شیرالات ابزاری برای تسهیل دسترسی ساکنان ساختمان به منابع آبی برای آشامیدن و مصارف شستشو طراحی شده است. جنس این ابزار لازم است به گونهای انتخاب شود که با توجه به نقطه جوش آب در صورت افزایش دمای آن تا 90 درجه همچنین یخزدگی آب در طعم بو و مزه آن تغییری ایجاد نکند. منظور از عدم تغییر آب، حفظ ساختار شیمیایی و سلامت آن است. بنابراین برای نیل به این هدف ضروری است آلیاژ مناسبی در نظر گرفته شود. آلیاژ برنج معمولا گزینه مناسبی است و از حداکثر دوام در بین مواد مختلف برخوردار است. برنج ترکیبی از فلزات مس و روی به میزان تقریبی 55 به 35 است. به این مقدار کمتر از 5 درصد سرب نیز اضافه میشود. برای تیوپهای کاربردی قسمت داخلی شیرالات پلی اتیلن گزینه مناسبی است. در انواع بیکیفیت شیرالات، تیوپها از مواد EPDM تهیه شدهاند، که چون در برابر هوا سریع اکسیده میشوند، استاندارد نیستند. از انواع مواد پلاستیکی، روی، برنز، مس و استیل ضد زنگ نیز در تهیه شیرالات استفاده میشود. که هر کدام دارای ویژگیهای منحصر به فرد هستند و باعث تنوع محصول در بازار شدهاند.
شیرالات از چه متریال هایی ساخته می شوند؟
شیرهای پلاستیکی: این محصول از نظر استحکام ضعیفتر از انواع دیگر است. در مقایسه با دیگر انواع آن نیاز به نظافت زیادی ندارد و دارای تنوع رنگ است.
شیرهای روی: ترکیبی از روی و مس هستند از دوام بالایی برخوردار بوده و به رنگ نقرهای در بازار موجودند.
شیرهای برنز: ظاهر فاخر و کلاسیکی به فضای مورد استفاده میدهد. تنها عیب این محصول این است که قیمت بالایی دارد.
شیرهای مس: این نوع از شیرالات اغلب در فضاهایی که نور زیاد نیست به کار میروند. مس اغلب در این محصولات تیره رنگ است و برای حفظ ظاهر مطلوب به نظافت نیاز دارد.
شیرهای استیل ضد زنگ: از مواد استیل ضد زنگ یا استنلس تهیه میشوند، دارای ظاهر براق و جذابی هستند اما در نظافت آنها باید به این نکته دقت کرد که در صورت استفاده از وسایل زبر دارای خط و خش شده و به ظاهر آنها آسیب میرسد.
انواع ساختاری شیر الات
شیر الات از نظر ساختاری بسته نوع و محل به کار رفته با یکدیگر متفاوت هستند. بر این اساس به بررسی انواع آنها میپردازیم.
شیرالات پدالی
بیشترین کاربرد این محصول، در مراکز عمومی مثل مدارس، مساجد، هتلها و بیمارستانها و نقاطی است که احتمال دارد با باز و بسته کردن شیر آب، باعث ایجاد آلودگی و انتقال بیماری شود. برای ممانعت از این وضعیت از انواع پدالی استفاده میشود. به دلیل عدم تماس دست سطح آلودگی احتمالی کاهش یافته همچنین در مصرف آب صرفه جویی میشود.
شیرالات Piece ware
این محصول از جنس نیکل، پلاستیک فشرده و کروم ساخته میشود. در اصل نوعی ساده از شیرالات است که لولهکشی و شیر مخلوط را به هم وصل میکند و نقش آن قطعی جریان آب و تسهیل تعویض شیرهای مخلوط در صورت خرابی آنهاست. در سیفون توالت نیز به کار برده میشود.
شیرآلات تک اهرمی(دیسکی)
اهرم در این نوع از محصول روی پایهای پهن و نسبتا عریض قرار دارد. در انتهای این محصول دو دیسک سرامیکی قرار دارد که مسئول تغییر فشار آب هستند و دمای آب نیز با تغییر جهت اهرم به راست و چپ تغییر میکند.
