لوله کشی سنتی
این روش از قدیم در ساختمان سازی کاربرد داشته است. در این روش از لوله های فلزی استفاده میکردند. این لوله ها معایبی داشتند که شامل زنگ زدگی در دراز مدت، سنگینی لوله ها و دستمزد بالا برای نصب بوده است. در لوله کشی سنتی با استفاده از شبکه های موازی لوله سرد و گرم در مسیر حرکت کرده است و در نقاط مصرف از شبکه انشعاب گرفته میشود. به دلیل استفاده زیاد از اتصالات ضریب اطمینان آب بندی در طول زمان کاهش پیدا میکند و چون انشعاب از یک نقطه صورت میگیرد در صورت وجود نشتی و خرابی به آسانی قابل تعمیر نیست. پس استفاده از این روش به دلیل معایب بالایش منسوخ شده است.
لوله کشی انشعابی
در این نوع لوله کشی آب ساختمان از رایزر اصلی منشعب میشود. در این روش از سر لوله ها شاخه گرفته میشود و در انتها تمام مسیرها به هم متصل میشوند. در این روش بر عکس روش سنتی از لوله های پلیمری استفاده میشود. قرارگیری لوله های انشعابی به دو صورت است. اولین روش توکار است. اگر لوله هایی که از رایزر اصلی منشعب هستند از زیر مصالح ساختمانی عبور کنند این لوله ها توکار هستند ولی اگر از روی دیوار عبور کنند روکار نام دارند. هنرکاران ساختمان برای حفاظت از این لوله ها و زیبایی ساختمان لوله های روکار را داکت کشی میکنند. داکت کشی یعنی استفاده از قابهای مخصوص که لوله را میپوشاند. معمولا در طراحی خانه های شیک و لوکس لوله کشی روکار مناسب نیست. بهترین انتخاب برای خانه های شیک و مدرن لوله های توکار است ولی هزینه ی بالاتری نسبت به لوله های روکار دارد. اگر کمبود بودجه دارید و زیبایی برایتان اهمیت دارد، لوله های روکار داکت کشی شده بهترین گزینه میباشد.
از مزایای روش انشعابی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قیمت مناسبتر
- سرعت بالاتر
- هزینه کمتر برای لوله و اتصالات
از معایب روش انشعابی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- فشار آب کمتر
- امکان نشتی زیاد
- عمر و بازدهی کمتر
جدیدترین سیستم لوله کشی ساختمان چیست؟
بهترین روش برای سازه های در حال ساخت روش کلکتوری با لوله های لایه ای زیر سقفی است.
روش کلکتوری نوعی لوله کشی ساختمان است و چون از وسیله ای به نام کلکتور استفاده میشود این نام برای آن انتخاب شده است. در این روش رایزر اصلی آب بعد از ورود از خیابان به داخل ساختمان وارد کلکتوری شده و مورد استفاده قرار میگیرد و درون کلکتور منشعب میشود. میتوان گفت امکان کنترل مجزای جریان آب در هر منطقه ی مصرفی وجود دارد و برای هر بخش شیر جداگانه تعبیه شده است.
برای لوله کشی ساختمان به دو کلکتور یکی برای آب سرد و دیگری برای آب گرم نیاز است. در این روش لوله ی اصلی به یک کلکتور وصل میشود که در داخل یک جعبه کلکتور قرار دارد و برای هر فضا که آب نیاز دارد یک لوله اختصاصی از کلکتور برای آن فضا کشیده میشود. لوله کشی به این روش توکار است. از مزایای روش کلکتوری میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- امکان نشتی در آن کم است
- افت فشار در لوله ها پایین است
- عمر و بازدهی بالا
- امکان تعبیه شیر در هر قسمت مسیر
- توزیع یکنواخت آب در هر قسمت ساختمان
- صرفه جویی از طریق کاهش مصرف اتصالات
- توزیع یکنواخت حرارت
از معایب لوله کشی به روش کلکتوری میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- هزینه اجرا بالاتر
- هزینه اولیه بالاتر به دلیل استفاده از متراژ لوله بیشتر
مقایسه روش کلکتوری با انشعابی در چیست؟
در روش کلکتوری امکان کنترل مجزای جریان آب در هر منطقه مصرفی وجود دارد و در ورودی هر قسمت شیر جداگانه تعبیه شده است اما در انشعابی تمامی لوله ها از لوله اصلی ابتدای کنتور منشعب شده و لوله کشی فقط در محل کنتور صورت میگیرد. نصب روش کلکتوری بسیار راحت است زیرا این لوله های پنج لایه را باید از طریق پرس دستی و هیدرولیک وصل کرد ولی در روش انشعابی حمل و نقل و جوش این لوله ها مشکل است. روش کلکتوری برای ساختمان های تعداد بالا که آب سرد و گرم بیشتری دارند مناسب است. اگر از روش انشعابی استفاده کنیم فشار آب برای طبقه بالا کاهش یافته و ما نیازمند پمپ هستیم. در روش کلکتوری بدون هیچ افت فشاری آب را به بالاترین طبقه میرساند.
کاربرد لوله کشی چیست؟
- انتقال سرد و گرم در تاسیسات ساختمانی
- قابل استفاده جهت انتقال مواد شیمیایی
- استفاده برای تاسیسات صنعتی
- شبکه آبرسانی شهری و کشاورزی
- سامانه پنوماتیک و هوای فشرده
قیمت لوله کشیهای ساختمان چقدر است؟
اگر بخواهید قیمت لوله کشی را بر حسب بنای زیر واحد حساب کنید. قیمت هر متر مربع رقمی بین 17000 الی 19000 تومان میباشد. اگر بخواهیم قیمت ساختمان را به صورت واحدی حساب کنیم دستمزد فرد عددی بین 500 هزار تومان تا یک میلیون تومان است. البته اگر فرد متخصص این کار حرفه ای باشد دستمزد بیشتری میگیرد. به طور کلی میتوان گفت قیمت لوله کشی فاضلاب اجرت بیشتری دارد و 50 درصد بیشتر از آب است.