سالانه 50 میلیون نفر به جمعیت شهرنشین کشورهای در حال توسعه افزوده میشود. رشد سریع جمعیت و گرایش مردم به مهاجرت به شهرها منجر به افرایش تقاضا برای مسکن در شهرها شده است. امروزه سازندگان مسکن علاوه بر در نظر گرفتن مسائل و مبحثهای مربوط به سازه به زیبایی و نمای ساختمان نیز توجه ویژه ای دارند. نمای هر ساختمان در شهر سازی تاثیر بسزایی دارد. اگر نمای ساختمان بدون در نظر گرفتن سایر ساختمانهای شهر طراحی شود، همگونی نمای شهری از بین میرود، به این ترتیب اصول شهر سازی از بین خواهد رفت. در حالت کلی، نما عبارت است از صورت ظاهری ساختمان که در معرض دید قرار داده میشود. از آن جایی که نمای ساختمان تاثیر بسیار زیادی در جلوه دادن به یک ساختمان دارد، در ساختمان سازی توجه ویژهای به نمای ساختمان میشود.
در گذشته شیشه به عنوان یک متریال تزیینی در معماری و ساختمان سازی شناخته شده است. اما امروزه در معماری مدرن استفاده گستردهتری از شیشه میشود. در معماری سنتی و کلاسیک بیشتر شیشه یک عنصر دکوراتیو است. اما امروزه طراحان و معماران با در نظر گرفتن خواص شیشه مانند شفافیت، استحکام، زیبایی و دکوراتیو بودن آن را به یک المان زیبا در معماری تبدیل کردهاند. امروزه استفاده از انواع نماهای شیشهای رواج پیدا کرده است. از جمله ویژگیهای مطلوب نمای شیشهای میتوان به افزایش امنیت و ایمنی ساختمان، کنترل کننده صدا، جلوگیری از عبور اشعه ماورا بنفش، تنوع در رنگ، بهرهوری از انرژی خورشیدی و کاهش هزینه اشاره کرد.
همان گونه که در بالا ذکر شد، با پیشرفت صنعت شیشهگری، کاربرد شیشه در نماهای مدرن ساختمانهای امروزی روند رو به رشدی پیدا کرده است. در معماری مدرن، شیشه علاوه بر نما یک پوشش ساختمانی محسوب میشود. امروزه در استفاده از نمای شیشهای از انواع سیستمهای شیشهای قابل نصب مانند نمای فریم لس، نمای اسپایدر و نمای کرتین وال استفاده میشود. در این نوشتار به طور خاص به نمای فریم لس پرداخته میشود.
نمای فریم لس
یکی از پرکاربرد ترین نماهای شیشهای، نمای فریم لس است. در این نما قابهای آلومینیومی نگه دارنده شیشه بر روی یک فریم فولادی نصب میشود. شیشهها به قدری نزدیک هم قرار داده میشوند که از رو به رو حائل بین شیشهها به چشم نمیخورد.
در این نما، ابتدا شبکهای از پروفیلهای آلومینیومی که به آن لامل گفته میشود، بر روی دیوار خارجی ساختمان نصب میشود. سپس توسط لاستیکهای مخصوص آب بندی و هوا بندی میشوند و شیشه بر روی آن نصب میشود. در ظاهر نمای فریم لس هیچ گونه فریم نگه دارندهای ندارد؛ اما در واقع شیشهها بر روی قالبهای آلومینیومی فیکس شدهاند.
لامل، ساختارهای آلومینیومی یا همان پروفیلهای آلومینیومی است که شیشه بر روی آنها سوار میشوند. لامل به دو بخش افقی و عمودی تقسیم میشود. به لامل افقی ترنسم و به لامل عمودی مولیون گفته میشود. در بازار انواع مختلف لاملهای آلومینیومی، لامل فولادی و چوبی وجود دارد.
شیشه فریم لس
شیشه فریم لس نوعی شیشه دوجداره است که در آن یکی از لایههای شیشهای از لایه دیگر بزرگتر است. به هنگام تولید شیشههای دوجداره فریم لس، لایه بزرگتر به کمک چسب سیلیکونی مستقیما بر روی سازه فلزی چسبانده میشود. به این ترتیب فریم لس یکپارچگی و زیبایی منحصر به فردی به نمای ساختمان میبخشد. در صورتی که بخواهید چشم انداز بیرونی ساختمان را به خوبی مشاهده کنید یکی از بهترین گزینههای پیشنهادی ما به شما استفاده از نمای فریم لس است. امروزه در ساختمانهای مرتفع اغلب از شیشههای رنگی رفلکس استفاده میشود. شیشههای دو جداره در برابر صوت، حرارت و اشعه UV عایق هستند. غیر قابل تشخیص بودن فریمهای باز شو از خارج ساختمان قابلیت نصب از داخل بنا و بدون استفاده از داربست، آب بندی و هوا بندی موثر، سبکی وزن، مقرون به صرفه و سهولت نصب شیشهها از جمله مزایایی است که این محصول را در برابر سایر سیستمها برتری می بخشد.
سازه فریم لس
فریم بندی سازههای فریم لس با وجود هوا بندی و آب بندی بسیار سبک هستند. به همین دلیل این امکان را فراهم میکند که با اندکی تغییر در سیستم دو جداره شیشهای، دید نمای خارجی به صورت کامل پنهان شود. آب بندی و درزگیری نمای فریم لس به کمک سیلیکون و با چسب پلی اورتان صورت میگیرد. برای اجرای کار، بهتر است ابتدا سطح نما توسط پروفیلهای فلزی شبکه بندی شود، سپس هر فریم در داخل یک شبکه قرار گیرد. فریمها به صورت ثابت و بازشونده قابل اجرا هستند. غیر قابل تشخیص بودن فریمهای باز شو از خارج ساختمان قابلیت نصب از داخل بنا و بدون استفاده از داربست، آب بندی و هوا بندی موثر، سبکی وزن، مقرون به صرفه و سهولت نصب شیشه ها از جمله مزایایی است که این محصول را در برابر سایر سیستم ها برتری می بخشد.
مزایای نمای فریم لس
استفاده از نمای فریم لس در ساختمانها مزایای متعددی در پی دارد، از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد سطح بصری یکنواخت
- غیر قابل تشخیص بودن فریم بازشونده
- امکان نصب از داخل ساختمان
- آب بندی کامل
- هوا بندی موثر
- سبک بودن
- مقرون به صرفه بودن
- نصب آسان
- عایق صوت و حرارت
- عدم محدودیت رنگ فریم
- امکان اجرا به صورت لاملهای کاملا آلومینیومی
- ایجاد مرز جدا کننده نما از سازه اصلی
یکی از مشکلاتی که نمای شیشهای به همراه دارد، کثیف شدن آن به ویژه در فصول بارانی سال است. این امر نیز باعث تحمیل هزینه های جانبی برای ساختمان می شود. ساختمانهایی با نمای شیشه ای به ویژه شیشههای رفلکس، مصرف برق بالاتری را به خود اختصاص می دهند. این موضوع به این علت است که در روز نور ورودی به ساختمان کاهش پیدا می کند و در روز نیز واحدهای مختلف مجبورند از وسایل روشنایی مثل لامپ استفاده کنند. به نظر میرسد نمای شیشه ای نکات مثبت و منفی زیادی را در کنار هم دارد که باید با توجه به شرایط کاربری و در نظر گرفتن این نکات آن را سنجید.