دستگاه DVR چیست؟
دستگاه DVR یا Digital Video Recorder عبارت است از دستگاهی که کابلهای خروجی از دوربینهای مداربسته را در خود جا داده و اطلاعات منتقل شده توسط این دوربینها در آن ثبت و پردازش میشوند. این محصول در مواقعی به شکل تجاری دستگاه ضبط تصویر شخصی PVR یا Personal Video Recorder نامیده میشود، که به طور کلی یک دستگاه الکترونیکی مصرفی یا یک برنامه کامپیوتری است که تصویر را به صورت یک فرمت دیجیتال در ابزارهای ذخیره کننده دیجیتالی مختلفی از قبیل دیسک سخت، حافظه ی فلش، کارت حافظهSD، یا در دستگاههای وابسته به شبکه ذخیره میکند.
نقش و وظایف مختلف دستگاه DVR
همان طور که اشاره شد این دستگاه در واقع قلب سیستم دوربین مدار بسته و مرکز فرماندهی دستگاه است. همچنین نقشهای مختلفی بر عهده دارد. در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
ذخیره سازی، همان طور که اشاره شد یکی از نقشهای اصلی دستگاه به حساب میآید، به این صورت که اطلاعات گردآوری شده از طریق دوربینهای متعدد با حجمهای مختلفی به این دستگاه ارسال میشوند که دستگاه آنها را با حجم یکسانی در حافظه جانبی مربوطه ثبت و نگهداری میکند. فایده این کار این است که این اطلاعات ذخیره شده بعدا میتوانند در صورت لزوم مورد بازبینی و بررسی بیشتر و بهتر قرار گیرند.
برنامهریزی برای تصاویر ذخیره شده، در دستگاه DVR صورت میگیرد، که بنا به نیاز مشتری متفاوت است. منظور از برنامه ریزی برای مثال ضبط تصاویر در بازه مشخصی از شبانه روز و یا تحت شرایط خاص مانند تحرک یا عبور سوژه از خط فرضی است که این اطلاعات در دستگاه پردازش و اجرا میشود. علاوه بر اینها سایر تنظیمات دلخواه برای ضبط تصاویر مانند رنگ، کیفیت و وضوح تصاویر ضبط شده هم در این مرحله قابل برنامهریزی میباشد. به علاوه برای انواع دوربینهای گردان نیز امکان زوم دوربین و مقادیر زوم مطلوب، از طریق پورت RS485 موجود در دستگاه DVR قابل اجرا میباشد.
اشتراک گذاری تصاویر و انتقال آنها، منظور از این مطلب انتقال تصاویر ضبط شده، تصاویر زنده و تنظیمات دستگاه واشتراک آنها با سایر دستگاههای الکترونیکی میباشد که توسط دستگاه انجام میشود.
مدیریت کاربر یا کاربران استفاده کننده از دستگاه، این کار توسط یوزر و پسورد برای هر کاربر تعریف شده و این اطلاعات در این محصول ذخیره میشود.
مزایای دستگاه DVR
- قابلیت همزمان ضبط و پخش تصاویر
- قابلیت دسترسی به زوایای مختلف تصاویر ضبط شده از طریق جستجوی کامپیوتری
- سهولت اتصال به شبکه اینترنت
- قابلیت تهیه کپی تصاویر ضبط شده با حفظ کیفیت اولیه
- قابلیت انتقال تصاویر ضبط شده روی CD ،DVD و رایانه شخصی
- کیفیت مطلوب تصاویر نسبت به تصاویر ضبط شده با سیستم VCR
عوامل تاثیرگزار در کارایی دستگاه DVR
برای کارایی مطلوب دستگاه و استاندارد بودن آن چندین فاکتور موثر هستند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود. تعداد دوربینهای قابل پشتیبانی که طبیعتا در تعداد بالاتر به ایمنی بیشتر فضای مورد نظر کمک میکند. نرخ فریم در ثانیه (Fps) هر چقدر بیشتر باشد، تصویر وضوح بالاتری دارد. وجود ظرفیت بالای حافظه پشتیبانیکننده دستگاه، تکنولوژی فشردهسازی تصاویر به نحو مطلوب، مدت زمان بالای ضبط تصاویر، قابلیت اتصال فلش، توانایی تشخیص حرکت و قابلیت زمانبندی مناسب همگی به افزایش کارایی مطلوب دستگاه DVR کمک میکنند.
انواع دستگاه DVR بر حسب تعداد دوربین قابل نصب شامل انواع 4 کاناله، 8 کاناله، 12 کاناله، 16کاناله، 24 کاناله، 32 کاناله، 64 کاناله، 128 کاناله، 256 کاناله است که منظور از تعداد کانال ذکر شده برای هر دستگاه در حقیقت تعداد دوربینهای قابل اتصال به آن می باشد. هر چه تعداد کانالها زیادتر باشد، قیمت دستگاه DVR نیز گرانتر و کارایی آن بیشتر است. علاوه بر تعداد دوربینهای قابل اتصال به دستگاه، رزولوشن تصویر، قابلیت اتصال دوربینهای گردان، سیستم عامل، قابلیت کنترل حرکتی و میزان زوم دستگاه نیز در قیمت تمام شده آن موثر است. حدود تقریبی قیمت برای انواع محصول 4 کاناله از نمونههای ساده تا پیشرفته، تقریبا از 500000 تومان تا بیش از سه میلیون تومان در بازار متغیر می باشد. برای نمونههای 8 کاناله شروع قیمتها از 700000 تومان تا حدود دو و نیم میلیون تومان متغیر است. این مقدار برای انواع 16 کاناله بین 1 تا بیش از 3 میلیون تومان متغیر می باشد. تعیین قیمت دقیق برای نمونههای دستگاه با بیش از 16 کانال، که اغلب شامل نمونههای خارجی هستند، با توجه به شرایط نرخ روز ارز مشخص میشود.
انتخاب هر کدام از این محصولات بسته به شرایط و نوع کاربری دستگاه برای مشتری، مساحت فضای مورد نظر و بودجه مشتری متغیر است. البته همانند موارد مشابه، مشاوره با افراد کارشناس و ماهر برای حصول بهترین نتیجه توصیه میشود.