بولت چیست؟
بولت در اصل نوعی پیچ یا بست است که از نظر متریال تشکیل دهندهاش از میلگرد ساخته شده است. این محصول با اندازههای طولی متفاوت و اشکال گوناگون به منظور افزایش استحکام سازه در صنعت ساخت و ساز کاربرد دارد. مهمترین و پرکاربردترین بولتها شامل انواع انکر بولت، آی بولت، یو بولت، جی بولت، هنگر بولت، استاد بولت و رول بولت را نام برد. اهداف و جایگاه کاشت هر کدام از این بولتها در سازه متفاوت است، که در ادامه به اختصار معرفی میشوند.
آشنایی با انواع بولت ها و کاربردهایشان
انکر بولت نوعی بولت است که سری خمیده دارد که این خمیدگی هنگام کاشت بولت در بتن موجب میشود تا ماشین آلات و تجهیزاتی که روی بتن برای عملیات ساخت و ساز مستقر میشوند، ثابت بمانند. کاربرد دیگر کاشت بولت انکری این است که صفحات فلزی به انواع سطوح از جنس بتن، سنگ و آجر به راحتی متصل شوند. همچنین برای جوشکاری قطعات و صفحات فلزی در سازه و افزایش استحکام سازه از طریق افزایش سطح پی ساختمان و یا در مرحله کاشت آرماتور در سازه بتن قدیمی با روش دال بتنی کاربرد دارد.
آی بولت در انتهای ساختار خود دایرهای شکل است و در انتهای خود یک پایه دارد، کاربرد این بولت در جابهجایی اجسام سنگین است.
یوبولت ساختاری خمیده شبیه حرف یو دارد. کاربرد گسترده آن در صنعت نفت و گاز برای اتصال و استحکام بیشتر لولههای انتقال دهنده نفت و گاز با قطرهای متفاوت است.
جی بولت نیز ساختاری خمیده شبیه حرف جی لاتین دارد. در کل ظاهر این محصول شبیه یک قلاب است که برای نگهداری و جابه جایی اجسام مورد استفاده قرار میگیرد.
هنگر بولت برای اتصال دو سطح با جنس متفاوت کاربرد دارد. در دو انتهای میله مانندش دو رزوه وجود دارد که برای فیکس شدن در دو سطح با جنس متفاوت طراحی شده است.
استاد بولت از جنس فولاد، استیل و یا گالوانیزه با طول متغیر تولید میشود. در حقیقت یک میله دوسر رزوه است که در هر دو انتهای خود دو مهره دارد و در صنایع نفت و گاز کاربرد فراوان دارد.
رول بولت از نظر ساختاری، شامل یک پیچ سر مخروطی، یک استوانه فلزی چاکدار، یک مهره به همراه یک واشر است. کاشت بولت رولی در دیوارها، سقفها و ستونهای بتنی است. از این وسیله با هدف ایجاد افزایش حجم در بتن، در صنعت ساختمان سازی استفاده میشود.
انواع کاشت بولت
همان طور که در مطالب قبلی اشاره شد کاشت بولت با توجه به انواع متنوع آن در صنایع مختلف و در قسمتهای گوناگون یک ساختمان امکان پذیر است. بر این اساس انواع مختلف کاشت بولت در فوندانسیون، در بتن، در ستون و کاشت بولت شیمیایی وجود دارد.
کاشت بولت در فنداسیون به دلایل متعددی انجام میشود. از جمله این دلایل به کاشت بولت در فنداسیون به دلیل تغییر کاربری سازه و لزوم تغییراتی مانند تغییر جای ستون ساختمان و یا نیاز به تقویت ستونها و لزوم به استفاده از بولت اشاره کرد. برای اجرای این عملیات در ابتدا لازم است تا محل آرماتورهای موجود در بتن را بدانیم. در غیر این صورت لازم است تا بتن اسکن شود. سوراخ کاری در بتن نیز به دو روش دریلکاری یا سوراخکاری با سیستم کرگیری انجام میشود.
کاشت بولت در بتن همان طور که قبلا اشاره شد، این مورد بیشتر با هدف اتصال و یا افزودن یک جز فلزی به صفحات بتنی صورت میگیرد. در صورت نیاز به اصلاحات در بنای سازه و با هدف صرفه جویی برای جلوگیری از صرف هزینههای زیاد ناشی از اضافه کردن یک ستون جدید یا تغییرات اساسی از این روش استفاده میشود.
کاشت بولت در ستون در صورتی که هدف عملیات، افزودن یک عامل فلزی به ستون و یا تقویت ستون با به کارگیری اتصالات فلزی مد نظر باشد، انجام میشود. به دلیل نقش ستون در تحمل فشارهای وارده ساختمان، ایجاد هر گونه تغییر و ایجاد سوراخ و نصب تجهیزاتی مانند بولت در آن، نیازمند دقت و مهارت زیادی است.
کاشت بولت شیمیایی در این روش قبل از هر چیز، سایت مورد نظر با پمپ هوا و فرچه تمیز میشود. سپس در مرحله بعدی عمق بتن ارزیابی شده و انکر با سایز مناسب انتخاب میشود. بولت به کمک ابزار کاشت در محل مورد نظر قرار میگیرد. در این عملیات استفاده از چسب مناسب در کیفیت اجرایی پروژه اثر مستقیم دارد.
دستورالعمل کاشت بولت توضیحات آیین نامههای مربوط برای این کار، اکثرا در مورد بولتهایی است که قبل از بتن ریزی، درون بتن قرار میگیرند. برای اجرای استاندارد کاشت بولت، استفاده از آیین نامههای بین المللی مختلفی از جمله آیین نامه آمریکا میسر است.
قیمت کاشت بولت
قیمت کاشت بولت تابع عوامل مختلفی است. از جمله این موارد به نوع بولت به کار رفته و خصوصیات مربوز به آن مانند طول، ضخامت و روکش به کار رفته در آن و همچنین هزینههای اجرایی پروژه اشاره کرد. هزینههای اجرایی توسط شرکتهای مختلف متفاوت است، که این هزینهها نیز به مساحت سازه، میزان مهارت کارشناسان اجرایی و مدت زمان لازم برای اجرای عملیات بستگی دارد.
فرق بین کاشت بولت در بتن با کاشت میلگرد در بتن چیست؟
فرق بین کاشت بولت در بتن با کاشت میلگرد در بتن در این است که در اغلب موارد برای افزودن یک ساختار یا صفحه فلزی به بتن از بولت کمک میگیرند در حالی که اگر هدف از اجرای یک پروژه، اضافه کردن یک ساختار بتنی به بتن قبلی باشد، از روش کاشت میلگرد در بتن استفاده میکنند.