در ساختمان به منظور برقراری یک مسیر ارتباطی بین دو فضای غیر هم سطح از پله استفاده میشود. در صورتی که تعداد پلههای ساخته شده بیشتر از یک عدد باشد و در یک فضای بسته تعبیه شده باشد، به آن راهپله گفته میشود. امروزه در صنعت ساختمان سازی انواع پلکانهای مارپیچی، تاشو، هواپیمایی و در مکانهای عمومی از پله برقی استفاده میشود. به منظور حفظ ایمنی افراد به هنگام تردد از پلکان به خصوص در مواردی که پله از دو طرف باز باشد، باید از نرده پله استفاده شود.
نرده پله نوعی سازه است که می تواند از متریالهای مختلفی مانند سنگ، چوب، فلز و ... ساخته شود. معمولا سازه نرده باید استاندارد باشد تا بتواند از جان افراد در برابر خطرات احتمالی محافظت کند. امروزه استفاده از نرده در ساختمان یک گزینه اختیاری نیست. نرده تنها در راه پله قابل استفاده نیست، بلکه در بالکن ها، دور پشت بام ها و لبه پنجره ها نیز از نرده استفاده میشود. استفاده از نرده منجر به ایجاد حس آرامش و راحتی ذهنی برای افراد میشود. به خصوص برای افرادی که ترس از ارتفاع دارند.

علاوه بر حفظ ایمنی افراد نرده یک المان دکوراتیو در ساختمان محسوب میشود. با انتخاب صحیح نرده و همخوانی آن با فضای خانه میتوان زیبایی خانه را تکمیل کرد. به منظور ایجاد امنیت در خانه به خصوص برای کودکان و سالمندان بهتر است ضوابط و استانداردهای تعیین شده برای استفاده از نرده پله را مد نظر قرار داد. هم چنین نرده برای افراد بیمار و افراد با مشکلات جسمی همانند ضعف عضلانی همانند یک تکیهگاه عمل می کند. حداقل ارتفاع نرده پله بایستی یک متر و ده سانتیمتر از کف پلهها باشد. معمولا فاصله بین هر نرده 11 سانتیمتر در نظر گرفته میشود. البته باید این نکته را در نظر داشت، در صورتی که نرده به صورت عمودی نصب شده باشد، این مقدار فاصله باید کمتر در نظر گرفته شود چون ممکن است باعث ایجاد خطر برای کودکان شود.
انواع مدل های نرده پله
امروزه انواع مختلفی از نرده در بازار موجود است که بنا به سلیقه و بودجه تعیین شده میتوانید سازه نرده مورد نظر خود را انتخاب کنید. از جمله نردههای موجود در بازار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از محبوبترین و پرفروشترین نردهها، نرده پله از جنس استیل است. نرده استیل علاوه بر حفظ جان افراد، زیبایی خاصی را به خانه شما می بخشد. از مهمترین ویژگی نرده استیل میتوان به ضد زنگ بودن، ضد رسوب، مقاوم در برابر حرارت، قابلیت شستشوی آسان، ضد خش بودن، عدم تغییر رنگ و آنتی باکتریال بودن آن اشاره کرد. معمولا در ساخت نردههای استیل از آلیاژ نیکل استفاده میشود. نیکل باعث میشود که فولاد در شرایط مختلف آب و هوایی زنگ نزند. مقاومت نردههای استیل بسیار بالاست. این نرده یکی از المانهای تزیینی در ساختمان سازی محسوب میشود.
نرده پله آلومینیومی
یک نوع رایج دیگر از نرده پله، نردههای آلومینیومی هستند. این نوع نردهها بسیار سبک هستند و در انواع طرح و رنگ تولید میشود. ماندگاری بسیار بالایی دارند. حتی پس از چندین سال استفاده میتوان نردههای آلومینیومی را تعویض و بازیافت کرد. از نردههای آلومینیومی میتوان در مناطق مرطوب نیز استفاده کرد چون خاصیت ضد زنگ دارند.
نرده پله چوبی
یکی از شیکترین و محبوبترین نردهها، نرده چوبی است. استفاده از نردههای چوبی به خصوص در فضای داخلی خانه بسیار مناسب است. در ساخت نرده پله چوبی میتوان از انواع چوبهای ساده و طرحدار استفاده کرد. استفاده از عناصر موجود در طبیعت در خانه باعث ایجاد حس مثبت در خانه میشود. از قدیم به منظور ساخت خانههای مجلل از پله و نردههای چوبی استفاده میشود. نرده چوبی در انواع طرح و رنگ موجود است. برای ایجاد تغییر در دکوراسیون منزل میتوانید از ترکیب استیل و چوب در ساخت نرده بهره بگیرید.
نرده پله سنگی
با توجه به زیبایی مجلل و چشمنواز نردههای سنگی و همچنین مقاومت بسیار بالای آنها نرده پله سنگی بسیار محبوب است. مقاومت سنگ در برابر گرما و سرما، زیبایی منحصر به فرد، ضد آتش بودن، عدم نیاز به رنگ، قابلیت شستشوی آسان باعث شده است که از نردههای سنگی علاوه بر پله در تراس و محیط بیرونی نیز استفاده شود.
نرده پله سیمانی
نردههای سیمانی ظاهری مشابه با نردههای سنگی دارند، با این تفاوت که در قالبهای مخصوص طراحی شده سیمان ریخته میشود و نرده قالب بندی میشود. انتخاب بین نرده سیمانی و سنگی کاملا به سلیقه و بودجه شما بستگی دارد. در برابر تغییرات آب و هوایی نردههای سیمانی از مقاومت بالایی برخوردارند. در برابر لب پر شدن نیز دارای مقاومت بالایی می باشند. وزن سبکی دارند. هزینه نگه داری و نصب کمتری نسبت به نرده های سنگی دارند.
نرده پله شیشهای
از دیرباز شیشه یکی از المانهای دکوراتیو در صنعت ساختمان سازی بوده است. شیشه در ساخت انواع پنجره، در پارتیشن و ... نقش دارد؛ اما امروزه از شیشه در ساخت نرده نیز استفاده می شود. شیشههای نردهای بسیار مقاوم هستند. با شرایط مختلف آب و هوایی سازگار هستند. ضد آب و ضد زنگ میباشند. فرم آنها تغییر نمیکند و به راحتی قابل تمیز کردن هستند. معمولا جنس شیشهها از نوع سکوریت است که ایمنی بسیار بالایی دارند و نشکن هستند.

نکته مهمی که در هنگام انتخاب نرده باید به آن توجه داشت، همخوانی نرده با طراحی داخلی خانه شماست. انتخاب متریال با توجه به فرم ساخت راه پله و بودجه در نظر گرفته شده تأثیر زیادی در جذابیت منزلتان داد. بهتر است قبل از انتخاب نرده برای خانه خود به دقت انواع نرده پله، مزایا و معایب هر کدام را بررسی کنید، سپس بهترین گزینه را بر اساس سلیقه و نیاز خود انتخاب نمایید.