دسته بندی ها

عایق الاستومری (عایق الاستومریک - فوم الاستومری)

فروشندگان و مجریان

راهنمای خرید و انتخاب عایق الاستومری

تکامل فوم‌های عایق سلولی الاستومری برای اولین بار در سال 1990 صورت گرفته است که تاثیر چشمگیری بر صنعت عایق گذاشته است. چشمگیرترین دلیل این امر مقاومت در برابر طوبت بالا است که ناشی از ساختار سلولی عایق‌های الاستومری است. در این نوع فوم میلیون‌ها مانع ریز و درشت برای جلوگیری از جابه جایی مایعات به خصوص آب تعبیه شده است. این ویژگی نه تنها آسیب های ناشی از تهدیدات محیطی همانند رطوبت را به حداقل می رساند، بلکه عملکرد پایدار و طولانی مدت در برابر حرارت را نیز تضمین می کند. اصولا مایعات قابلیت انتقال حرارت بالایی دارند. به همین دلیل عایق‌های الاستومری با ساختار سلولی بسته خود در برابر جذب بخار آب و مایعات قدرت مقاومتی بالایی دارد و میزان نفوذ پذیری رطوبت را به طرز چشمگیری کاهش می دهد. بنابراین عملکرد، دوام، ممانعت از حضور رطوبت در سیستم های گرمایشی، تهویه هوا، لوله کشی یا سیستم های تبریدی باعث ایجاد اختلال در عملکرد عایق الاستومری نمی شود.

عایق‌های الاستومری برای اولین بار در دهه 1950 ابداع شد. معرفی این نوع مصالح مبتنی بر پلیمر در صنعت ساختمان سازی به عنوان جایگزین مناسبی برای مواد طبیعی نظیر چوب پنبه بسیار کارآمد بوده است، استفاده از مواد مصنوعی به حفظ منابع طبیعی کمک می‌کند. عایق‌های الاستومری به سرعت محبوبیت پیدا کردند. این محصول به عنوان یک سد در برابر بخار و رطوبت عمل می‌کند و مانع از انتقال رطوبت می‌شود. با افزایش میزان دسترس‌پذیری به عایق‌ها در انواع مختلف ورقه‌ای، رولی و لوله‌ای استفاده از آن نیز رواج پیدا کرد. این محصول جایگزین کاربرپسند برای سایر مواد و مصالح قبلی است. نصب عایق الاستومری بسیار آسان است و نیازی به جوشکاری و عملیات های خطرناک ندارد.

در طی دو دهه گذشته به دلیل افزایش میزان آگاهی از کیفیت هوای داخلی (IAQ) ساختمان تقاضا برای عایق الاستومری به شدت افزایش یافته است. از آن جایی که فوم‌های الاستومری حاوی فرمالدئید یا الیاف نیستند و ترکیبات آلی فرار بسیار کمی دارند، یکی از مصالح مورد تایید برای طرفداران (IAQ) است. به دلیل خاصیت غیر ذراتی، سطح صاف و مقاومت در برابر رطوبت، فوم های الاستومری از رشد کپک و قارچ جلوگیری می‌کنند. رشد کپک و قارچ یکی از چالش برانگیزترین مسائل مطرح در IQA است.

فرآیند ساخت عایق الاستومری

سه مولفه اصلی در ساخت فوم های عایق الاستومری سلولی بسته مورد استفاده قرار می گیرد.

  • ترکیبات لاستیک مصنوعی که عمدتا شامل بوتادین نیتریل (NBR) یا مونومو اتیلن - پروپلین دیین (EPDM)
  • پلی وینیل کلرید (PVC)
  • یک ماده فوم شیمیایی

این مولفه‌ها در مقیاس بزرگ با یکدیگر در میکسر ترکیب می‌شوند. سپس مخلوط به دست آمده از طریق تجهیزات اکسترودینگ به شکل خاص درآورده می‌شود، اغلب لوله‌های گرد یا صفحه‌های صاف. سپس پروفیل در یک اجاق در دمای مشخص شده حرارت داده می‌شود تا ماده فوم شیمیایی از حالت جامد به گاز تغییر شکل دهد. پس از این رویداد، هزاران چیپ کوچک هوا که همگی به یکدیگر متصل هستند، تشکیل می شود. در نهایت با دقت فوم عایق الاستومری خنک می‌شود تا اطمینان حاصل شود که این سلول‌ها دست نخورده باقی مانده‌اند و ساختار سلولی بسته‌ی آن‌ها حفظ شده است. سپس در اندازه‌های دلخواه فوم عایق بریده می‌شود و برای حمل و نقل بسته بندی می‌شود.

