باید بررسی شود. در هنگام انتخاب پانل کنترل برای سیستم اعلام سرقت بهتر است توجه ویژهای به تعداد ورودی و خروجیها و گزینههای قابلیت ارتقای سیستم در آینده داشته باشید.
صفحه کلید یا صفحه لمسی
این رابطها به شما و نصاب اجازه تنظیم کردن پانل کنترلی را میدهد و از طریق آنها میتوانید عملکردهای هشدار دهنده سیستم را برنامه ریزی کنید. این رابطهای کاربری برای ارتباط با سیستمهای دزدگیر طراحی شدهاند و در مورد وضعیت سیستم اطلاعات خاصی را ارائه میدهند. از طریق صفحه کلید یا صفحه لمسی امکان فعال سازی و غیرفعالسازی سیستم فراهم میشود. سیستم اعلام سرقت معمولا شامل یک عدد صفحه کلیدی اصلی و در صورت لزوم رابطهای ثانویه برای بخشهای دیگر هستند. دستگاه اصلی دارای یک صفحه نمایشگر LCD و کلیدهای عددی یا صفحهای لمسی است. صفحه کلید دارای کلیدهای عددی و یک مدار سیگنالینگ نوری است. از این کلیدها به منظور کنترل کل سیستم هشدار دهنده و تنظیم مجدد آن استفاده میشود.
حسگرها یا آشکارسازها
مهمترین عناصر یک سیستم اعلام سرقت، حسگرهای آن است. انتخاب مناسب، استقرار و عملکرد حسگرها قابلیت استفاده واقعی از کل سیستم را تعیین میکند. متداولترین سنسورهای به کار رفته در سیستم اعلام سرقت به منظور ردیابی حرکتی PIR ،PIR+MW است که بیشتر بر روی چارچوب در و پنجرهها نصب میشوند. حسگرهای سیستم اعلام سرقت را میتوان به گروههای زیر تقسیم کرد:
سنسورهای آشکارساز حرکتی
- سنسورهای مادون قرمز منفعل (PIR)
- حسگرهای میکروموج (MW)
- حسگرهای دوگانه (PIR+MW)
- حسگرهای محیطی
- سایر حسگرها به منظور تشخیص شکست شیشهای، لرزش، نشت آب، مونوکسید کربن، گاز، دود و موانع مادون قرمز
کنترلرهای بیسیم
این کنترلرها امکان گسترش دادن سیستم از طریق دستگاههای بیسیم جانبی مانند آشکارسازها و تشخیص دهندهها را فراهم میکند. این دستگاهها به پانل کنترل از طریق یک باس متصل میشود. از طریق پانل کنترل با استفاده از یک صفحه کلید یا نرم افزار اختصاصی بر روی رایانه پروگرام میشوند. سنسورهای بیسیم میتوانند تقریبا 2 سال بدون نیاز به تعویض باتری کار کنند. ماندگاری باتری آنها بستگی به قدرت انتقال و تعداد دفعات انتقال داده دارد.
ماژولهای اطلاع دهنده GSM
در صورتی که کنترل پانل خود یک ماژول تعبیه شده GSM نداشته باشد، میتوان از ماژولهای اطلاع رسان GSM خارجی یا اکسترنال استفاده کرد که اجازه انتقال اطلاعات از طریق GSM به یک ایستگاه نظارت یا شماره تلفن اعلام شده را میدهد. معمولا ماژولهای چند منظوره برای کنترل پانلهای مختلف شرکتهای متفاوت در بازار موجود است. این ماژولها از طریق ورودی و خروجیهای اختصاصی ارتباط برقرار میکنند. با استفاده از CLIP یا خدمات SMS کنترل برخی از دستگاهها از طریق واحد اصلی انجام پذیر است. سایر ماژولهای اطلاع رسان از طریق پانل کنترل به کمک یک گذرگاه (باس) سیستمی ارتباط برقرار میکنند و کاملا با هم ادغام شدهاند.
دستگاههای سیگنالیگ
دستگاههای سیگنالدهی نوری یا صوتی (آژیرها، فلاش ها) را میتوان به دو دسته خارجی و داخلی دسته بندی کرد. واحد کنترل هشدار معمولا به گونهای پیکربندی میشود که هشدار نوری تا زمان راه اندازی مجدد سیستم روشن باشد، در عین حال برای دورههای زمانی مشخص شدهای هشدار صوتی فعال باشد. برای مثال، در کشورهای غربی برخی از شهرداریها اجازه می دهند تنها به مدت 4 دقیقه هشدار صوتی با صداری 91 دسیبل فعال باشد. در این صورت آلارم صوتی مدت زمان طولانی برای همسایگان مزاحمت ایجاد نمیکند. دستگاههای خارجی هشدار دهنده در دید عموم قرار داده میشود. هشدار دهندههای داخلی معمولا صدای بسیار بلندی دارند حدودا 120 دسی بل تا باعث ایجاد ترس و وحشت برای سارقان شود و از ماندن آنها در خانه برای مدت زمان طولانی جلوگیری میکند.