دسته بندی ها

ضد یخ بتن

جستجوی ضد یخ بتن نتیجه ای نداشت.

راهنمای خرید, بررسی و انتخاب انواع مدل ضد یخ بتن

افزودنی مایعی که به منظور حفاظت از بتن در هوای سرد به کار برده می‌شود را ضد یخ بتن می‌نامند. ضدیخ بتن از یخ زدگی بتن در دماهای پایین جلوگیری می‌کند. انجماد باعث کاهش قدرت بتن بین 20 تا 40 درصد می‌شود، به خصوص زمانی که بتن تازه در معرض هوای سرد قرار می گیرد. یخ زدگی بتن می تواند هزینه‌های زیادی را به دنبال داشته باشد، که برای رفع این مشکل تنها کافی است نکاتی را رعایت نمایید. ترکیبات ضد یخ بتن، خصوصیات و کاربرد آن در هوای سرد مطلبی است که در این نوشتار به آن خواهیم پرداخت.

ادامه مطلب

مقاومت بتن تازه در برابر انجماد و چرخه یخ زدایی از طریق فاکتور دوام پذیری سنجیده می‌شود که معمولا ثابت شده است که مقاومت بتن در برابر انجماد بین 40 تا 60 درصد کاهش خواهد یافت. اتصال بین آرماتور و بتن در هوای سرد گاها تا 70 کاهش خواهد یافت. از این رو ضروری است که در شرایط آب و هوایی سرد به منظور اطمینان از مقاومت بتن و جلوگیری از انجماد آن از ضد یخ استفاده شود تا از پلاستیکی شدن بتن ممانعت شود.

دو روش برای انجام بتن ریزی در هوای سرد وجود دارد:

  1. فراهم آوردن دمای محیط عادی برای بتن. برای انجام این کار از طریق گرم کردن مولفه‌های بتن یا فراهم آوردن محفظه‌های گرمایشی انجام می‌شود.
  2. افزودن مواد و ترکیبات شیمیایی مانند ضد یخ برای بتن.

ترکیبات ضد یخ بتن

در بتن معمولی اغلب از کلرید کلسیم به عنوان تسریع کننده استفاده می‌شود تا اثرات بازدارندگی هیدراتاسیون بتن در دماهای پایین را کاهش دهد. این ترکیب در دمای پایین تر از دمای انجماد کارایی ندارد. به نظر می‌رسد که در این شکل متعارف استفاده از مواد شیمیایی مشکلاتی وجود داشته باشد. از این برای شرایط آب و هوایی سرد لازم است از ترکیبات خاصی استفاده شود که اصطلاحا به آن ضد یخ گفته می‌شود.

ترکیبات ضد یخ بتن بر روی وضعیت فیزیکی بتن ترکیب شده با آب تاثیر می‌گذارد. ضد یخ بتن تا حد زیادی نقطه انجماد آب را تحت فشار قرار می دهد و در دماهای کمتر از 30- درجه سانتی گراد کاربرد دارد. این امر باعث تمدید زمان مورد نیاز برای ساخت و ساز می‌شود.

دو گروه مواد افزودنی به عنوان ضد یخ بتن وجود دارد که ویژگی های ضد یخ را شامل می‌شود و خاصیت سخت شدن بتن را تسریع می‌بخشد. گروه اول شامل مواد شیمیایی، الکترولیت‌های ضعیف، نیتریت سدیم، کلرید سدیم و ترکیبات آلی غیر الکترولیتی است که باعث کاهش نقطه انجماد آب مورد استفاده در بتن می‌شود. اما این گروه به عنوان شتاب‌دهنده‌های ضعیف عمل می‌کند تا ویژگی ها و خاصیت سخت شدن آن‌ها را ارتقا دهد.

