به دلیل ماهیت کریستالی و نفوذ ناپذیرش باعث میشود تا برای آب بندی سازههای مختلف به کار رود. شکل این ماده پودری با پایه سیمانی است که بعد از ترکیب با آب به شکل ملات در میآید. از این مرحله به بعد این محصول برای استفاده روی سطح آماده است. بعد از اجرا روی سطوح برای حصول نتیجه مطلوب لازم است تا به مدت 3 الی 7 روز سطح اجرایی مورد نظر مرطوب نگه داشته شود. این کار برای این صورت میگیرد تا روند تشکیل کریستالها در عمق بتن، کامل شود.
مراحل مقدماتی قبل از اجرای آب بند بتن
قبل از اجرای آب بندی بتن برای اجرای استاندارد این روش و به دست آمدن بهترین نتیجه لازم است تا در ابتدا سایت مورد نظر مورد بازدید قرار گیرد. هدف از بازدید محل شناسایی علت تخریب و ارزیابی میزان آسیب وارده به پروژه و برآورد اولیه میزان خسارت است. پس از بررسیهای به عمل آمده حجم تعمیرات لازم و روش مناسب برای رفع نواقص مورد بررسی قرار میگیرد. در آخر هم بتن قدیمی یا آسیب دیده برای مراحل اجرایی آب بندی بتن آماده میشود.
انواع آب بند بتن
از مواد و ترکیبات زیادی به عنوان آب بند بتن استفاده میشود، که برخی از متداولترین آنها شامل آب بندی بتن با انواع عایقهای اکریلیک تک جزئی و دو جزئی، استفاده از برخی مواد نانوتکنولوژی، چسب آببند، استفاده از مواد کریستالی و غیر قابل نفوذ، مواد عایق الاستومری، عایق و رزین پلی اورتان، پودر پلیمری و آنیگیر بتن هستند. شناختهترین این مواد پودر آب بند بتن است که دارای خصوصیات فیزیکی از جمله ظاهر پودری به رنگ کرم یا خاکستری، وزن مخصوص 1/02 تا 1/03 گرم در سانتیمتر مکعب و خصوصیات شیمیایی فاقد یون کلر و توانایی ایجاد حباب هوا به میزان کمتر از 1% میباشد.
موارد کاربردی آب بند بتن
آب بند بتن در موارد متعددی کاربرد دارد، برخی مهمترین موارد کاربرد این محصول عبارتند از استفاده از آب بند بتن در صنایع ساختمان سازی در قسمتهای مختلفی مانند نما، دیوار حائل، آشپزخانه، حمام و دستشویی، عایق کردن بام ساختمان، استفاده از آب بند بتن در سایر صنایع شامل مخازن آب و زیر ساختهای مربوط به آن، آب بندی تونل، سد، اسکله و تصفیه خانههای فاضلاب.
روشهای اجرایی آب بند بتن
آب بندی بتن با روشهای مختلفی اجرایی میشود بسته به انتخاب هریک از این شیوههای اجرایی به مواد و تجهیزات خاصی نیاز است. در اینجا دو روش آب بندی بتن در حین ساخت و بعد از ساخت مورد بررسی قرار میگیرد.
آب بندی در حین ساخت
در این روش احتمال بروز تغییراتی در شیوه مخلوط کردن بتن و اسلامپ محتمل است، ممکن است نیازمند اضافه کردن مواد افزودنی به بتن باشد. به طور همزمان و هماهنگ آب بندی بتن و ترکهای ایجاد شده در بتن باید انجام شوند.
آب بندی پس از ساخت
در این روش با به کارگیری پوششهای ثانویه روی سطح اولیه بتن و یا کاربرد روشهای تزریقی اجرا میشود. از نکات قابل توجه در اجرای این روش لازم است به فاکتورهایی مانند شرایط عمل آوری، زمان، میزان فشار و جهت آبی که با بتن در تماس است، کیفیت شیمیایی آب و میزان اسیدیته آن مورد توجه قرار گیرد.
مزایای آب بندی بتن
عدم ایجاد اختلال در عملکرد آب بندی بتن با به کارگیری مواد مرتبط، حفظ حالت زنده و فعال در داخل بتن، خاصیت خود ترمیمی در صورت ایجاد هرگونه تنش به بتن، مقاومت بالا در برابر فشار هیدرواستاتیک، ممانعت از نفوذ آب به طور کامل و حفظ کیفیت آرماتورها در بتن، بالا رفتن دوام و عمر بتن بعد از اجرای آب بندی بتن و حفظ محیط زیست از طریق جلوگیری از نشت آبهای آلوده و فاضلاب به محیط از جمله مزایای آب بند بتن هستند.
چسب آب بند بتن چیست؟
چسب آب بند ماده ای سفید رنگ است که با فناوری نانو بر پایه ساختار شیمیایی متشکل از رزین آکریلیک تولید میشود. این ماده به دلیل وجود خاصیت ترمیم کنندگی و ایجاد چسبندگی برای موارد متعددی از جمله نصب انواع سرامیک، سنگ مرمر، موزائیک، کاشی معدنی، آجر لعاب دار و سنگهای طبیعی در صنعت ساختمان سازی استفاده میشود. بعد از اضافه کردن چسب آب بند بتن به انواع ملات سیمانی و ملات بتنی رنگ شیری آن از بین رفته و بیرنگ میشود.
مزایای چسب بتن
- افزایش مقاومت کششی و خمشی در سازههای سیمانی و بتنی
- افزایش خاصیت روان کنندگی بتن
- قابلیت جایگزینی چسب بتن به جای ضد یخ بتن
- افزایش قابل توجه خاصیت چسبندگی اجزاء تشکیل دهنده بتن و انواع مصالح
- افزایش تراکم و کاهش نفوذپذیری بتن
- افزایش مقاومت سایشی و ترافیکی
این محصول و انواع دیگر آب بند بتن در مراحل تولید، نگهداری و ترمیم مخازن بتنی آب، استخر، سونا، قسمتهای مختلف سرویسهای بهداشتی، ملات موزاییک، در مراحل بتن ریزی راه آبها ، سیمان کاری و زیر سازی سازههای تحت فشار آب، کانالهای آب و فاضلاب و تقریبا تمام قسمتهایی که مستقیم وغیرمستقیم با جریان آب، رطوبت و آثار تخریبی ناشی از آن سر و کار دارند، کاربرد دارد.
قیمت انواع مواد آب بند بتن بر حسب نوع و حجم مورد نیاز تعیین میشود.