آجر یک نوع مصالح ساختمانی است که برای ساختن دیوار ها، پیاده رو ها و کف سازی مورد استفاده قرار می گیرد. اجر ها که عموما مستطیل شکل هستند، به دلیل کم هزینه بودن و ماندگاری بالا، از قدیم تا به امروز مورد استفاده قرار گرفتهاند. اجر ها در اندازه و اشکال مختلف تولید می شوند و جنس آن ها با توجه به آب و هوای محل مورد استفاده، متفاوت است.
شناسایی کیفیت آجر
پر واضح است که برای ساختن یک ساختمان با کیفیت خوب، رعایت کیفیت مصالح مورد استفاده در ساخت و ساز، اهمیت ویژهای دارد. برای همین منظور در راهنمای خرید این محصول، در مورد چگونگی شناسایی آجر مناسب برای ساخت و ساز، بحث می کنیم.
- رنگ اجر ها باید روشن و یکنواخت باشد.
- آن ها باید به خوبی حرارت دیده و دارای سطوح صاف و لبه های تیز باشند.
- هدایت حرارتی اجر ها باید کم باشد و حتی الامکان عایق صوتی باشند.
- یکی دیگر از راه های شناسایی اجر مرغوب، صدای برخورد دو اجر به یکدیگر است. هنگامی که دو اجر مرغوب را به هم زدیم، باید صدای طنین اندازی ایجاد شود.
- ساختار اجر ها باید یکدست و یکنواخت باشد.
- نکته حائز اهمیت دیگر، مقاوت این محصول است. اجر ها نباید وقتی از ارتفاع 1 متری پرتاب میشوند؛ شکسته شوند.
- بالا بودن سولفات قلیایی در ساختار اجر منجر به شوره زدن این محصول خواهد شد. راهکار شناسایی این معضل، خیساندن آجر در آب به مدت یک شبانه روز است. پس از خشک شدن اجر، نباید هیچ گونه رسوب سفیدی روی آن وجود داشته باشد.
انواع آجر
در این بخش از راهنمای خرید اجر به معرفی انواع مختلف این محصول پرداخته شده است.
اجر ها از لحاظ کیفیت دارای سه نوع هستند؛
- آجر های درجه یک
- آجر های درجه دو
- آجر های درجه سوم
آجر های درجه یک
اجر های درجه یک دارای کیفیت خوبی در مقایسه با سایر محصولات مشابه هستند. آن ها توسط قالب ساخته شده و در کوره های بزرگ حرارت می گیرند. این اجر ها حاوی شکل استاندارد، لبه های تیز و سطوح صاف هستند. نوع درجه یک این محصول عمدتا برای سازه هایی که نیاز به مقاومت بالا دارند مانند دیوار حائل و کانال های فاضلاب، مورد استفاده قرار میگیرد.
آجر های درجه دو
اجر های درجه دو، آجر هایی با کیفیت متوسط با فرایند قالب گیری هستند. نوع درجه دو اجر نیز مانند نوع درجه یک آن، در کوره ها حرارت می گیرد. با این حال به دلیل قالب ریزی غیر مکانیزه، دارای سطح صاف و لبه های تیز نیستند. اجر های درجه دو عمدتا در نمای ساختمان به کار میروند و دارای مقاومت کافی و قابل قبول در برابر تغییرات جوی هستند.
آجر های درجه سوم
اجر های درجه سوم آجرهایی با کیفیت ضعیف هستند که عموماً برای سازه های موقتی و یا در داخل ساختمان استفاده می شوند. این نوع اجر توکار است و برای استفاده در نمای ساختمان مناسب نیست.
اجر ها از لحاظ موارد تشکیل دهنده دارای انواع مختلفی هستند.
آجر سفال
از انواع متداول آجر که از دیرباز برای دیوارکشی مورد استفاده قرار میگرفته است، آجر سفال است. این نوع اجر از ترکیب خاک رس و خاک سفال ساخته شده و دارای ابعداد و اشکال متنوع است. از خصوصیات بارز این محصول، جذب کم آب و وزن سبک آن است.
آجر خاکستر بادی
اجزای تشکیل دهنده اجر خاکستر بادی، خاکستر و آب هستند. این محصول در مقایسه با اجر های سفالی از خواص بهتری برخوردار بوده و در برابر چرخه یخ زدن و ذوب شدن آب، مقاومت بالایی دارد. این اجر ها حاوی غلظت بالایی از اکسید کلسیم هستند (که از مواد تشکیل دهنده سیمان است)، بنابراین به عنوان آجر سیمانی نیز شناخته می شوند. از مزایای آن ها نسبت به اجر های سفالی این است که دارای استحکام بالا، اندازه یکنواخت برای اتصال بهتر و نفوذ آب کمتر در مقایسه با نوع سفالی خود هستند.
آجر بتنی
اجر های بتنی با استفاده از بتن با ترکیباتی مانند سیمان، شن و ماسه، سنگدانه های درشت و آب تولید می شوند. این اجر ها می توانند مطابق با نیاز مشتری در سایز های مختلفی تولید گردند. از مزایای استفاده از اجر های بتنی نسبت به سایر انواع این محصول، امکان ساخت در محل و در نتیجه کاهش هزینه حمل و نقل و هزینه تمام شده ساخت و ساز است.
آجر های ماسه آهکی
آجر های ماسه آهکی از سیلیکات کلسیم ساخته شده و اغلب در پی سازی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند. از ویژگی های این نوع آجر بالا بودن مقاومت فشاری و در نتیجه بالا بودن ظرفیت باربری آن است. از موارد کاربرد اجر ماسه آهکی میتوان به ساخت دیوار های حائل و حمال اشاره کرد.
یکی از نکات مهم در خرید اجر توجه به کیفیت و مقاومت این محصول با در نظر گرفتن محل به کار رفتن آن است. به عنوان مثال اگر خرید اجر به منظور دیوارکشی یا استفاده در نمای ساختمان باشد، مقاومت فشاری این محصول، پارامتری مهم و تعیین کننده در انتخاب شما خواهد بود. یا اگر آجر در معرض رطوبت یا خوردگی با اسید قرار خواهد گرفت باید محصولی با مقاومت بالا مانند اجر های مهندسی خریداری گردد. با این حال در هنگام خرید اجر به منظور به کار بردن در کفسازی، مقاومت سایشی آن پارامتری مهم و تأثیرگذار خواهد بود. در هر صورت، سری به وبسایت ساختمون بزنید و انواع محصولات مصالح ساختمانی به ویژه انواع آجر در سراسر استان های ایران را مشاهده بفرمایید.
صادر کنندگان برتر این محصول
چین
چین صادرکننده اصلی اجر در جهان، با سالانه حدود 37.2 میلیون دلار صادرات است. تا به امروز، این کشور انواع زیادی اجر را به کشور های دیگر صادر کرده است.
اسپانیا
بسیاری از شرکت ها در اسپانیا در تولید و صادرات اجر سرمایه گذاری می کنند، زیرا این کشور در صادرات اجر در جهان دوم است و بنابراین فرصت های بیشتری برای تولید کنندگان این محصول در اسپانیا ایجاد شده است. به این ترتیب، این کشور سالانه بالغ بر 16.3 میلیون دلار از اجر درآمدزایی دارد.
هند
صنعت اجر در هند به دلیل رشد سریع اقتصادی این کشور، به سرعت در حال رشد است. به همین ترتیب هند سالانه حدود 250 میلیارد اجر تولید می کند تا بتواند تقاضای رو به رشد را برآورده کند. درآمدزایی این کشور از صنعت اجر سالانه 12.2 میلیون دلار است.