ورق گالوانیزه چیست؟
ورق گالوانیزه به ورق فولادی گالوانیزه شده، توسط روی گفته میشود. میتوان گفت این ورق ها تحت عمل گالوانیزاسیون قرار میگیرند. حال عمل گالوانیزاسیون چیست. گالوانیزاسیون یکی از روش های محافظت از خوردگی به روش گالوانیک است که توسط پوشاندن لایه ای از فلز محافظ انجام میشود و معمولا این فلز روی است. این روش یکی از اقتصادی ترین روشهای حفاظتی است که به نام لویجی گالوانی دانشمند ایتالیایی نامگذاری شده است. سالانه بالغ بر 2 میلیون تن روی بدین روش تولید میشود. تا بر روی حدود 40 میلیون تن فولاد پوشش داده شود. گالوانیزاسیون خود به دو نوع گرم و سرد تقسیم بندی میشود.
گالوانیزه به روش گرم، نزدیک به 150 سال است که کاربرد دارد. دراین روش آهن یا فولاد را در وان مذاب روی، با دمای 460 درجه سانتی گراد فرو میکنند. بعد از اینکه آن را خارج کردند روی ابتدا با اکسیژن هوا سپس با کربن موجود در آهن و فولاد واکنش داده و لایه ی مقاوم به زنگ زدگی را تولید میکند.
در روش گالوانیزه ی سرد، نمک روی را در محلولی آبی یا اسیدی ریخته و بر روی فلز پایه ی مورد نظر اسپری میکنند. لایه ی ایجاد شده بر روی فلز دارای ظاهری براق و یکنواخت میباشد. در این روش ضخامت پوشش لایه ی روی ایجاد شده کمتر از ضخامت غوطه وری در حالت گرم بوده و معمولا در مصارف خانگی استفاده میشود.
میزان پوشش روی در سطح ورق بر اساس جرم فلز آنها متفاوت است. ضخامت این ورق در محدوده 100 الی 350 گرم بر متر مربع قرار دارد. ورق های گالوانیزه به دو صورت رول فرم و فابریک تولید میشوند. ورقهای رول فرم گالوانیزه با ضخامت 0.18 تا 6 میلی متر با دو عرض 100 و 125 میلی متر تولید میشوند. ولی ورق های فابریک گالوانیزه با ضخامت 1000 و 2000 میلی متر و عرض 2500 و 125 میلی متر تولید میشوند. وزن عمومی رولها با توجه به ضخامت و کارخانه تولید کننده بین 5 تا 7 تن میباشد.
ورق های گالوانیزه از لحاظ شکل گیری کریستال و بر اساس شکل ظاهری خود به سه دسته بدون گل، گل ریز و گل درشت تقسیم بندی میشوند. که این سه دسته بسته به سرعت سرد نمودن ورق و میزان روی بکار رفته با هم تفاوت دارند. حفاظت از این ورق ها، به صورت عملیات شیمیایی غیر فعال سازی، روغن کاری و یا هر دو روش انجام میشود.
ورق گالوانیزه خود در تولید ورق گالوانیزه رنگی و غیررنگی کاربرد دارد. ورق گالوانیزه رنگی با یک لایه رنگ کوره ای یا الکترواستاتیک پوشانده میشود. این رنگ، ورق گالوانیزه را در برابر خوردگی مقاوم میکند و همچنین ظاهر زیبایی به این ورق میدهد. به این فولاد پوشش دار رنگی، ورق پیش رنگ نیز میگویند. از کاربردهای مهم این ورق میتوان به صنایع فلزی مثل کابینت، بدنه کیسهای کامپیوتر، صنعت حمل ونقل مثل ساخت کانتینرها، در بدنه دیگهای بخار و ماشین آلات صنعتی و نیز در اجاق گاز و آبگرمکن ها
کاربرد ورق گالوانیزه
- صنعت اتوموبیل
- صنعت برق مانند تابلوها و سینی کابل برق
- صنعت کامپیوتر و الکترونیک
- ساخت و تولید لوازم خانگی مانند انواع وسایل گرمایشی و سرمایشی
- در ساخت سقف
- کابینت و قفسه ها
- کانال و کابلها
- تابلوهای راهنمایی
- بدنه کاروانها
- در سیستم خنک کننده و تصفیه هوا
- استفاده در جاهایی که نیاز به رنگ آمیزی دارد
- مهمترین کاربرد این ورق ها در ساخت ساندویچ پانل است.
مزایای ورق گالوانیزه
- هزینه ساخت آن کم است.
- هزینه تعمیرات و نگهداری آن کم است.
- طول عمر آن زیاد است که معمولا این ورق 20 تا 30 سال عمر میکند.
- باعث ماندگاری و دوام پوشش میشود.
- این محصول برای مصرف کننده اعتبار دارد.
- از صدمات محیطی و زنگ زدگی محافظت میکند.
- برای آماده کردن سطح به منظور رنگ آمیزی، نیاز به صرف زمان زیادی نیست.
معایب ورق گالوانیزه
عملیات جوشکاری نسبت به آهن معمولی پیچیده تر است. بخاری که در هنگام عملیات جوشکاری حاصل میشود بسیار سمی و خطرناک است و ممکن است باعث مشکلات ریوی شود، پس حتما باید از ماسک استفاده شود. مدت زمان جوشکاری برای هر شخصی 4 ساعت باید باشد.
قیمت ورق گالوانیزه
یکی از تولیدکنندگان ورق گالوانیزه در کشور ماموت است که ورق این شرکت جزو برترین های کشور است. ورق گالوانیزه کاشان سپس ورق گالوانیزه هفت الماس و بعد از آن ورق گالوانیزه شهرکرد بیشترین میزان خرید و فروش را به خود اختصاص میدهند.
فاکتورهای مهمی که بر قیمت ورق گالوانیزه تاثیر میگذارند.
- قیمت مواد اولیه ی مورد استفاده در فرآیند تولید
- ابعاد که شامل طول و عرض است
- وزن ورق گالوانیزه
- قیمت رنگی که روی آن زده میشود
- توجه به فاکتورهای شیمیایی و فیزیکی ورق های گالوانیزه
بالا یا پایین رفتن قیمت عواملی که در بالا به آن اشاره شد، بر قیمت نهایی تاثیر میگذارند. به طور کلی میتوان گفت که ورق های گالوانیزه شده جزو مقرون به صرفه ترین روش های محافظت فلز در مقابل خوردگی هستند. قیمت ورق گالوانیزه به نسبت ورق سیاه بالاتر است و در مواردی به کار میرود که ورق در تماس با شرایطی است که احتمال زنگ زدگی در آن بالا است. در نهایت به علت وارداتی بودن برخی محصولات این ورق میتوان گفت قیمتش کاملا وابسته به نوسانات ارز است.