دیوار کاذب که با نام اولین شرکت تجاری ارائه دهنده آن (کناف) نیز شناخته می شود، به نسبت پارتیشن بندی جدیدتر بوده و مزایا و ویژگی های منحصر به فردی دارد. دیوار کاذب را می توان در حین ساخت ساختمان و یا در هر زمانی پس از ساخت ساختمان اجرا کرد و می توان گفت این محصول محدود به زمان ساخت ساختمان نیست و می توان در هر زمانی پس از ساخت ساختمان، آن را اجرا کرد.
دیوار کاذب در طراحی داخلی ساختمان ها، فضاهای اداری، رستوران ها و اماکن عمومی، پارتیشن بندی های نمایشگاهی و در نهایت هر فضاسازی داخلی به کار می رود و ویژگی های مثبت آن، این گزینه را به عنصری کاربردی و متمایز در فضاسازی، ساختمان سازی و دکوراسیون و طراحی داخلی تبدیل می کند.
دیوار کاذب از قاب های مخصوص و روکش گچی یک یا چند لایه ای تشکیل شده است و روی آن متریال های مختلفی اجرا می شود. ساختار دیوار کاذب آن را به سازه ای سبک وزن تبدیل می کند که از لحاظ کاهش بار ساختمان، مزیت مهمی به حساب می آید. سطح صاف و یکدست روی دیوار کاذب، این سازه را به زیرساخت مناسبی برای رنگ، کاشی کاری و کلیه فعالیت های قابل اجرا بر روی دیوار تبدیل می کند.
این سازه می تواند به صورت پیش ساخته به محل مورد نظر انتقال داده شود و در نهایت پیاده سازی شود و یا اینکه در محل مورد نظر اجرا شود که در مورد در نمونه های سفارشی و دکوراتیو بیشتر صورت می گیرد.
دیوار کاذب می تواند بر روی دیوار های اصلی ساختمان اجرا شود و یا اینکه به عنوان جداکننده، بدون اتصال به دیوار دیگری به عنوان پایه کار، پیاده سازی شود.
در کل چهار دسته بندی برای این دیوار ها، بنا بر کاربرد و نوع اجرا در فضای مورد نظر وجود دارد :
- به عنوان پارتیشن و جدا کننده
- به عنوان عنصر دکوراتیو
- در نقش عایق صوتی و حرارتی
- به عنوان پوشاننده دیوار اصلی (لاینینگ)
دیوار کاذب علاوه بر ویژگی های کاربردی مانند عایق بودن و ضد زلزله بودن، نمای زیبایی نیز به محیط می بخشد و این امتیازات در کنار هم، این محصول را به بهترین گزینه موجود برای اهداف مختلف تبدیل می کند.
دیوار کاذب دست طراحان داخلی را بدون نگرانی از بابت نکات فنی ساختمانی، اجرا پذیر بودن یا نبودن و موارد دیگر، باز می گذارد. طرح های موجود دیوار کاذب دارای تنوع بسیار بالایی است و انعطاف پذیری بالای آن، امکان اجرای طرح های پیشنهادی و جدید را نیز فراهم می کند و به نوعی امکان سفارشی سازی فضای مورد نظر را فراهم می کند.
از لحاظ ساختمان سازی، دیوار کاذب به علت وزن کم در حمل و نقل، موجب کاهش هزینههای اجرا می شود، پس از اجرا نیز به علت کاهش وزن وارده بر کل ساختمان، این سازه به عنوان نقطه قوت بنا محسوب می شود. این وزن کم، خسارات مالی و جانی ممکن در اثر وقوع زلزله را کاهش می دهد. علاوه بر این ساختار آن محل مناسبی برای اجرای تاسیسات برقی و لوله کشی و مکانیکی است. فضای خالی داخل این دیوارها، برای اجرای عایق های صوتی و حرارتی بسیار مناسب است و همین ویژگی، دیوارهای کاذب را به گزینه مناسبی برای پارتیشن بندی فضاهای اداری با قابلیت آکوستیک سازی تبدیل می کند.
