ساختار و موارد کاربرد ملات بندی
همان طور که در بالا اشاره شد، وجود پایه رزینهای آکریلیک از قبیل اسیدهای استر اکریلیک و متاکریلیک در این ماده باعث خواصی مانند آب بندی وسخت شدن و روان کنندگی میشود. این خواص هنگام کاربرد این مواد باعث میشود تا این ماده کاندیدای مناسبی برای استفاده در ملات یا بتنهای حجیم، سنگ، موزائیک، کاشی، آجر و سنگهای طبیعی به عنوان ملات مقاوم باشد. چسب بتن و ملات آب بندی شیری رنگ است اما بعد از ترکیب با ملات یا بتن کاملا بی رنگ میشود. قابل ترکیب با انواع ملات سیمانی، بتنی و گچی است. علاوه بر این موارد کاربردهای متنوع دیگری مانند افزایش مقاومت کششی و خمشی انواع سازههای سیمانی و بتنی، افزایش خاصیت روان کنندگی سیمان در نسبت آب به سیمان به مقدار ثابت یا حفظ اسلامپ در نسبت آب به سیمان کمتر، را نیز دارد.
از برخی از مهمترین کاربردهای ملات آب بندی و چسب بتن به مواردی مانند ساخت و ترمیم بدنه مخازن بتنی، استخر، سونا، کف و بدنه سرویسهای بهداشتی، کانالهای آب و فاضلاب، روکش جهت بتنهای مجاور با آب و فاضلاب و بقیه موارد ساختمانی در مجاورت آب میتوان اشاره کرد.
روش تهیه ملات آب بندی
تهیه این محصول به دو روش انجام میشود روش اول روش دوغابی و روش دوم روش افزودن به مخلوط است. در این روش اول سایت مورد نظر را با آب اشباع میکنیم، پس از این مرحله نوبت به اضافه کردن دوغاب چسب به ضخامت ۱ تا ۲ میلیمتر روی این سطوح میرسد. نکته حائز اهمیت در این مرحله این است که قبل از سفت شدن دوغاب بتن ریزی انجام شود. از این شیوه ملات آب بندی برای چسباندن مقاطع بتنی جدید و قدیم به یکدیگر، استفاده می شود.
روش دوم در ملات آب بندی روش افزودن به مخلوط است. در این روش دوغاب پلیمری با سایر افزودنیهای تشکیل دهنده مانند چسب بتن و ملات آب بندی، آب و سیمان به نسبت وزنی ۱-۱-۴ مخلوط میگردد .مقدار استاندارد این ترکیب برای هر متر مربع حدود ۱.۵ کیلوگرم می باشد. لازم به ذکر است در این دوغاب ۲۵۰ گرم چسب بتن به کار رفته است. کاربرد این روش به صورت متداول برای تهیه بتن های آب بند یا ضد آب استفاده میشود.
تهیه ملات آب بندی استاندارد با استفاده از هر کدام از این روشها، در آزمایشگاههای تخصصی و کارگاهی انجام میشود.
آماده سازی سطوح نیازمند ملات آب بندی
لازم است تا در ابتدا و قبل از مراحل آماده سازی محصول، سطح مورد نظر در سایت در نظر گرفته شده پاکسازی شود و عاری از گرد و غبار باشد. هر گونه ترک، سوراخ، پستی و بلندی موجود در سطح برطرف شده و سطحی صاف فراهم شود. این مراحل به منظور افزایش خاصیت چسبندگی انجام میشود. پس از آماده سازی سطح مورد نظر، ملات آب بندی استاندارد با روش انتخابی مناسب، اضافه شود.
نکات قابل توجه برای حصول بهترین نتیجه بعد از پایان کار با ملات آب بندی
- در صورتی که سطح اجرایی مخازن آب است، پس از اجرای آستر و رویه به مدت 5 روز سطح مرطوب نگه داشته شود و آبگیری 10روز بعد از این مرحله اجرایی شود.
- استفاده از پوشش مناسب و استفاده از مانعی موقت برای جلوگیری از اثرات منفی تابش مستقیم آفتاب، وزش باد و دیگر پدیدههای طبیعی بر روی سطح اجراشده.
- اجرای عملیات در بازه دمایی مجاز به نحوی که دما کمتر از 2 درجه سلسیوس و بالاتر از 40 درجه نباشد.
مشخصات و مزایای ملات آب بندی
- چسبندگی بسیار بالا و ایجاد پیوند با انواع مواد آهنی، سنگی، گچی
- خاصیت روان کنندگی ملات وکاهش فضاهای خالی در محصول
- افزایش مقامت کششی وسایشی سازههای سیمانی و بتنی
- حذف ترکهای ناشی از تبخیر آب
- مقاومت در برابر مواد شوینده اسیدی و بازی
- خاصیت ضد حریق
- سازگاری با محیط زیست
- مقاومت بالای ملات آب بندی در برابر یخ زدگی و مقاومت دمایی در بازه ۷۵- تا ۳۵۰ درجه سلسیوس
اغلب شرکتهای تولیدی امروزه مبادرت به تولید محصولات اختصاصی خود با بهرهگیری از انواع فنآوریها و تکنولوژیهای روز برای مقابله با نشتهای فوری و فشار زیاد آب نمودهاند. مواد تشکیل دهنده این محصولات به طور اساسی ترکیباتی است که در ابتدای مقاله مورد اشاره قرار گرفت. تفاوت آنها در به کارگیری تکنولوژی نانو و سایر افزودنیهایی است که باعث خواص انحصاری آنها میشود.
از نمونههای موجود در بازار به محصولاتی مثل ESA.plag به عنوان محصول آب بندی فوری سیمان و MP-501 ملات آب بندی سطحی x100 و ... اشاره کرد.
استفاده از این محصول در این فصل برای آب بندی استخرها بسیار متداول است. قیمت انواع این محصول با توجه به شرکت تولید کننده آن، کیفیت مواد اولیه برای تولید محصول، مساحت محل مورد نظر و حجم مورد نیاز متغیر است.