باید توجه کرد که سنگ مرمر با سنگ مرمریت متفاوت است. سنگ مرمر نوعی سنگ آهکی دگرگونی است، اما سنگ مرمریت نوعی سنگ آهکی رسوبی است، در واقع سنگ مرمر دگرگونی بیشتری را متحمل شده است و دارای بافت قفل تری میباشد. وزن این سنگ در حدود 2560 کیلوگرم بر متر مربع است. برای افزایش مقاومت سنگ مرمریت، میتوان از چسب، رزین یا اپوکسی در پشت سنگ استفاده کرد. قبل از فرآوری سنگ مرمریت، دارای خطوط آهکی برجسته است ولی بعد از فرآوری با رزین این خلأها را پر میکنند و این خطوط غیر قابل لمس میشوند. در گذشته از بتون به جای رزین برای پر کردن این خلا ها استفاده میشده است.
کاربرد سنگ مرمریت چیست؟
سنگ مرمریت در نما، پله، کفپوش و دیوارپوش ساختمان کاربرد و محبوبیت زیادی دارد. این سنگ معمولاً فقط در نمای داخلی و فضای سربسته استفاده میشود و از آن جایی که این سنگ در برابر تغییرات محیطی، مقاومت کمی دارد، بهتر است در نمای بیرونی از آن استفاده نشود. قرار گرفتن آن در محیط بیرون از خانه سبب ترک خوردگی، شکستگی، تغییر رنگ یا از بین رفتن رنگ میشود. این سنگ از آهک تشکیل شده است که جذب آب در آن بالاست به همین دلیل، استفاده از آن در محیط های مرطوب مانند حمام، سرویس بهداستی و آشپزخانه توصیه نمیشود. به طور کلی سنگ مرمریت مقاومت کمی دارد و به سرعت فرسایش پیدا میکند به همین دلیل بهتر است در مکان های پر رفت و آمد از آن استفاده نشود. به علت داشتن سطح صاف و براق میتوان از آن در مجسمه سازی استفاده کرد. زیبایی این سنگ، استفاده از آن را در فضای داخلی پررنگتر میکند. سنگ مرمریت، به علت وجود ناخالصی به رنگ های گوناگونی از روشن تا تیره دیده میشود. اگر با کربن ترکیب شود به رنگ های خاکستری و سیاه دیده می شود. رنگ سبز سنگ مرمریت، به علت وجود کلریت و سیلیکات های مختلف است. وجود هموتیت در سنگ مرمریت، ظاهری صورتی و قرمز به آن میبخشد. همچنین نمونه زرد و کرم رنگ این سنگ به واسطه وجود لیموتیت، است. میتوان از این سنگ در دیوار پشت میز توالت، کف پوش و حتی اکسسوری هایی مانند ساعت دیواری، تابلو و آباژور اتاق خواب استفاده کرد.
انواع سنگ مرمریت چیست؟
سنگ مرمریت از نظر میزان دگرگونی به سه دسته کریستال، ابری و چینی تقسیم بندی میشود. با این حال این سنگ ها را میتوان از نظر منشا آن ها نیز تقسیم بندی کرد. از جمله میتوان به سنگ مرمریت خوی، مرمریت بسطام خوی، مرمریت کاشمر، مرمریت هرسین، مرمریت دهبید، مرمریت آباده، مرمریت سمیرم،و امثال آن ها اشاره کرد. سنگ مرمریت هرسین، به دلیل مقاومت بالایی که در برابر آتش و فرسایش دارد، ممتاز و مرغوب است و میتواند با این ویژگی ها و همچنین زیبایی هایی که دارد، انتخاب مناسبی در نمای داخل و خارجی ساختمان باشد. سنگ مرمریت خوی، به دلیل بافت فشرده، دارای استحکام زیادی است و میتواند در برابر تغییرات محیطی، فرسایش و فشار، مقاومت زیادی از خود نشان دهد. قیمت مرمریت خوی، بالاتر از مرمریت هرسین است. در ادامه به بررسی بهترین انواع سنگ مرمریت میپردازیم.
مرمریت دهبید: این سنگ، از با کیفیت ترین و مشهور ترین انواع سنگ است و ویژگی فیزیکی آن درکنار مزیت هایش آن را به سنگی پر کاربرد برای ساختمان سازی تبدیل کرده است. این متریال دارای رنگ کرم و ساب پذیری بالا است. برای افزایش مقاومت میتوان از اپوکسی، توری و ساینده استفاده کرد. میتوان از آن در ساختمان ها و واحدهای تجاری استفاده کرد.
سنگ مرمریت بسطام خوی: نمونه ای از مرمریت های پرمصرف و مرغوب است، که دارای تنوع رنگی بالا است. از ویژگی های این محصول میتوان به مقاومت و آبگریزی بالای آن اشاره کرد به همین دلیل این سنگ در مکان های مرطوب مانند حمام و آشپزخانه کاربردی است.
سنگ مرمریت خوی: این سنگ دارای ساب پذیری بالا و رنگ روشن میباشد و از آن در راه پله ها و سنگفرش ها میتوان استفاده کرد.
مزیا و معایب سنگ مرمریت چیست؟
مزایا:
دارای مقاومت بالا تر در برابر فشار، نسبت به تراورتن است. همچنین این سنگ، در برابر گرما وحرارت مقاومت بالایی دارد. هرچه تراکم سنگ مرمریت بیشتر شود، مرغوبیت و دوام آن افزایش مییابد. یکی از ویژگیهای این سنگ، که سبب تمایز آن با سایر سنگ ها میشود، ساب پذیری آن است. سنگ مرمریت جلای خوب و سطح صاف و براق دارد و میتوان آن را صیقل داد.
معایب:
این سنگ در مقابل اسید، آسیب پذیر است. همچنین در صورت مواجه شدن با تغییرات محیطی دچار تغییر شکل ظاهری میشود و درمقابل انبساط و انقباض مقاومت ندارد. آبگریزی کمی دارد و به همین دلیل در جاهای مرطوب بی کاربرد است. مقاومت کمی دربرابر ضربه و خراش دارد و مقاومت فشاری پایینتری نسبت به سنگ های گرانیتی دارد.
قیمت سنگ مرمریت چقدر است؟
قیمت این سنگ، به عوامل مختلفی بستگی دارد که میتوان به یکدست بودن رنگ، میزان ناخالصی، مقدار رگه ها، ضخامت، ابعاد و کیفیت اشاره کرد. مهم ترین عامل تاثیر گذار بر قیمت، کیفیت و نوع آن میباشد. مثلا قیمت سنگ دهبید به رنگ، یکدست بودن و فرآوری آن بستگی دارد. قیمت مرمریت خوی به عواملی همچون معدن سنگ، درجه سنگ، ابعاد و کیفیت آن وابسته است. هرچه سنگ بلک آرتا رگه های کمتری داشته باشد، قیمت بالاتری دارد.