نکات مهم در اجرا و پیاده سازی دیوار کاذب
- تمیز بودن سطح اجرای دیوار کاذب از هرگونه لک، چربی، آلودگی
- انتخاب طرح مناسب با سبک معماری در نمونه های دکوراتیو
- اجرای دیوار کاذب و تاسیسات داخل آن توجه افراد متخصص و با تجربه
- مشورت با طراح داخلی و ارائه دهندگان دیوار کاذب در مورد انتخاب مکان مناسب اجرای دیوار،تناسب آن با محیط و موارد فنی دیگر
- در نظر گرفتن اصلی ترین کاربرد دیوار( آکوستیک بودن ، دکوراتیو بودن و یا به عنوان جدا کننده) و به اشتراک گذاشتن این نکته با ارائه دهندگان و مجریان دیوار
مزایای انواع دیوار کاذب کناف
- دسترسی آسان به تاسیسات به کار رفته و اجرا شده در داخل دیوار کاذب
- هزینه پایین تعمیر و نگه داری به نسبت دیوار معمولی
- وزن بسیار کم و ضد زلزله بودن
- بستر مناسب برای اجرای عایق های صوتی و حرارتی
- مناسب برای رنگ کاری، کاشی و سرامیک کاری و هر فعالیت تزئینی قابل اجرا بر روی دیوار
- پارتشین بندی و تقسیم بندی فضاهای داخلی در کمترین زمان با بیشترین کارایی
- تنوع بالای طرح، بافت و رنگ به علت امکان اجرای پوشش های گوناگون (رنگ،کاشی،MDF و ... بر روی آن
- بهترین گزینه برای اهداف دکوراتیو با قابلیت اعمال نورپردازی توکار و داخلی
- امکان ترکیب طرح ها و بافت های متنوع موجود برای اجرای یک دیوار کاذب
- مناسب برای اجرا بر روی هر سطح و یا هر فضای داخلی با هر کاربرد و سبک معماری
- راحتی اجرا، بازسازی تعمیر و حتی تغییر موقعیت و ساختار دیوار کاذب در صورت تمایل
- انعطاف پذیری و قابلیت پیاده سازی طرح های متنوع انحنا دار و هندسی فرم کلی دیوار کاذب
- مناسب برای فضاهای داخلی با شرایط خاص مانند آشپزخانه و ... که رطوبت بالایی دارند و یا امکان احتراق در آن ها وجود دارد و یا اینکه در تماس مداوم با آب و رطوبت قرار دارند
- زمان اجرای دیوار کاذب به نسبت دیوار های معمولی در زمان ساخت ساختمان، پایین است و این امر موجب صرفه جویی در وقت و هزینه های ساخت و ساز می شود.
- در بر داشتن ویژگی های مثبت ساختمان سازی و دکوراسیون و طراحی داخلی در کنار هم
دیوار کاذب کناف چیست ؟
دیوار کاذب دیوار غیر باربری است که برای تقسیم فضا در داخل ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع دیوار ها در مقایسه با دیوار های سنتی بسیار سبک هستند و بار مرده ساختمان را کاهش می دهند و تاثیر نیروی زلزله را بر روی ساختمان کم می کنند. طراحی دیوار کاذب می توان بنا به سلیقه افراد با اشکال گوناگون و دکوراتیو ایجاد گردد. ساختار سریع و کار آمد برای بازسازی دیوارهای قدیمی و پوشش دیوارهای بنایی جدید و بهسازی صوتی و حراتی ساختمان می باشند که ساختار آن از یک لایه پنل گچی استفاده می شود . از دیوار کاذب برای تزئین ساختمان به صورت دیوار کاذب دکوراتیو استفاده میشود. دیوار کاذب در دو نوع دیوارهای پوششی و دیوارهای جداکننده اجرا میشوند .
انواع دیوار کاذب : دیوار پوششی بدون سازه، دیوار پوششی با سازه .
- دیوار کاذب پوششی بدون سازه: در ساختار آن از یک لایه پنل گچی استفاده شده و بدون زیر سازی فلزی و به وسیله چسب مخصوص مستقیما به دیوار زمینه وصل می شود. درزهای آن میان این صفحات به وسیله نوار و بتونه که مخصوص این کار است درزگیری می شود و در آخر کار سطحی یکپارچه حاصل میشود. سطحی که به دست آمده قابلیت اجرای رنگ، کاغذ دیواری و ... را دارد .
- دیوار کاذب با پوششی با سازه: بر دو نوع متصل به دیوار زمینه و مستقل از دیوار زمینه .
متصل به دیوار زمینه: ساختار پنل های گچی بر روی یک سازه فلزی که به دیوار زمینه متصل می شوند پیچ می شوند. فاصله آزادی بین صفحات و دیوار زمینه وجود دارد که این فضا برای تاسیساتی مثل نصب عایق، تاسیسات الکتریکی و .. بسیار مناسب است .
