رطوبت و نم یکی از مهمترین معضلات یک ساختمان هستند که میتوانند ساختمان را تا مرز تخریب پیش ببرند. گاهی اوقات ضرر های به وجود آمده از نم و رطوبت غیر قابل جبران است. با استفاده از عایق رطوبتی مدتها نگرانی در مورد نم دیوار یا نم زدن سقف در مواقع بارندگی نخواهید داشت. عایق های رطوبتی جدید که با تکنولوژی های نو تولید می شوند با دوام و پایدار هستند.
عایق رطوبتی در واقع به پوششی است که از ساختمان در برابر نفوذ آب، محافظت می کند. این عایق دارای ضخامتهای مختلفی است و به اشکال مختلفی از جمله رول یا صفحه در بازار عرضه شده است. عایق رطوبتی متشکل از مواد متنوعی استکه با توجه به اندازه ترکیبات در مکان های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
لازم به ذکر است بین عایق رطوبتی سقف و دیوار به لحاظ ترکیبات و مواد متشکله تفاوت خاصی وجود ندارد.
مزایا و معایب عایق رطوبتی
اگر بخواهیم بر مزایا و معایب عایق های رطوبتی مروری داشته باشیم باید بگوییم یکی از مهمترین معایبی که عایق رطوبتی دارد طول عمر کم آن است. عایق رطوبتی دیوار و سقف مدت زمان زیادی بر روی بام و دیوار شما دوام نخواهد آورد، زیرا این عایق ها دچار فرسودگی می شوند. به منظور حل این معضل گاهی اوقات لازم است روی عایق رطوبتی سیمان، کاشی یا سرامیک نصب کنیم که طبیعتا از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست.
قیر و گونی از جمله عایقهای قدیمی است که با توجه به قیمت مقرون به صرفه آن همیشه مورد توجه بوده است. قیر و گونی همانطور که از نامش پیداست از ترکیب قیر و گونی تشکیل شده است. نحوه اجرای آن به این صورت است که در ابتدا گونی ها و یا پارچه های بزرگی را بر روی پشت بام و یا دیوار قرار میدهند، که این گونی ها باید با توجه به مساحت مورد نظر بریده شوند. بعد از آن، قیر را با حرارت دادن ذوب کرده و بر روی گونی ها میپاشند.
باید به این نکته توجه داشته باشید که گونی هایی که برای عایق رطوبتی قیر گونی استفاده میشوند و جنس قیر باید الزاما مرغوب باشند. در این روش لازم است پیش از اجرای قیر و گونی، سطح مورد نظر فاقد هرگونه آلودگی و گرد و غبار باشد زیرا وجود کوچک ترین میزان از گرد و غبار باعث می شود عایق رطوبتی بر روی مساحت مورد نظر نچسبد.
یکی دیگر ازعواملی که باعث سست شدن اتصال سطح و قیرگونی میشود، رطوبت است .کوچک ترین مقداری از رطوبت مانع از اتصال عایق رطوبتی بر سطح مورد نظر خواهد شد. برای همین منظور بهترین زمان اجرای عایق رطوبتی قیر و گونی فصول گرم سال است.
در مقابل عایق رطوبتی سنتی قیر و گونی، عایق رطوبتی نانو در هر فصلی و بر روی هر مساحتی از ساختمان قابل نصب است. این عایق حتی با وجود گرد و غبار، بر سطح مورد نظر میچسبد و دوام آن در مقایسه با عایق های سنتی بیشتر است.
یکی دیگر از انواع عایق رطوبتی، عایق رطوبتی مایع است. این نوع عایق رطوبتی به شکل مایع بوده و با دستگاه اسپری یا قلم مو روی سطوح اعمال می شود. قبل از استفاده از این عایق رطوبتی نیز مانند عایق قیر و گونی باید سطح تمیز و خشک باشد. به علاوه اگر سطح دارای برجستگی یا شیب باشد، باید قبل از عایق هموار شود. مزایای استفاده از عایق طوبتی مایع به شرح زیر است.
- عایق قابلیت چسباندن به سطوح مختلف
- عایق رطوبتی حاوی مایع ضد اشتعال می باشد.
- این عایق باعث ایجاد آسیب و آلودگی جسمی نمی شود.
- قابلیت رنگ پذیری
- کاربرد آسان و عدم نیاز به متخصص
- عایق رطوبتی پلیمری اسپری
این نوع عایق ساخته شده از مواد پلیمری است و نسبت به سایر عایق ها مقاومت بیشتری در برابر رطوبت دارد. استفاده از این نوع عایق، باعث ایجاد هیچ گونه آلودگی در محیط نمی شود لذا عایقی دوستدار محیط زیست محسوب میشود. اعمال عایق پلیمری نیاز به گرما ندارد و با پخش یا پاشیدن روی سطوح اعمال می شود. یکی از مزایای این عایق این است که می توان گوشه ها را به طور مساوی پوشاند. ماندگاری عایق های پلیمری 20 سال است که بیشتر از سایر عایق های رطوبتی است.
موارد کاربرد عایق رطوبتی
- تزئین قطعات سفالی و گلدان ها
- آب بندی هر نوع استخر و منبع آب
- بندکشی و آب بندی لای درز کاشی ها
- چسب سازگار با سیمان و گچ برای افزایش چسبندگی ملات
- عایق کاری پشت بام، سرویس های بهداشتی، حمام و آشپزخانه
- رنگ آمیزی و آب بندی سقف های شیروانی و ایرانیتی در رنگ های متنوع
- عایق کاری و ضدرنگ کردن کف و بدنه کولر و به طور کلی کلیه ورق های گالوانیزه و فلزی
- چسب قوی و همه کاره برای چسباندن سنگ، کاشی، گچ، قطعات شکسته چینی و سرامیک
- تعمیر شکستگی و سوراخ شدگی ورق های فلزی و ایرانیتی با کمک مش و الیاف فایبر گلاس
- با اجرای یک لایه عایق روی یونولیت ملات سیمانی و گچی به راحتی روی آن می چسبد.
به طور کلی باید گفت عایق رطوبتی یکی از حساس ترین و مهمترین مصالح ساختمانی است که نقش مهمی در حفظ و ماندگاری سازه دارد. یکی از جدید ترین روش های عایق بندی استفاده از عایق های شیمیایی به صورت مستقیم و یا به همراه سیمان می باشد. این نوع از عایق های رطوبتی بسیار کم قیمت هستند اما در عین حال دارای طول عمر بالایی هستند.