بیمارستان، مکانی برای حفظ جان انسانها و تندرستی آنهاست. روزانه افراد زیادی با انواع بیماری به این مکان مراجعه میکنند در نتیجه در معرض آلودگیها و میکروبهای متعددی قرار میگیرد. طبق تحقیقات صورت گرفته، حدود 5 درصد بیمارانی که بستری میشوند به عفونت بیمارستانی مبتلا میشوند و این یعنی طولانی شدن پروسه درمان بیمار، از این رو باید در این نهاد اقداماتی برای بهبود بهداشت صورت بگیرد.
بهداشت محیط بیمارستان مانع انتقال میکروبها و آلودگیها به خارج و داخل آن میشود. فعالیتهای مختلفی وجود دارد که به کمک آن میتوان به بهبود بهداشت بیمارستان کمک کرد، برخی از این فعالیتها عبارتند از:
- کنترل کیفیت آب مصرفی
- کنترل نحوه دفع پساب بیمارستان
- کنترل دفع مواید زاید
- ضد عفونی محیط و لوازم بیمارستانی
- کنترل حشرات و جانوران موزی محیط بیمارستان
- استفاده از لباسهای ضد عفونی شده
- آموزش پرسنل و مردم عادی برای رعایت بهداشت در مکانهای بهداشتی
- استفاده از کفپوش بیمارستانی

در ادامه این مطلب قصد داریم، با هم به بررسی کفپوش بیمارستانی و تاثیر آن بر بهداشت محیطهای بیمارستانی بپردازیم.
کفپوشهای بیمارستانی، مصالحی هستند که همه افراد و اشیا بر روی آن تردد دارند. این تردد تنها یک عبور و گذر ساده نیست بلکه این تمامی این افراد و اشیا حامل آلودگیها و میکروبهای قوی هستند. این میکروبها عاملی تهدید کننده برای بهداشت و جان انسانهاست از این رو استفاده از کفپوش بیمارستانی روشی مناسب برای جلوگیری از گسترش آلودگی است. امروزه با توجه به توسعه فناوری و پیشرفت صنعت ساختمانی، کفپوش ساختمانی جزو سازههایی هستند که با طرحها و جنسهای مختلفی در بازار وجود دارد و استفاده از آن نه تنها فقط برای بیمارستان بلکه برای سایر مکانهای بهداشتی نیز ضروری است.
ویژگیهای کفپوش بیمارستانی
کفپوش بیمارستانی باید به نحوهای اجرا شود که دارای ویژگیهای نظیر زیر باشد:
- آنتی استاتیک بودن: کفپوش آنتی استاتیک، لایههایی رسانا دارند که بار الکتریسته ساکن را از طریق کف به زمین منتقل میکنند از این رو برای محیطهایی که احتمال آتش سوزی و انفجار دارند یا در آن محیطها از مواد اشتعالزا استفاده میشود مناسب است از این رو بهتر از کفپوش بیمارستان دارای این ویژگی باشد.
- آنتی باکتریال بودن: آنتی باکتریال بودن کفپوش بیمارستان منجر به تمیزی و حفظ بهداشت محیطهای بیمارستانی خواهد شد.
- دارای سطحی یکپارچه: سطوح کفپوشهای بیمارستانی باید یکپارچه باشند تا به راحتی بتوان چرخها و ابزارهای بیمارستانی را روی آن حرکت داد
- نداشتن درز: درز کفپوشهای بیمارستانی منجر به تجمع میکروبها و آلودگیها میشود در نتیجه گرفتن درزها و داشتن سطحی یکپارچه موجب سهولت پاکسازی و تمیزی هر چه بیشتر سطح میشود.
- سبک و کم حجم بودن: سبک و کم حجم بودن کفپوش بیمارستانی از ایجاد گرد و غبار جلوگیری میکند.
- پاکسازی راحت برای از بین بردن آلودگیها و شستشوی راحت: سطوح بیمارستانی مرتبا باید ضد عفونی شوند از این رو باید از مصالحی استفاده کرد که به راحتی بتوان آنها را تمیز و ضد عفونی کرد.