دیوار پوششی با سازه مستقل از دیوار زمینه: به لحاظ ساختاری مشابه دیوارهای پوششی با سازه مستقل از دیوار زمینه است با این تفاوت که پنل های آن در یک سمت ساختار نصب میشوند .
مزایای دیوار کاذب
1- سبک بودن
2- عایق حرارتی ، صوتی و رطوبت است
3- نصب سریع و آسان
4- ترمیم و تعویض در صورت امکان به راحتی انجام می شود
5- بهره بردای سریع از فضا
6- برای شکل گیری دیوارهای قوس دار در معماری استفاده می شود.
آشنایی بیشتر با انواع دیوارهای کاذب
دیوار کاذب یا دیوار جدا کننده غیر باربر است که با انواع مختلف پانلهای گچی، دیوار پوش، ورقهای سنگی، ورقهای سنگ گچی، ورق کاستارد یا پانل گچی شناخته میشود که برای تقسیم فضاهای داخلی ساختمان به کار برده میشوند. این دیوارها معمولاً پانلهایی هستند که از دی هیدرات کلسیم سولفات (گچ) ساخته میشود. این پانلها در انواع ضخامت با یا بدون مواد افزودنی قابل تولید هستند. معمولا از دیوار و سقفهای کاذب در ساخت دیوارها و سقفهای داخلی ساختمان استفاده میشود. به هنگام تولید دیوار کاذب گچ با الیاف مختلف مانند کاغذ، فایبرگلاس، آزبست یا ترکیبی از این مواد مخلوط میشود، سپس با اضافه کردن مقداری رزین به آن به عنوان یک حلال مواد حالت پلاستیکی پیدا میکنند. به این ترتیب از انعطافپذیری بیشتری برخوردار خواهند شد و در عین حال مقاومت آن در برابر ضربه افزایش مییابد. سپس مواد کف کننده و انواع افزودنیهای متنوع به آن اضافه میشود تا از رشد انواع کپک جلوگیری کند و در عین حال باعث کاهش میزان اشتعالپذیری و جذب آب شود.
ورقهای بزرگ مستطیلی شکل دیوار کاذب را میتوانید در فروشگاههای فروش مصالح ساختمانی در انواع رنگهای آبی، سفید، سبز یا بنفش پیدا کنید. گچ یک ماده معدنی طبیعی است که در بسیاری از کشورهای جهان به وفور یافت میشود. در ساخت دیوارهای کاذب از گچ مصنوعی استفاده میشود که دقیقاً عین گچ طبیعی است اما از آن برخی از مؤلفههای سمی و آلوده حذف شده است.
دیوار کاذب انواع مختلفی دارند. دیوار کاذب پارتیشن که از آن برای جدا و تقسیم کردن فضای داخلی ساختمان استفاده میشود. در واقع دیوارهای کاذب جدا کننده به کمک قابهای فولادی بسیار سبک با صفحات روکش دار گچی تولید میشوند. دیوار جدا کننده عایق در برابر صوت و حرارت است. در هنگام ساخت این دیوارها به جای گچ میتوان از انواع پی وی سی، گلازول و ... استفاده کرد. در معماری داخلی مدرن از این المان به زیبایی استفاده میشود. نوع دیگر دیوار کاذب، دیوارهای پوششی است. در ساخت این نوع دیوارها از پروفیلهای سبک استفاده میشود تا دیوار در برابر صوت و حرارت عایق باشد. همچنین این نوع از دیوارها قابلیت مخفی کردن تأسیسات را دارد.
برای نصب دیوارهای پوششی نیازی به زیرسازی سطح زیرین ندارید.
نوع دیگر دیوار کاذب، دیوار آکوستیک است که بیشتر در محیطهایی مانند سینما، سالنهای تئاتر، تالارها و استودیوهای خانگی ضبط صدا از این نوع دیوار استفاده میشود. نوع دیگری از دیوارهای کاذب که بیشتر به عنوان یک المان دکوراتیو به کار میرود. این نوع دیوارها وزن بسیار سبکی دارند و در برابر زلزله مقاومت بیشتری نسبت به دیوارهای معمولی در برابر زلزله دارد و در صورت وقوع حادثه صدمه بسیار کمتری به ساکنین خانه میزند. این دیوارها نیز در برابر صدا عایق هستند و مانع از ورود و خروج گرما میشوند. برای پنهان کردن تأسیسات داخلی ساختمان نیز گزینهای ایده آل است.
