برای انجام فرآیند بازسازی ساختمان ها هم بنایی اهمیت زیادی دارد و باید مشخص شود. پس از گذشت چند سال هر ساختمانی احتیاج به تعمیرات دارد. بسته به کیفیت مصالح و محصولاتی که در ابتدای ساخت و ساز استفاده شده است نیاز به تعمیرات متفاوت است. اگر از محصولات درجه یک استفاده کرده باشید پس از چند سال به تعمیرات خیلی جزیی نیاز است البته حتما با برنامه ریزی، ولی اگر در ابتدا از مصالح درجه یک استفاده نشده باشد گاه نیاز است که تغییرات اساسی و ساختاری به وجود بیاوریم که نیازمند صرف هزینه خیلی زیادی است. در همه این موارد دانستن اصول بنایی اهمیت دارد.
مصالح بنایی ساختمان
برای ساختن بسیاری از ساختمان هایی که در کشور ما وجود دارد از مصالح بنایی استفاده می شود. به طور کلی برخی از این مصالح عبارتند از: آجر، بلوک های گچی و سیمانی، سنگ و مصالح جدیدی که به قدیمی ها اضافه می شوند. منظور از این ساختمان هایی که ذکر شد سازه هایی است که ملات را به نوبت با کمک مواد چسبنده روی هم قرار می دهند. مصالح بنایی در قیمت های متفاوت و با کیفیت های گوناگون به بازار عرضه می شود. فراموش نکنید که هرچه از مصالح بهتر و با کیفیت بالا تر استفاده کنید نتیجه بهتری خواهید گرفت.
برآورد هزینه و بودجه بندی در بنایی ساختمان
چه برای بازسازی ساختمان و چه برای ساخت و ساز اولیه، این مرحله جز مهم ترین مراحل می باشد که باید در همان وهله اول مورد توجه قرار بگیرد. برای این منظور نیاز است که با یک گروه مهندسی ساختمان مشورت کنید. زیرا هزینه هایی که از طرف ما مشخص می شود با آن چه که واقعا نیاز است گاه تفاوت زیادی دارد. ممکن است که ما خیلی از مراحل را ندانیم و یا میزان هزینه مورد نیاز را نتوانیم برآورد کنیم. در مراحل اجرای بنایی ساختمان به گچ کار، نقاش، لوله کش، برق کار و تاسیساتی کار های دیگری نیاز است که تعیین هزینه دقیق مورد نیاز هر کدام توسط کارشناسان انجام می شود.
سپردن انجام امور بنایی ساختمان به گروهی هماهنگ و خبره
برای این کار به تحقیق و مشورت زیادی احتیاج است. گروه های مشاوره مهندسی بسیار زیاد هستند و هر کدام سوابق مشخصی دارند. برای این کار نیاز است که یکی از بهترین این گروه ها را انتخاب کنید. در فضای مجازی و اینترنت رزومه بسیار از شرکت های فعال در زمینه خدمات ساختمانی وجود دارد که می توانید از بین آن ها انتخاب کنید. یک تیم مشخص، خودش کارشناسان مربوطه را دارد و دیگر نیازی نیست که شما برای هر مرحله به دنبال کارشناس و افراد خبره بگردید. یک تیم مهندسی خوب از معماران خبره که وظیفه طراحی نقشه ساخت و ساز و یا بازسازی را دارند تا طراحان دکوراسیون داخلی را شامل می شود. و در هر مرحله ای با نظر افراد مشخص کار را پیش می برد. به طور مثال در اجرای فعالیت های بنایی ساختمان ها، عایق کاری موضوع خیلی مهمی است. خصوصا برای قسمت هایی از خانه که در معرض آب و رطوبت قرار دارند مثل سرویس های بهداشتی و یا آشپزخانه. فضای داخلی خانه هم باید به خوبی عایق کاری شود تا از اتلاف انرژی که موجب هزینه های زیادی هم برای خانوار می شود جلوگیری کند.
اهمیت کف سازی در فعالیت های بنایی ساختمان
کف ساختمان ها مدام در معرض رفت و آمد قرار دارد. به همین دلیل باید از بهترین مصالح برای ساختن کف ساختمان استفاده شود. این باعث می شود که دوام بیش تری داشته باشد. از سوی دیگر در ساختن آپارتمان ها اهمیت سازه بسیار مهم است که بتواند در برابر حوادث طبیعی نظیر زلزله مقاوم باشد. کف ساختمان بر زیبایی آن هم تاثیر دارد. کمک گرفتن از کارشناسان خبره و بنا های درجه یک باعث می شود که علاوه بر این که متریالی مناسب و باکیفیت انتخاب استفاده می شود به زیبایی آن هم توجه شود و سنگ و سرامیک مناسب به کار رود.