شیرالات ساده
تنها برای هدایت جریان آب در نظر گرفته میشوند. فاقد تغییر دمای آب به سرد و گرم هستند.
شیرالات دو فلکهای
از اولین و قدیمیترین محصولات موجود در بازار هستند. برای تغییر دمای آنها از دو فلکه جداگانه استفاده میشود.
شیرالات سنسور دار
از سنسورها یا چشمیهای الکتریکی در آنها استفاده میشود. این ساختار مدرن به قطع آب در صورت عدم نیاز کمک میکند در نتیجه در مصرف منابع آب صرفهجویی شده و چون بدون دخالت دست کار میکند، باعث کنترل آلودگی محیط میشود.
شیرالات کارتریجی دو اهرمی
با اینکه این نوع محصول بسیار به نمونههای دو اهرمی فشاری مشابهاند اما در انواع کارتریجی از واشر استفاده نمیشود. تشخیص این نکته در نگاه اول مشکل است اما در صورت استفاده اهرمها نسبت به انواع واشری با فشار کمتری حرکت میکنند و متوجه این نکته خواهید شد.
شیرالات توپی
این محصول جز انواع بدون واشر هستند. تنها به کمک اهرم دمای آب و فشار آب دلخواه را تامین میکنند. چون قطعات کمی در ساختار آنها به کار میرود، امکان هدر رفت آب در آنها زیاد است.
بر خلاف تفاوت در نمونههای متفاوت انواع شیرهای ساختمانی دارای ساختار کم و بیش ثابتی هستند که از قسمتهایی مانند: بدنهBody دیسک یا Disc که در انواع مخروطی و توپی شیرالات استفاده میشود. نشیمنگاه یا Steam محل استقرار دیسک و واسطه بین دیسک و بدنه نیز هست. دسته Seat در نهایت فلکه Handwheel تشکیل شده است. این قسمت به همراه دیسک به دسته وصل میشوند و به باز و بسته کردن شیر کمک میکنند.
البته شکل گردن شیر نیز به اشکال مختلفی دیده میشود. گردن شیر نیز به اشکال متفاوت پل مانند (Bridge)، گردن غازی (Goose-neck) و استاندارد (Standard) وجود دارد. ارتفاع متفاوت گردن شیر، باعث ایجاد محصولاتی با گردن کوتاه و بلند میشود. انتخاب این محصولات با ارتفاع متفاوت به محل کاربرد آنها بستگی دارد. برای سرویسهای بهداشتی عمدتا انواع کوتاهتر و برای سینک آشپزخانه از انواع بلندتر آنها استفاده میشود. این نکته از این نظر حائز اهمیت است که هماهنگی و کاربرد صحیح در انتخاب انواع این محصولات یکی از ضروریات است. همچنین رعایت هماهنگی به اجرای دکوراسیون مطلوب در سازه کمک میکند.
تمیز کردن شیرالات با هر جنسی نیازمند دقت و تمهیداتی خاص است. سادهترین روش برای نظافت استفاده از شوینده معمولی مثل مایع ظرفشویی یا پودر رختشویی و آب گرم است. برای جلوگیری از لک روی شیرالات از پارچه خشک استفاده شود. چنانچه شیرالات دارای لکههای قدیمی از ترکیب سرکه سفید و جوش شیرین نیز میتوان استفاده کرد. برای براق کردن شیرالات روغن زیتون و خمیر دندان را به کار ببرید.
باید بدانیم شیرالات از جمله تجهیزاتی هستند که هر روزه مورد استفاده ساکنان ساختمان قرار میگیرند. بنابراین توجه به جنس، دوام و محل کاربرد و نوع استفاده از آنها از نکات لازم برای یک انتخاب صحیح است. مانند هر محصول دیگری در صورت انتخاب انواع استاندارد آن از نظر متریال و ساختار صحیح و اجرای حرفهای، دوام و مقرون به صرفه بودن شیرالات در ساختمان نیز محقق میشود.