گروه دوم شامل ترکیبات دوگانه و سه گانه است که حاوی پتاس و مواد فزودنی بر اساس کلرید کلسیم، نیترات سدیم، کلرید سدیم با نیتریت سدیم، نیترات کلسیم، نیترات - اوره و سایر مواد شیمیایی است. این مواد خواص ضدیخ بتن را تا حد زیادی بهبود می‌بخشند و باعث تسریع سرعت سخت شدن بتن می‌شود. در صورتی که این مواد در دوز بزرگتر نسبت به دوز معمولی در ترکیبات مرسوم بتن استفاده شود، باعث افزایش خاصیت ضد یخ بتن می‌شود. به عنوان مثال می‌توان از 8 درصد سدیم نیترات به منظور نگهداری مایع در دمای 15- درجه سانتی گراد استفاده کرد.

این ترکیبات با کاهش نقطه انجماد فاز مایع و سرعت بخشیدن به هیدراتاسیون سیمان در دمای انجماد کار می‌کند. بر اساس دوز موجود در مخلوط، ترکیبات غیرکلرید بتن را در دمای زیر انجماد قرار می‌دهد. از این رو نیاز به اقدامات حفاظتی لازم به هنگام کار در هوای سرد را کاهش می‌دهد.

فواید استفاده از ضد یخ بتن

استفاده از ضد یخ بتن باعث بهبود کیفیت بتن می‌شود، در عین حال باعث می‌شود که سرعت سخت شدن افزایش یابد در نتیجه امکان برداشتن سازه‌ها به هنگام بتن‌ریزی زودتر فراهم می‌شود. این کار به استفاده مجدد در مدت زمان کوتاه کمک می‌کند، در نتیجه باعث سرعت بخشیدن به ساخت و ساز می‌شود.

برای انتخاب نوع ترکیبات ضد یخ بتن باید عواملی را در نظر گرفت، این عوامل عبارتند از:

  • نوع ساختار
  • شرایط عملیاتی
  • روش‌های محافظتی به کار رفته برای بتن ریزی در زمستان
  • برند سیمان و انواع مصالح به کار برده شده

لازم است تحت شرایط آزمایشگاهی مواد به کار رفته و دوز مواد افزودنی در ضد یخ بتن کاملا تست شود تا بتوان از آن در طی عملیات بتن ریزی استفاده کرد. سایر ترکیبات به کار رفته همانند کندسازها، فوق روان کننده‌ها و ترکیبات ضد یخ محدود به بتن ریزی در آب و هوای سرد نیست. دوز تمام مواد افزودنی مورد استفاده باید به صورت تجربی آزمایش شود.

ضد یخ بتن را در آخرین مرحله به بتن اضافه می‌کنند، زمان افزودن ضد یخ بتن یک مسئله مهم است. مقدار استفاده از ضد یخ در مخلوط بتن نیز باید دقیق و مطابق با دستور العمل آن باشد. طرز استفاده از ضد یخ‌های مختلف متفاوت است و هرکدام از آن‌ها دارای طرز استفاده مشخصی هستند. برای نگهداری از ضد یخ بتن باید ظرف اصلی ضد یخ بتن را در یک جای سر پوشیده و به دور از نور آفتاب قرار داد. در این شرایط می توان به مدت ۲ سال از آن استفاده نمود.

ترکیبات ضد یخ بتن از نظر تکنیکی بسیار ساده است و برای بتن ریزی در شرایط آب و هوای سرد بسیار مفید است. این ترکیبات به بهبود انسجام بتن، به حداقل رساندن نقطه انجماد و شکل پذیری بتن کمک می‌کند. بر اساس تخمین‌های زده شده مشخص شده است که استفاده از ضد یخ بتن نسبت به سایر روش های سنتی همانند محفظه‌های گرمایشی تا حد زیادی باعث صرفه جویی در هزینه‌ها می‌شود.

افزایش حرارت داخلی بتن، افزایش سرعت سخت شدن سیمان مصرفی در بتن، افزایش سرعت مخلوط شدن بتن با سایر مصالح، امکان استفاده از بتن در دماهای پایین و صرفه جویی در هزینه‌ها از اصلی‌ترین مزایای استفاده از ضد یخ بتن است. توصیه می‌شود بلافاصله بعد از بتن ریزی با وجود استفاده از ضد یخ بهتر است از پشم شیشه یا هر عایق دیگری سطح بتن را کاملا پوشش داد تا از اتلاف دما ممانعت به عمل آید.