- ماندگاری طولانی مدت: مصالح ساختمانی بیمارستانی را نمیتوان زود به زود تعویض کرد از این رو باید مقاوم باشند و ماندگاری طولانی مدتی داشته باشند.
- ضد خش بودن: کفپوش بیمارستانی باید مقاومت سایشی مناسبی داشته باشد و ضد خش باشد.
- ضد سر خوردن: به دلیل استفاده از اشیا و لوازم بیمارستانی چرخدار باید از کفپوشهای ضد سر خوردن در ساخت بیمارستانها استفاده شود.
- مقاوم در برابر حلالهای بیمارستانی، مواد ضد عفونی کننده و مواد شیمیایی: بیمارستان هر روز با مواد ضد عفونی کننده و مواد شیمیایی سر و کار دارد به همین جهت باید از کفپوشهایی استفاده کرد که در برابر این مواد مقاومت لازم را داشته باشند.
- تنوع رنگ برای استفاده از آن در قسمتهای مختلف بیمارستان: کفپوش بیمارستانی در قسمتهای مختلف بیمارستان استفاده میشود به همین دلیل باید تنوع رنگ داشته باشد.

انواع کفپوش بیمارستانی
کفپوش پلی یورتان: این نوع کفپوش بر پایه رزین پلی یورتان تولید میشود. کفپوش پلی یورتان بدون درز است، اجرای آسان و مقاومت بالایی دارد، کاملا انعطاف پذیر است و در برابر اسیدها و مواد شیمیایی نیز مقاوم است به همین دلیل گرینه مناسبی برای استفاده در بیمارستانهاست.
کفپوش اپوکسی: کفپوش اپوکسی به راحتی روی سطوح بتنی اجرا میشود و بسیار مقاوم است. همچنین یکی دیگر از ویژگیهای قابل توجه این نوع کفپوش این است که مقاومت بالایی در برابر مواد شیمیایی و شویندهها دارد. کفپوش اپوکسی قیمت مقرون به صرفهای دارد و از نظر اقتصادی انتخابی منطقی است.
کفپوش وینیل: کفپوشهای وینیل در انواع طرح، رنگ و بافت با ویژگیهای عملکردی خاص به بازار عرضه شده است. با توجه به میزان مقاومت بالا، تمیز شدن آسان، ضد آب بودن کفپوشهای وینیل گزینه مناسبی برای مراکز درمانی و خدماتی است. صاف بودن سطح این کفپوش برای حرکت چرخهای باربر، تختهای بیمارستانی و ویلچر مناسب است. به دلیل جوش خوردن درزها در کنار یکدیگر یک پوشش یکدست ایجاد میشود که دارای انعطاف پذیری بالا، دوام و ماندگاری بالا، عملکرد خوب و کارایی مقرون به صرفه است. این کفپوش آنتی باکتریال با توجه به هزینه مقرون به صرفه و دوام بالا در طرح و رنگهای مختلف در بازار موجود است و شما بنا به سلیقه ی خود و تطابق با طراحی داخلی مراکز بهداشتی درمانی به دلخواه دیزاین مورد نظرتان را انجام دهید.
وینل هموژن: کفپوش وینل هموژن لایه فشردهای دارند از این برای مکانهای پر تردد مناسب است چون مقاومت بالایی دارد. علاوه بر مقاوم بودن آنتی استاتیک، ضد لغزش و دارای قابلیت درزجوش شدن است. میتوان از این نوع کفپوش در قسمتهای مختلفی از بیمارستان استفاده کرد. اتاقهای تصویر برداری، اورژانش اتاق ویزیت، ورودی بیمارستان، آزمایشگاه و غیره جزو مکانهایی است که میتوان از این نوع کفپوش برای پوشش سطح استفاده کرد.
قیمت کفپوش بیمارستانی
قیمت کفپوشهای بیمارستانی به نوع، ابعاد و مسافت کار بستگی دارد. بدیهی است که هرچه کفپوش از متریال بهتری ساخته شود و ویژگیهای بیشتری را پشتیبانی کند قیمت آن بیشتر خواهد بود. البته صرف هزینه بیشتر برای خرید کفپوش، از نظر اقتصادی منطقیتر است چون در آینده هزینه نگهداری، ترمیم و تعویض کمتری خواهد داشت.