دسته بندی ها

نقشه برداری ساختمان

فروشندگان و مجریان نقشه برداری ساختمان

آشنایی با نقشه برداری ساختمان و روش انجام آن

نقشه برداری شاخه ای از علوم مهندسی است که به جمع آوری، آماده سازی، ذخیره سازی، پردازش، مدیریت و انتقال داده های مکان مرجع می‌پردازد. معمولات عملیات نقشه برداری شامل مرحله برداشت و ارائه نتایج کار است. هدف از نقشه برداری، تعیین موقعیت نقاط یا عوارض مختلف به صورت نسبی است. بر حسب شرایط فیزیکی محیط کار و مجموعه روش‌ها و ابزارهای به کار رفته در تهیه نقشه و یا برحسب اوضاع طبیعی و موضوعات مختلف، رشته نقشه برداری به شاخه های مختلف تقسیم می‌شود از جمله این شاخه ها می‌توان به پروژه های راه سازی، پل سازی، سدسازی ساختمانی، سازه ها و بناهای آبی و...اشاره کرد. مهمترین شاخه علم نقشه برداری نقشه برداری ساختمان است. در حال حاضر با رشد و توسعه و پیشرفت صنعت ساختمان سازی و سرعت گرفتن پروژه های عمرانی، الزام حضور مهندسی نقشه برداری آشکار شده است. نادیده گیری حضور نقشه برداری در یک پروژه ی عمرانی اجرای عملیات را با مشکل مواجه می‌کند و خسارت‌های زیادی دارد. در ادامه به بررسی ویژگی‌های این نوع نقشه برداری کاربردی می‌پردازیم.

ادامه مطلب

نقشه برداری ساختمان چیست؟

به علم جمع آوری اطلاعات مورد اطمینان از روی تصاویر گرفته شده به صورت قیاسی یا از اشیا و محیط اطراف آن‌ها، در یک سیستم مبنای مشخص، گفته می‌شود. از جمله خدمات نقشه برداری ساختمان عبارتند از:

  • مشخص نمودن صفر و صد پروژه
  • رگلاژ کف گود برداری
  • پیاده نمودن دقیق حدود گود برداری
  • کنترل مسطحاتی و ارتفاعی گود برداری
  • برداشت اولیه توپوگرافی جهت محاسبه حجم خاکبرداری در پروژه های بزرگ یا شیب دار
  • کنترل پایدارسازی و گزارش آن به کارفرما
  • جانمایی محدوده فونداسیون، چاله، استخر و ... قبل از آرماتوربندی
  • تهیه نقشه های سه بعدی از نمای سازه
  • تهیه نقشه های توپوگرافی در مقیاس های مختلف با استفاده از توتال استیشن
  • وضع موجود سازه های اسکلتی
  • پیاده کردن تراز عملیات خاکی
  • پیاده کردن مرز پلان ساختمان‌ها
  • تعیین تراز صفر ساختمان و علامتگذاری و ثبت آن در محل مناسب
  • کنترل تراز کردن صفحه ستون‌ها با توجه به دقت خواسته شده
  • پیاده کردن و کنترل ستون‌ها از نظر ارتفاعی و قائم بودن

در نقشه برداری ساختمان موضوعی به نام نقشه یو تی ام بسیار کاربرد دارد. نقشه یو تی ام نوعی سیستم مختصات جهانی است که بر اساس آن موقعیت یک ملک و ملک‌های مجاور آن در مقیاس بزرگ و با مختصات کاملا دقیق به دست می‌آید. به عبارت دیگر نقشه یو تی ام به یک سیستم تصویر بر روی سیستم مختصاتی کارتزین دو بعدی گفته می‌شود، که برای تعیین موقعیت جغرافیایی یک نقطه بر روی کره زمین استفاده می‌شود. از جمله مزایای نقشه یو تی ام می‌توان به قرار گیری پلاک در محل مورد نظر خود، تعیین مساحت دقیق، جلوگیری از تعارض و تجاوز در ملک و کاهش اختلافات ملکی اشاره کرد.

خدمات نقشه برداری ساختمان را می‌توان به طور کلی به سه دسته اصلی تقسیم بندی کرد:

  • خدمات نقشه برداری قبل از احداث ساختمان
  • خدمات نقشه برداری حین احداث ساختمان
  • خدمات نقشه برداری بعد از احداث ساختمان

پیاده سازی فونداسیون

فوندانسیون اساسی ترین عضو ساختمان برای تحمل و انتقال بارهای زنده و مرده یا همان نیروهای ایستایی و نیز نیروهای دینامیکی می‌باشد. پی ساختمان یا همان فوندانسیون وظیفه انتقال یکنواخت وزن ساختمان را به زمین زیر خود دارد. عمق، طول و عرض فوندانسیون‌ها به وزن ساختمان، تعداد طبقات و جنس خاک بستگی دارد. فوندانسیون‌ها به سه نوع فونداسیون منفرد یا تک، فونداسیون نواری، فونداسیون گسترده تقسیم بندی می‌شوند. اولین قدم در اجرای پروژه های ساختمانی، پیاده کردن نقشه فوندانسیون بر روی زمین است. پیاده کردن نقشه بر روی زمین پس از عملیات تخریب از نظر ساختاری به دو دسته تقسیم می‌شود. نخست ساختمان‌هایی که روی سطح زمین اجرا می‌شوند و طبقه همکف، اولین طبقه آن‌ها خواهد بود و دسته دوم بناهایی با طبقات منفی هستند. برای دسته اول، پیاده کردن نقشه در یک مرحله انجام می‌شود و گچ ریزی محل اجرای فوندانسیون با در نظر گرفتن نوع قالب صورت می‌پذیرد. عملیات پیاده کردن نقشه روی زمین دقیقا بر عکس عملیات تهیه نقشه یا برداشت زمین است و منظور از پیاده کردن نقشه روی زمین، همان پیاده کردن پلان فوندانسیون ساختمان است. دقیق ترین روش پیاده کردن نقشه روی زمین، استفاده از دوربین‌های نقشه برداری است که بیشتر برای ساختمان‌های مهم و بزرگ کاربرد دارد ولی برای نقشه برداری ساختمان‌های معمولی و کوچکتر از متر و ریسمان استفاده می‌کنند. در اجرای نقشه برداری ساختمان محل دقیق ستون‌های ساختمان و ابعاد آن‌ها روی زمین مشخص می‌گردد و در موقع پیاده کردن آن می‌توان از پلان پی کنی استفاده کرد. نقشه برداری ساختمان به علت اینکه کاری ظریف و دقیق است نیازمند کادر متخصص و کاربلد می‌باشد.

جی پی اس، ابزاری کارآمد، برای نقشه برداری ساختمان می‌باشد. نقشه برداری با جی پی اس، به شما این امکان را می‌دهد که در هنگام ساخت ساختمان ‌های بزرگ تجاری بتوانید دقت بالایی داشته باشید و با وارد کردن تمام داده ها و اطلاعات، جی پی اس به شما امکان تعیین مساحت دقیق را می‌دهد. یکی دیگر از راه های نقشه برداری، که برای تهیه نقاط برای نقشه کشی استفاده می‌شود، نقشه برداری هوایی می‌باشد که انجام اینکار با پهباد صورت می‌گیرد. دراین روش دوربین‌های مخصوص را در زیر پهباد قرار می‌دهند و این پهبادها با با ارتفاعات مختلف تصویرهای مختلفی می‌گیرد و در نهایت تصاویر دقیقی را ثبت می‌کنند.

تهیه و تدوین توسط تحریریه ساختمون