در بنایی ساختمان ها نقش دیوار ها چه در ساخت و چه در بازسازی شان خیلی مهم است. برخی دیوار ها در ساختمان ها هستند که وزن زیادی روی آن ها قرار می گیرد. باید برای ساختن آن ها از متریال درجه یک استفاده شود. اجرای دیوار ها در بنایی ساختمان به تجربه و تخصص نیاز دارد و باید برای این کار به سراغ تیم های حرفه ای بروید.
ایمنی در بنایی ساختمان ها
در مقررات ملی ساخت و ساز نکات ریز و درشت مهمی برای ساختمان ها با مصالح بنایی وجود دارد. قدیم رعایت این نکات به خوبی انجام نمی شد و همین موضوع سبب تخریب درصد زیادی از خانه ها هنگام بروز حوادث بود. اما امروزه به دلیل نظارت بیش تر خیلی از قوانین و مقررات هنگام ساخت و ساز و بازسازی رعایت می شود.
بنایی ساختمان چیست و چه خدماتی را شامل می شود؟
بنایی ساختمان به فرآیند ساخت یک سازه آجری یا فلزی بسیار با دوام گفته می شود که در آن بنا با قرار دادن مصالح ساختمانی در کنار یکدیگر یک سازه مقاوم می سازد. شناخت اصول اولیه ساخت و ساز به موفق شدن فرآیند بنایی ساختمان کمک شایانی می کند. آموزش صحیح بنایی ساختمان و استخدام بنای ساختمان ماهر و متبحر در ساخت یک سازه بسیار حائز اهمیت است. هنگامی که یک پروژه ساختمانی در حال انجام است، استاد کار بنایی و کارگران ساختمانی موظف هستند تمامی تمهیدات لازم در راستای حفظ ایمنی خود، بهداشت و سازگاری با محیط زیست را در داخل و خارج از سایت بنایی ساختمان مد نظر قرار دهند.
توالی کار در بنایی ساختمان
نقشه کشی
قبل از ساخت هر ساختمان مسکونی نیاز به یک نقشه برای اجرای کار داریم. در نقشه تمامی جزئیات مربوط به نوع سازه، برآورد هزینه مصالح، هزینه کار و شرایط اضطراری و تصویب مجوز های ساختمانی بر اساس قوانین توسعه شهری در این مرحله باید ذکر شود.
تعیین چارچوب اصلی سازه
پس از کشیدن نقشه بر اساس مشخصات زمین و موقعیت آن باید مختصات زمین از چندین جهت مورد بررسی قرار گیرد. طرح کامل زمین، ابعاد و جهت گیری های دقیق باید انجام شود تا بتوان از مقاومت و استحکام سازه و خاک اطمینان حاصل کرد.
حفاری
به طور کلی منظور از حفاری ساختمان، پی ریزی برای ساخت دیوار های اصلی سازه است. در طول فرآیند بنایی ساختمان لازم است کار خاک برداری و حفاری مطابق نقشه انجام شود. در واقع تمامی طول و عرض های تعریف شده در نقشه، زوایای ذکر شده و ... دقیقا رعایت شود. برای ساخت فونداسیون ساختمان لازم است از ماشین های مناسب بهره گرفته شود تا عملیات حفاری به خوبی پیش برود.
فونداسیون ساختمان
انتقال بار و فشار اضافی سازه به زمین بر عهده فونداسیون ساختمان است. در این مرحله کار های مربوط به گود برداری و صاف کردن زمین انجام می شود و به منظور اطمینان از پی ریزی صحیح ساختمان در طرفین سازه 10 الی 20 سانتی متر بتن ریخته می شود تا به راحتی بتوان قالب های فلزی را فیکس کرد، اصطلاحا به این بتن، بتن مگر یا بتن نظافت گفته می شود. این کار به منظور جلوگیری از آلوده شدن و جذب آب بتن و ایجاد یک سطح صاف انجام می شود. بعد از ریختن بتن مگر، طبق نقشه و جزئیات مربوط کار آماتور بندی انجام می شود. پس از این مرحله، اقدام به قالب بندی به منظور انجام عملیات بتن ریزی صورت می گیرد. در حالت نهایی بعد از رگلاژ کردن قالب، بتن ریزی صورت می گیرد. بسته به شرایط جوی بین 7 تا 15 روز زمان لازم است تا بتن کاملا خشک شود. در نهایت قالب ها خارج می شود و سازه آماده اجرای مراحل بعدی بنایی ساختمان است.