انواع ضد یخ بتن

ضد یخ بتن شامل دو نوع ضد یخ پودری و ضد یخ مایع است.

ضد یخ  بتن پودری

ضد یخ پودری بتن نوعی افزودنی بتن است که موجب تسریع هیدراتاسیون بتن می‌شود و کاربرد ان در بتن غیر مسلح است. این نوع افزودنی بتن متشکل از کلرید کلسیم است. عملکرد ضد یخ پودری بتن افزایش سرعت گیرش بتن و بالا رفتن دمای آن است که همین عملکرد از یخزدگی بتن در دمای سرد جلوگیری می‌کند.

ضد یخ بتن مایع

ضد یخ مایع بتن موجب تسریع عمل گیرش بتن به ویژه در آب و هوای سرد می‌شود که یکی از بزرگترین چالش‌های اجرای بتن در دمای پایین است. ضد یخ مایع بتن دمای انجماد بتن را پایین می‌ آورد. ضد یخ مایع برای بتن فاقد کلراید است و همین ویژگی مانع از خوردگی فولاد توسط بتن می‌شود.

آشنایی بیشتر با ضد یخ بتن پودری و ضد یخ بتن مایع

یکی از مهم ترین و رایج ترین مصالحی که در ساختمان سازی به کار برده می شود، بتن است. بتن ریزی در هوای سرد و شرایط آب و هوایی نامساعد باعث می شود که مقاومت بتن بین 20 تا 40 درصد کاهش یابد. به همین دلیل مهندسان در طول فرآیند بتن ریزی به منظور افزایش مقاومت بتن تازه در برابر یخ زدگی و ذوب شوندگی از ضد یخ بتن استفاده می کنند. ضدیخ بتن باعث می شود که کنش و واکنش هایی صورت بگیرد که مانع از کاهش 40 تا 60 درصدی مقاومت بتن شود. بهتر است قبل از برنامه ریزی برای بتن ریزی در شرایط آب و هوایی نامساعد اطمینان حاصل کنید که تحت هیچ شرایطی بتن تحت تاثیر هوا دچار یخ زدگی نمی شود.

به منظور انجام بتن ریزی در شرایط آب و هوایی نامساعد و سرد می توان به دو صورت این کار را انجام داد. اولین کار فراهم کردن دمای محیطی مناسب برای بتن است، در واقع از طریق گرم کردن محیط بتن ریزی می توان از یخ زدن بتن جلوگیری کرد. این کار زحمت زیادی دارد و کارایی چندانی در مقایسه با روش دوم ندارد. روش دیگر افزودن مواد شیمیایی به ترکیبات بتن است. کلسیم کلرید یکی از افزودنی‌ های رایج در دما های انجماد بوده است که امروزه کارایی چندانی ندارد. افزودنی های جدید مواد ضد یخ به قدری قوی هستند که تا دمای های -30 درجه سانتی گراد نیز کارایی دارند. به این ترتیب به پیمانکاران و مهندسان فرصت بیشتری برای اجرا کردن عملیات ساخت و ساز داده می شود.

ضد یخ بتن با پیشگیری کردن از یخ زدن بتن و کند کردن واکنش های آن در شرایط جوی و اقلیمی سرد باعث می شود که تناسب مواد به کار رفته در بتن هم چنان حفظ شود. بتنی که از یخ زدگی محافظت شده است به هیچ عنوان دچاری خرابی نمی شود. با افزودن ضد یخ به مخلوط بتن هیدراتاسیون کلسیم آلومینات سیمان سرعت می گیرد و این افزایش سرعت منجر به ایجاد واکنش های به شدت گرماده می شود که باعث افزایش سرعت تولید گرما در بتن می شود. به این ترتیب فشردگی و تراکم بتن تازه در مقابل انجماد افزایش می یابد. بتن ریزی در هوای سرد تنها در صورتی مقاومت لازم را خواهد داشت که به صورت استاندارد تولید، ریخته و محافظت شده باشد.

