امروزه به منظور کاهش خسارات ناشی از حوادث طبیعی مثل زمینلرزه در صنعت ساختمان سازی سعی میشود از مصالح ساختمانی سبک استفاده شود. این سبک سازی به سرعت اجرا و همچنین مقاومسازی ساختمان کمک شایانی میکند. به منظور کاهش هزینههای تمام شده برای سقف، کاهش میزان مصرف مصالح ساختمانی مانند آرماتور و بتن و سبکتر شدن وزن سازه توصیه میشود که از سقفهای یوبوت استفاده شود. معمولا از سازههای یوبوت می توان در اغلب پروژه های فنی مهندسی که نیاز به سطوح بزرگ دارد با مزیت کاهش مصرف بتن و غیره و در نتیجه کاهش وزن و در نتیجه تعداد طبقات بیشتر و عدم نیاز به فنداسیون سنگین و عظیم استفاده کرد.
یوبوت به صورت مکعب مربع طراحی و ساخته میشود. یوبوت ها به دلیل داشتن فضای خالی امکان نگه داشتن هوا را فراهم میکنند و همین موضوع به کاهش وزن سقف کمک میکند. سقف یوبوت به بوسیله قالبهای ماندگار در بتن ساخته میشود. جنس این قالبهای هم شکل معمولا از پلیپروپلین نو یا بازیافتی است. برای ایجاد فضای خالی در داخل بتن، کاهش وزن و کاهش میزان مصرف بتنی از قالبهای ماندگار استفاده میشود. پلی پروپلین دارای خاصیت فشاری خوبی است که بعد از اعمال فشار به راحتی به حالت اولیه خود باز میگردد.

هدف اصلی از قرار دادن قالبهای یوبوت در داخل دالهای بتنی، ایجاد حفرههای خالی در داخل دال و حذف بتن ناکارآمد در میان آن است. کاربرد آن در سقف و فونداسیون ساختمانها می باشد که از ترکیب نوآورانه بتن، میلگرد و قالبهایی از جنس پلی پروپیلن ساخته میشود. تمام این گزینهها باعث مقاوم سازی سازه و در نتیجه مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله و حوادث دیگر می شود.
به منظور اجرای سقف یوبوت، ابتدا تمام سطح داخل بر روی سطح قالب با پوشش چوب پوشانده میشود. سپس میلگردهای زیر دال در دو جهت عمود بر هم قرار داده میشوند. پس از این مرحله قالبهای یوبوت با فاصله مشخص شده توسط اتصال دهندههای افقی در کنار یکدیگر قرار داده میشود. با توجه به پایههای مخروطی در زیر قطعات یوبوت، ضخامت مورد نیاز تامین میشود. در صورتی که لازم باشد از قالبهای یوبوت به صورت دوگانه استفاده شود باید قبل از نصب دو قالب را به یکدیگر متصل کرد.
در مرحله بعدی باید میلگردهای افقی بالای یوبوت را در دو جهت عمود بر هم قرار داد، در این مرحله از میلگردهای تقویتی به منظور کنترل برش و خمش نیز استفاده میشود. پس از اتمام این مراحل باید کار بتن ریزی سقف انجام شود. به منظور جلوگیری از شناور شدن یوبوتها در طی دو مرحله کار بتن ریزی انجام میشود. ابتدا فضای خالی سقف به صورت عمودی با استفاده از فوق روان کنندهها پر میشود. بهتر است غلظت بتن به قدری باشد که بتواند تمام لایههای زیرین آن را پر کند. پس از خشک شدن لایه اول بتن ریزی، میتوان لایه بالایی را بتن ریزی کرد. پس از سپری شدن زمان لازم برای گیرش بتن، میتوان قالبها را از زیر سقف خارج کرد. به این ترتیب یک سقف کاملا صاف ساخته میشود.
استفاده از سقف یوبوت مزایای متعددی به همراه دارد. به کمک یوبوت میتوان دهانههای بزرگتر و کنسولهای بلند را ایجاد کرد. در واقع با کاهش وزن سقف میزان سختی آن افزایش مییابد. این امر باعث میشود معماران آزادی عمل بیشتری در طراحی فضاهای خلاقانه به خصوص در مکانهای تجاری داشته باشند.
به دلیل وجود فضای خالی و هوا میانی در سقف یوبوت میزان انتقال صوت و حرارت به مقدار قابل توجهی کاهش خواهد یافت. به همین دلیل استفاده از سقف یوبوت در مراکز آموزشی، مذهبی، سالنهای اجتماعی و... توصیه میشود. با استفاده از یوبوت در ساخت سقف میتوان تعداد تیرهای موجود در سازه را کاهش داد یا حتی حذف کرد. از جمله مزایای حذف تیر میتوان به افزایش ارتفاع مفید طبقات، کاهش میزان عملیات قالب بندی، آرماتوربندی و بتن ریزی اشاره کرد. همچنین در این صورت به راحتی میتوان تاسیسات را از زیر سقف عبور داد.
از جمله مزایای اقتصادی سقف یوبوت میتوان به کاهش میزان مصرف بتن و میلگرد، بهینه سازی میزان استفاده از فضای داخلی ساختمان با کاهش تعداد ستونها، عدم احتیاج به سقف کاذب، کاهش هزینههای قالببندی، تامین فضای پارکینگ بیشتر اشاره کرد.

همان طور که گفته شد، سقف یوبوت امکان اجرای دهانههای خیلی بلند حتی تا 20 متر را فراهم میکند به همین دلیل برای ساخت پارکینگ و استفاده بهینه از فضا بسیار کاربردی هستند. معمولا ضخامت سقف یوبوت بسیار کم است. در نهایت یک سقف یوبوت کاملا صاف است و همانند سقفهای تیرچه بلوک نیاز به اجزای سقف کاذب ندارد. سرعت اجرا و راحتی آن باعث شده است که نسبت به روشهای مشابه برتری پیدا کند. به دلیل وجود حبابهای هوا در داخل سقف و نیز عدم اشتعال آنها، این نوع سقف در برابر انتقال حرارت و صدا بسیار مقاوم است.
از جمله امتیازات سقف یوبوت میتوان به بهبود عملکرد لرزهای ساختمان، کاهش تعداد ستونها، بهبود رفتار صوتی و انتقال کمتر صوت و عایق صدا شدن ساختمان، ستونگذاری نامنظم، ضد حریق شدن ساختمان، باز کردن قالبهای کف، افزایش تعداد طبقات، کاهش وزن بار کلی ساختمان بر روی ستونها و فنداسیون، ایجاد ستون های قارچی شکل با قابلیت ضخیم نبودن و حجم کمتر اشاره کرد.
با وجود تمام مزایایی که استفاده از سقفهای یوبوت به همراه دارد، همانند هر فناوری دیگری سقف یوبوت نیز عاری از عیب نیست. در ایران با توجه به تازه بودن این فناوری هنوز کارهای لازم در راستای بومی سازی استفاده از سقف یوبوت صورت نگرفته است. در حین بتن ریزی احتمال نفوذ بتن به داخل قالبهای یوبوت وجود دارد که میتواند باعث افزایش بار مرده سقف یوبوت شود. همچنین در حین کار با قالبهای یوبوت امکان شکستن یا تغییر شکل وجود دارد. قالبهای یوبوت بهتر است مطابق با نقشههای اجرایی بر روی سقف قرار داده شود. در صورت وجود هر گونه مغایرت باید با مهندس ناظر هماهنگی لازم انجام شود تا مجددا محاسبات لازم برای سقف یوبوت انجام گیرد.