ساخت دیوار
بعد از انجام عملیات مربوط به پی ریزی ساختمان و ستون گذاری، نوبت به ساخت دیوار می رسد. استاد کار بنایی دیوار را با استفاده از مصالحی مانند آجر، چوب، بتن پیش ساخته و ... می سازد. قبل از شروع ساخت دیوار باید پایه اصلی دیوار با استفاده از بتن یا سنگ بنایی شود. ارتفاع دیوار بستگی به ارتفاع کف دارد. در هنگام ساخت دیوار لازم است جای لازم برای در ها، پنجره ها و هواکش ها تعبیه شود.
جا گذاری تیر های سر در
در بنایی ساختمان، عملیات ساخت و ساز به صورت سقف به سقف انجام می شود. تیر های سر در، در های باز شونده و جای پنجره ها در این مرحله باید اجرا شود. تیر های بتونی سیمانی در بالای دهانه ها کار گذاشته می شود.
اجرای سقف
دال سقف ساختمان پس از انجام کار های مربوط به سر در گذاری صورت می گیرد. اکنون، سقف ریزی به کمک بتن مسلح انجام می شود. ضخامت دال و جزئیات آرماتور بندی هر سقف باید مطابق نقشه مصوب اجرا گردد.
گچ کاری
معمولا 14 روز بعد از اجرای سقف کار و عملیات مربوط به گچ کاری شروع می شود. معمولا استاد کار گچ کاری از نسبت 1 به 3 یا 1 به 4 برای تهیه ملات خود استفاده می کند. ضخامت لایه گچ کاری نباید بیشتر از اندازه استاندارد باشد. برای خشک شدن سطح گچ کاری شده تقریبا 7 روز زمان لازم است. عموما دیوار های داخلی ساختمان با لایه ای گچ و دیوار های خارجی با ماله کشی پوشانده می شوند.
نصب کردن در و پنجره
به طور سنتی، در بنایی ساختمان از چوب در ساخت در و پنجره استفاده می شود. اما امروزه از فولاد و آلومینیوم نیز استفاده می شود. برای ساخت در ها و پنجره فریم ها در مرحله سر در گذاری ثابت می شوند. سپس پانل پس از گچ کاری با لولا ثابت می شود.
سیم کشی و لوله کشی
به طور کلی کار های تاسیساتی اعم از سیم کشی و لوله کشی قبل از اتمام کار نهایی همانند نقاشی و کاشی کاری انجام می شود تا میزان آسیب ها به سازه به حداقل برسد.
کاشی کاری
به طور کلی، کاشی کاری در آشپزخانه، حمام و سرویس های بهداشتی صورت می گیرد. ابتدا کاشی های دیواری ثابت می شود، سپس عملیات کاشی کاری کف صورت می گیرد. برای کار های کفپوش نیز از گرانیت، مرمر، کاشی و اپوکسی استفاده می شود.
رنگ آمیزی
نقاشی هر ساختمان مراحل متعددی دارد که بسته به سطح مورد نیاز زمانی برای خشک شدن نیاز دارد. یک لایه پرایمر و دو لایه رنگ مبتنی بر آب باید بر روی دیوار زده شود یا دو لایه بتونه کاری و دو لایه رنگ بر روی دیوار زده شود تا نمای نهایی رنگ یکدست پیدا کند. این کار برای دیوار های درونی و بیرونی قابل اجراست.
خرده کاری
به غیر از کار های اصلی مربوط به عملیات بنایی ساختمان، بر طبق نیاز مشتری، طراحی مهندس و بودجه در دسترس خرده کاری های معمول همانند محوطه سازی، عایق بندی کردن، سقف کاذب، نصب مبلمان و ... انجام می گیرد. البته کار بنایی ساختمان تنها منحصر به ساخت یک ساختمان جدید نیست، بلکه تعمیرات جزئی ساختمان و بازسازی خانه های قدیمی را نیز شامل می شود. متراژ ساختمان، تعداد طبقات، درصد خرابی، کیفیت مواد مصرفی، نوع اجرای خدمات و تفاوت قیمت در شهر های مختلف در تعیین قیمت نهایی بنایی ساختمان تاثیر دارد.