نمای اسپایدر چیست؟
نمای اسپایدر شامل ساختارهای فلزی از جنس فولاد با استیل است که در آن شیشه به کمک اتصالات نقطهای به سازه متصل میشود. معمولا جنس سازههای فلزی نمای اسپایدر از نوع استیل انتخاب میشود، چون در برابر رطوبت و زنگ زدگی بسیار مقاومت بالایی دارد.
شیشه اسپایدر یکی از بهترین نوع شیشههای بدون فریم است. اسپایدر در لغت به معنای عنکبوت است. به دلیل ساختار عنکبوتی شکل شیشهها این نام برای نمای اسپایدر ساختمان انتخاب شده است. دلیل دیگر برای این نام گذاری فرم و شکل یراق آلات به کار رفته در نماست. اصلی ترین کاربرد نمای اسپایدر در ساختمانهای اداری و تجاری است. عموما در سازه نمای اسپایدر هیچ گونه سازه عمودی و افقی دیده نمیشود.
اگر تمایل دارید که دهنه مغازه یا فروشگاه خود را با سازههای شیشهای در ابعاد بزرگ پوشش دهید، بهترین گزینه استفاده از نمای شیشهای اسپایدر است. نمای اسپایدر در برابر زلزله و طوفان بسیار مقاوم است. این مقاومت ناشی از معلق بودن پنلهای شیشهای در سازههای نگه دارنده است.

اجزای تشکیل دهنده نمای اسپایدر
به طور خلاصه نمای اسپایدر از قسمتهای زیر تشکیل شده است.
- سازه اسپایدر
- شیشه اسپایدر
- یراق آلات اسپایدر
سازه اسپایدر چیست؟
سازه، ساختاری است که از طریق یک نقطه ثابت فضایی امکان نگهداری سایز قطعات نمای اسپایدر را فراهم میکند. یکی از مهم ترین نکات در نمای اسپایدری جنس، فناوری و نوع سازه است. سازه این نوع نماها اغلب دارای انواع مختلف هستند که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
الف) سازه لولهای ساده: در این روش بار ناشی از باد، وزن و نیروی وارد شونده بر نما بر روی مقاطع پروفیلی تقسیم میشود. متداول ترین مقطع، مقطع لولهای است.
ب) سازههای خرپایی: در این روش به کمک خرپا، بار ناشی از باد، وزن و نیروی وارد شونده بر روی نمای اسپایدر را تحمل میکند.
ج) سازه کابلی: در این روش کابلهای گالوانیزه و استیل به صورت شبکهای، توری و خرپا عهده دار تحمل وزن و انتقال بار به تکیهگاهها هستند.
د) سازه فضاکار: در این روش، فرمهای هندسی به صورت متحدالشکل در کنار یکدیگر قرار میگیرند. ترکیب ساختارهای فضایی امکان ساخت سازه به صورت پیش ساخته با تنوع بالا را فراهم میکند.
ه) سازه با تیغه شیشهای: سازه نگه دارنده این روش به جای فلز، شیشه است. تیغههای شیشهای از جنس لمینت بر روی صفحههایی قرار میگیرند که در پشت نمای کار واقع میشود. سپس پنجههای عنکبوتی بر روی آن نصب میشود.

شیشه نمای اسپایدر
مهم ترین عنصر در این نما، شیشه اسپایدر است. شیشههای به کار رفته در نمای اسپایدر معمولا از جنس شیشههای سکوریت 10 میل یا لمینیت است. شیشههای لمینیت در مقایسه با شیشه سکوریت 10 میل از مقاومت و ایمنی بیشتری دارد، اما هزینه بالاتری را برای مشتری در پی خواهد داشت.
شیشهها در یک محور به وسیله یک اتصال دهنده به صورت شبکهای نصب میشود. به همین دلیل نیاز به قاب و فریم ندارد. معمولا این شیشهها در برابر صدا، حرارت و اشعه UV عایق هستند. شما میتوانید بر اساس نوع آب و هوای منطقه، نوع شیشه را انتخاب کنید. برای مناطق با هوای ابری از شیشههای لمینیت دو جداره شفاف بهره گرفته میشود. برای مناطق با آب و هوای آفتابی نیز از شیشههای مات و رنگی استفاده میشود. این شیشهها معمولا ضد ضربه و ضد گلوله هستند.
یراق آلات نمای اسپایدر
اتصالدهنده: معمولا اتصال دهندهها در نما از جنس استیل میباشند که با استفاده از جوشهای مخصوص استیل به سازههای لولهای متصل میشود. وظیفه اصلی اتصال دهنده، متصل کردن سازهی لولهای به پنجههاست.
پنجه: به وسیله پیچ، پنجهها به اتصال دهنده و سازه اصلی متصل میشوند.
نگه دارنده شیشه: وظیفه متصل کردن شیشه با سازهی اصلی را بر عهده دارد که دارای انواع مختلفی است و عموما جنس آن از نوع استیل انتخاب میشود.
گل پیچ: گل پیچ یک قطعه صلیبی شکل است که کابل یا شیشه را در خود جای میدهد.
مزایای نمای اسپایدر
- زیبایی منحصر به فرد
- دید کامل بر روی منظره بدون مزاحمت هر گونه مزاحمت پروفیل یا خطوط عمودی و افقی
- قابلیت اجرا انواع فرمهای قوسی، هرمی و کرهای و ...
- لرزه پذیر بودن
- قابلیت شکل پذیری
- پوشش تزیینی نمای داخلی و خارجی
- مقاوم در برابر حرارت، تابش شدید نور خورشید
- کم وزن بودن
- شفافیت
- استحکام و تنوع در اجرا
نصب و اجرای نما
نصب نمای اسپایدر یکی از پیچیده ترین کارهای نصب در ساختمان و سازه است. محاسبه دقیق، اندازه گیری قبل از شروع، عدم وجود خطا در محاسبات در بالا بردن کیفیت پروژه تاثیر بسزایی دارد.
معایب نمای اسپایدر
با وجود مزایای زیادی که دارد، معایب و نقصهایی به این نما وارد است. از جمله معایب نمای اسپایدر میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- جزئیات پیچیده باز شونده
- نیاز به کنترل مداوم
- نیاز به محاسبات سازهای پیچیده و کنترل مداوم توسط مهندسان
به طور کلی، این نما با توجه به کاربری ساختمان، بارگذاری و میزان بودجه تعیین شده در انواع مختلف قابل اجراست. در واقع، با توجه به شرایط محیطی و کاربری نما میتوان بهترین طراحی را برای ساختمان تعیین کرد. امروزه استفاده از نمای اسپایدر در ساختمانهای اداری و تجاری روند رو به افزایشی پیدا کرده است؛ اما برای پروژههای مسکونی بزرگ نیز از نمای اسپایدر استفاده میشود.