بسته به نوع پروژه در حال اجرا و نیاز خود میتوانید انواع مختلف دیوار کاذب را انتخاب کنید که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:
دیوارهای استاندارد یا مستطیل شکل: دیوار کاذب استاندارد، همانند دیوارهای معمولی ساخته میشوند و هیچ گونه عنصر اضافی به آن افزوده نشده است. این نوع دیوار در برابر حریق و آتش مقاوم است چون ترکیب مولکولهای آب با گچ باعث کاهش سرعت نشر شعلهها در هنگام آتشسوزی میشود. همچنین به هنگام ساخت دیوارهای استاندارد از مواد خشک کن مقاوم در برابر آتش استفاده میشود.
دیوار کاذب مقاوم در برابر رطوبت: رطوبت بخشی اجتناب ناپذیر در خانهها است. استفاده از دیوارهای کاذب با روکش مقاوم در برابر رطوبت یک امتیاز ویژه برای ساختمانهای امروزی است. با انجام این کار احتمال بروز رطوبت و آسیب رسیدن به خانه به حداقل خواهد رسید. شما میتوانید برای مکانهای همیشه مرطوب مانند آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی از دیوارهای کاذب مقاوم در برابر رطوبت استفاده کنید. به این نوع از دیوارهای کاذب تخته سبز یا برد داخلی کاشی یا برد سیمانی نیز گفته میشود.
دیوار کاذب مقاوم در برابر کپک: دیوار کاذب یا تختههای بنفش در برابر رشد انواع کپک و قارچ مقاوم هستند؛ بنابراین برای مناطق مختلف آب و هوایی با رطوبت بالا توصیه میشود از این نوع دیوار پوش بیشتر استفاده شود. به هنگام ساخت دیوارهای مقاوم در برابر کپک هزینهای اضافی به سازه تحمیل میشود اما برای حفظ سلامتی افراد ساکن در خانه متحمل شدن این هزینه ارزشمند است.
دیوار کاذب مقاوم در برابر حریق: دیوارهای کاذب مقاوم در برابر حریق حاوی الیاف غیرقابل احتراق مخصوص هستند. این دیوارها معمولاً از نوع استاندار دیوارهای کاذب ضخیمتر هستند. به همین دلیل باعث سرعت گسترش آتش زمان بیشتری را در اختیار افراد قرار میدهد تا آتش را خاموش کنند. به همین دلیل میزان خسارت را به حداقل خواهد رساند.
دیوار کاذب عایق در برابر صدا: این دیوارها همانند دیوارهای استاندارد ساخته میشوند، اما حاوی لایههای بیشتری از الیاف چوبی، گچ و پلیمر هستند تا صدا را ضعیف کنند. ترکیبات دیوارهای عایق در برابر صدا نسبت به نوع استاندارد سفتتر است. از این نوع دیوار در ساخت سقف و کف نیز استفاده میشود.
دیوار کاذب بدون کاغذ: این نوع دیوار در برابر رطوبت مقاوم و کپک مقاوم است. بر خلاف سایر پانلهای دیوارهای کاذب این نوع دیوار به کمک الیافهای فایبرگلاس ساخته شده است و گزینه مناسبی برای استفاده در حمام و آشپزخانه است.
دیوار کاذب در مقایسه با دیوارهای ساخته شده از مواد و مصالح ساختمانی رایج مانند آجر و بتن از وزن کمتری برخوردار است. به همین دلیل از میزان بار مرده موثر بر ساختمان کاسته میشود، در نتیجه مقاومت ساختمان در برابر زلزله بیشتر خواهد شد. با توجه به کم وزن بودن حمل پانل این نوع دیوارها آسان است، در نتیجه سرعت اجرای پروژه افزایش خواهد یافت. با به کارگیری دیوارهای کاذب دسترسی به تأسیسات مکانیکی و الکتریکی آسانتر خواهد شد. در صورت بروز هر گونه خرابی و آسیب به راحتی میتوان قسمت آسیب دیده را تعمیر یا تعویض کرد. دیوارهای کاذب در برابر عبور صدا بسیار مقاومتر از دیوارهای عادی هستند. پس از نصب دیوار به راحتی میتوان آن را رنگ کرد و دیگر نیازی به گچ کاری دیوار نیست. به این ترتیب سرعت اجرای پروژه افزایش مییابد و در هزینههای کل نیز صرفهجویی میشود.