فوم های الاستومری بدون استفاده از کلروفلوروکرب (CFC)، هیدروکلرول فلوئوروکربن (HCFCs) یا هیدروفلوئوروکربن (HFC) ساخته می شوند و به همین دلیل برای سخت‌ترین شرایط محیطی انتخاب ایده‌ آلی است. فوم عایق الاستومری سلول بسته ابتدا در زمان اختراع در سال 1954 به عنوان عایق لوله مورد استفاده قرار گرفت. این فوم ها در طیف وسیعی از شکل ها و ضخامت ها موجود است، عایق الاستومری را می توان به راحتی دستکاری کرد تا متناسب با انواع تجهیزات از لوله کشی مسکونی گرفته تا چیلرهای بزرگ تجاری قابل استفاده باشد. فوم‌های الاستومری سلول بسته کلیه الزامات کد، رتبه بندی آتش، مسدود کردن نویز و استانداردهای کارآیی را برای انواع برنامه‌ها از جمله موارد زیر ارائه می‌دهد:

  • لوله‌های برودتی، خطوط لوله کشی آب سرد و گرم
  • مولفه‌های HVAC مربوط به گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع
  • سیستم‌های داکت داخلی و خارجی
  • چیلرها
  • سیستم‌های مکانیکی در کاربردهای صنعتی، دارویی، دریایی
  • تاسیسات خورشیدی

در سال‌های اخیر، پیشرفت‌های زیادی در زمینه تولید فوم‌های عایق الاستومریک صورت گرفته است که آن را برای استفاده‌های خاص نیز مناسب کرده است. در زمینه‌های زیر پیشرفت‌های چشمگیری حاصل شده است.

  • فوم‌های غیر هالوژن که برای عایق کردن استیل ضد زنگ در درجه حرارت بالا مناسب است (حداکثر 250 درجه فارنهایت)
  • فوم‌های عایق درجه حرارت بالا تا 300 درجه فارنهایت
  • در دسترس بودن انواع رنگ از جمله رنگ سفید که باعث صرفه جویی در وقت و هزینه‌ی اضافی ناشی از ترمیم یا نقاشی در استفاده‌های داخلی می‌شود.
  • محصولات لمینیت (چند لایه) که برای کاربردهای خارجی مناسب است و در برابر اشعه مضر ماورا بنفش، آب و سایر مخاطرات آب و هوایی عایق است.

یکی دیگر از جالب ترین پیشرفت های صورت گرفته در زمینه تولید فوم های عایق الاستومریک خاصیت ضد میکروبی و آنتی باکتریال آن است.

عایق الاستومری بهترین جایگزین برای عایق های قدیمی

مقاومت در برابر رطوبت عایق فوم الاستومری سلول بسته در مقایسه با سایر عایق‌ها بسیار بالاتر است. این عایق جایگزین مناسبی برای انواع عایق‌های سنتی و قدیمی است. کارایی این محصول در عایق‌ کاری مخازن، دیوار، سقف، لوله‌های انتقال گاز و سیالات و ... بسیار محسوس است. امروزه در انواع ساختمان‌ سازی از فوم عایق الاستومری استفاده می‌شود همانند ساخت نیروگاه‌ها، کارخانه‌های صنایع غذایی، پتروشیمی، خودروسازی و ... این مدل جایگزین نسبت به مدل‌های قبلی بودجه بیشتری لازم دارد، اما با توجه به کارایی فوق العاده و عدم نیاز به هیچ گونه پوشش اضافی برای استفاده مقرون به صرفه است. عملکرد حرارتی، نصب آسان و کاربرپسند، دوام و رعایت ویژگی‌های IAQ این عایق‌ها را به گزینه خوبی برای استفاده در سیستم های HVAC، تبریدی و لوله کشی‌های مختلف تبدیل کرده است. این محصول به هیچ عنوان رطوبت به خود جذب نمی‌کند و مانع از رشد انواع کپک و قارچ می‌شود. هم چنین نگه‌داری و تمیز کردن آن بسیار آسان است.

تهیه و تدوین توسط تحریریه ساختمون