مبلمان شهری یا در زبان انگلیسی Urban Furniture، به مجموعه وسیعی از وسایل، اشیاء، دستگاهها، نمادها، خرده بناها، فضاها و عناصری گفته میشود. چون در شهر و خیابان و به صورت کلی در فضای باز نصب شدهاند و استفاده عمومی دارند، به این اصطلاح معروف شدهاند. نقش اصلی
مبلمان شهری در سطح خیابانها و فضاهای شهری، ایجاد مکانهایی است که زبان ناطق هویت انسان و منظر شهری مطلوب، باشد.
ویژگیهای مبلمان شهری
زیبایی در عین کاربردی بودن
به علت اینکه ابزار زیباسازی شهری در معرض دید عمومی قرار دارند، یکی از مهمترین ویژگیها قطعا زیبایی این ابزار و وسایل است. ارتباط هرچه بهتر با شهروندان از طریق بصری انجام شده و باعث بوجود آمدن حس رضایت عمومی میشود. حتی تابلوی برق را هم میتوان بهگونهای طراحی کرد که کوچهها وخیابانها را زیباتر سازد.
هماهنگی عناصر شهری با یکدیگر
اجزای مختلف مبلمان شهری از نظر کاربری و محل نصب باید باهم هماهنگ باشند. بهعنوان مثال نصب پل عابرپیاده در خیابانهای فرعی و بدون ترافیک کار اشتباه و هدر رفت هزینه و عدم رضایت شهروندی را در پی دارد! استفاده از عناصر مدرن و سنتی، مواردی که باعث بالارفتن کارایی مبلمان شهری خواهد شد، اهمیت دارد. نمونههای درست از بهکارگیری درست و اصولی این عناصر در کنار هم: نصب پل عابرپیاده به همراه پلهبرقی،
کفپوش خیابان و معابر به همراه تامین نور مناسب توسط پایه چراغهای خیابانی است.
مقاوم در برابر تغییرات آبوهوایی
در ساخت مبلمان شهری باید از مصالحی و متریالهای مناسب با محل نصب استفاده شود. معمولا این وسایل در محیطهای باز و بدون سرپوش نصب میشود، پس باید در برابر تابش آفتاب، بارش باران و برف، تغییرات دمایی شب و روز و تنوع فصلهای سال، مقاومت کافی داشته باشند.
هزینه معقول ساخت و محل مناسب نصب
از آنجا که تمامی عناصر و سازه ها استفاده عمومی دارند، همواره در معرض آسیب هستند. بنابراین جهت ساخت از متریال اصولی و مناسب نسبت به محل نصب، باید استفاده کنیم. به عنوان مثال ساخت نیمکتشهری و مخازنزباله برنزی کار اشتباهی بوده و اصراف هزینه است. از نمونههای دیگر هدر رفت هزینه، میتوان به نصب پلعابرپیاده در خیابانهای فرعی و بدون ترافیک اشاره کرد. استفاده از مشاوره کارشناسان باتجربه در این حوزه، مهمترین عامل جلوگیری از اصراف هزینه و عدم کاربری مفید این ابزارهای شهری است.