اغلب ضد یخ بتن باعث ایجاد تاثیر در فرآیند گیرش بتن می شود. از آن جایی که ضد یخ زمان گیرش و سخت شدن سیمان را کاهش می دهد باید در کنار آن از انواع کندگیر کننده ها یا روان کننده استفاده شود که میزان و زمان استفاده از کدام بستگی به نوع سیمان مصرفی و میزان ضد یخ به کار رفته دارد.

آشنایی با انواع ضد یخ بتن و مزایای آن ها

ضد یخ بتن مایع

معمولا ضد یخ مایه بر پایه نیتریت های سدیم و کلسیم هستند که یون های فعال واکنشگری دارند. با افزودن ضد یخ مایع به ترکیبات بتن سرعت فعل و انفعالات شیمیایی افزایش می یابد و باعث تولید حرارت می شود، این امر هم منجر به سرعت دهی به روند گیرش می شود و هم نقطه انجماد آب را کاهش می دهد، در نتیجه استحکام و دوام بتن در برابر یخ زدگی افزایش می یابد.

ضد یخ بتن پودری

از ترکیب نمک معدنی و کلیسیم کلراید خالص ضد یخ بتن پودری به دست می آید. نوع پودری نیز همانند انواع ضد یخ های مایع باعث افزایش گرما در بتن و کاهش نقطه انجماد مخلوط سیمان می شود که همین امر منجر به تسریع گیرش بتن در سازه می شود. معمولا هم زمان با اضافه کردن آب به سیمان برای ساخت بتن ضد یخ پودری نیز به آن افزوده می شود.

فرمول ضد یخ بتن چیست؟

انواع مختلفی از افزودنی های تسریع کننده گیرش بتن وجود دارد که می توان به کربنات سدیم، کلرور آلومینیوم، کربنات پتاسیم، فلوئورید سدیم، آلومینات سدیم، نمک‌های آهن و کلرور کلسیم. اشاره کرد. سدیم نیترات قابلیت کاهش دمای انجماد آب تا 10 درجه سانتی گراد را دارد به همین دلیل یک ضد یخ خوب تلقی می شود. استفاده از کلراید ها موجب پایین آمدن درجه انجماد آب می شود و به نوعی مانع یخ زدن بتن می شود، اما استفاده نادرست از این ماده می تواند باعث فرسایش میلگرد های موجود در بتن و خوردگی آن ها شود که این کار در نهایت باعث می شود به سازه ساختمان آسیب جدی وارد شود. برای رفع این مشکل توصیه می شود حتما از ضد یخ های بدون کلراید استفاده شود. در صورتی که دمای هوا کمتر از 5 درجه سانتی گراد باشد، اغلب از فوق روان کننده یا زودگیر استفاده می شود تا عمل گیرش تسریع یابد.

با استفاده از ضد یخ بتن می توان از ایجاد خسارات ناشی از یخ زدگی در هوای سرد اجتناب کرد. بدون نیاز به ایجاد گرمای اضافی در محیط و متحمل شدن زحمت های فراوان کیفیت بتن را بهبود بخشید و از ترک خوردن آن جلوگیری کرد. هم چنین این ماده به صورت دائمی از بتن در طول زمان حفاظت می کند. در صورت استفاده از ضدیخ بتن علاوه بر مقاومت در برابر یخ زدگی می توان به روند اجرای کار نیز سرعت بخشید به این ترتیب قالب های سریع تر باز می شوند. اما عدم نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه کرد زمان استفاده از ضد یخ در بتن است. ضدیخ بتن باید در آخرین لحظه به بتن اضافه شود تا کارایی آن هم چنان محفوظ باقی بماند.

تهیه و تدوین توسط تحریریه ساختمون