انواع مدل های آهن آلات ساختمانی
تیر آهن
عمدهترین شکل کاربرد آهن آلات در صنعت ساخت و ساز تیر آهن است. ضخامت بال تیر آهن همواره مقدار ثابتی است چرا که ساخت و تولید این مصالح، تحت استاندارد اروپا است. تیر آهن دارای انواع مختلفی از جمله انواع IPE ،INP و IPB است.
تیر آهن IPE در بین مصالح مشابه پرطرفدارترین گزینه است. ویژگی اختصاصی آن این است که همه مقاطع در این نوع از محصول اندازهای برابر دارد. بر اساس تفاوت در مقطع این نوع تیرآهن انواعی از IPE80 تا IPE600 دارند. این محصول در قسمتهایی از جمله ستون، خرپا، نعل درگاه، و سقفها به کار میروند. این مصالح شامل انواع داخلی و خارجی هستند. نمونههای داخلی از این نوع آهن آلات، توسط ذوب آهن اصفهان تولید میشوند و انواع خارجی آنها از کشورهای روسیه، لهستان، چین، ترکیه، اسپانیا و کره وارد میشوند. این نوع تیرآهن در ساخت و ساز سازههای مرتفع کاربرد داشته، در صورت افزایش زیر بنای ساختمان میتوان به آن تیرآهن اضافه کرد. اسکلت فلزی با این محصول نسبت به انواع اسکلت بتنی فضای کمتری را اشغال نمیکند. اجرای آن سریع است.

تیر آهن INP از لحاظ ساختاری مشابه حرف I است. این نوع از تیرآهن بر خلاف نوع که ضخامتی یکسان دارد، در قسمتهای مختلف دارای ضخامتی متغیر است. اگر از بالا به این تیرآهن نگاه کنید، در ابتدای تیر آهن ضخامت کمتر و هر چه بر طول آن افزوده میشود، ضخامت تیر اهن بیشتر میشود. بر اساس تفاوت در مقطع این نوع تیرآهن انواعی از INP80 تا INP550 دارند. علاوه بر صنعت ساخت و ساز از این نوع از آهن آلات در صنایع متنوعی مانند سدسازی، اسکله سازی و پل سازی استفاده میشود. این محصولات دارای مزایای متعددی هستند که موجب استقبال سازندگان از آنها شده است. این مزایا شامل اجرای سریع، قابلیت اضافه کردن قطعات دیگر، پیش ساخته بودن آنها و قابلیت استفاده در سازههای مرتفع هستند.
تیر آهن IPB که به عبارتی بیشترین عرض در بین محصولات مشابه را داراست. همچنین طول بال در این نوع از تیرآهن از انواع مشابه نیز بیشتر است. این محصول طبق استانداردهای اروپا، روسیه و چین ساخته میشود.
تیر آهن لانه زنبوری نوعی آهن آلات با ساختار متخلل شبیه لانه زنبور است که دلیل نامگذاری محصول نیز همین است. هدف از طراحی این ساختار متخلل، تحمل لنگر خمشی در ابعاد بزرگتری نسبت به حالت عادی است. این راهکار همچنین به افزایش طول تیرآهن لانه زنبوری تا 1/5 برابر مقدار اولیه است.
میلگرد
از دیگر انواع آهن آلات پرمصرف و متداول در ساخت و ساز و انواع صنایع دیگر به میلگرد میتوان اشاره کرد. هدف از به کارگیری این مصالح در ساختار بتنی و سایر انواع اسکلتهای دیگر این است که بر مقاومت و استحکام ساختار افزوده شود. نقش اصلی میلگرد در اسکلت بتنی کاستن از مقاومت کششی در شرایط زلزله است. میلگردها در انواع ساده، کلاف، آجدار، گالوانیزه، ،اپوکسی، اروپایی و فولادکربن پوشش داده شده، فایبرگلاس، لیمر و فولاد ضدزنگ در بازار موجود هستند. تولید هر محصول بر حسب خصوصیات اختصاصی آن دارای مرحله خاصی است. اما در ساده ترین نوع این محصولات یعنی میلگرد ساده روند تولید به این صورت است که در اولین مرحله شمشها را درون کوره قرار میدهند. پس از رساندن درجه حرارت کوره به 1100 درجه سیلسیوس جریان آبی را روی شمشها اثر میگذارد. در قسمت پایانی مراحل تولید، نوردهای تولید شده در سه مرحله با اجرای عملیاتهایی که نتیجه نهایی آنها منجر به کاهش قطر شمشها و افزایش طول محصول اجرایی میشوند. همچنین در این محصولات سطح مقطع به سادهترین شکل موجود یعنی دایرهای شکل است.
نبشی
نبشی نوعی از آهن آلات در صنعت ساخت و ساز است که سطح مقطع آن از دو ضلع که با زاویه 90 درجه نسبت به هم قرار گرفتهاند، ساخته شده است. نبشیها شامل انواع مرکب و منفرد هستند. ازنظر ظاهری نبشی با بال مساوی و نامساوی موجود است. تولید نبشی نیز به دو روش فابریک و پرسی انجام میشود.
ناودانی
نوعی از آهن آلات مصرفی در صنعت ساخت و ساز است که سطح مقطع آن U شکل دارد، ضمن این که از یک سطح افقی که دوبال عمودی روی آن قرار گرفتهاند، تشکیل شده است. به سطح افقی ناودانی جان و به بالهای عمودی آن بال میگویند. ناودانی در اشکال متفاوتی مانند ساده، مشبک، نورد شده و پرسی در بازار موجود است. نامگذاری این محصول بر حسب این که ارتفاع بال آن چقدر باشد، انجام میشود مثلا در صورتی که ارتفاع بال یک ناودانی 6 سانتیمتر باشد، ناودانی 6 نامگذاری میشود.

تمام موارد بالا از انواع آهن آلات موجود در صنعت ساخت و ساز هستند. استفاده از هر کدام از آنها مستقل از انواع دیگر، بسته به محل و لزوم کاربرد آنها میباشد. در هر سازهای خواه اسکلت بتنی، اسکلت فلزی و یا سایر ساختارهای متداول در صنعت ساختمان به نحوی از این مصالح استفاده میشود.