دسته بندی ها

عضویت در خبرنامه

عضویت در خبرنامه دکوراسیون داخلی

ترمووود چیست ؟

logo
Sakhtemoon
ترمووود چیست ؟

با به کارگیری روش‌های مهندسی و فراوری مناسب، می‌توان عمر و دوام چوب‌ها را افزایش داد و آن‌ها را در برابر شرایط محیطی مقاوم‌تر ساخت. چوب‌های ترمووود به علت فرآیندی که در این جریان طی می‌کنند دارای خصوصیات ویژه ای می‌شوند که آن‌ها را به بهترین گزینه برای نمای بیرونی و داخلی ساختمان تبدیل می‌سازد.


کاربرد ترمووود در فضاهای بیرونی

ترمووود کاربردهای متعددی در فضاهای بیرونی دارد که در ادامه بدان اشاره شده است:

- درب ها
- پنجره ها
- نرده ها
- دیوارها
- روکش ها
- زمین های بازی
- عرشه های چوبی
- اثاث و مبلمان بیرون خانه
- نماهای چوبی

کاربرد ترمووود در فضاهای داخلی

ترمووودها در فضاهای داخلی نیز کاربردهای فراوانی دارند. در ادامه به برخی از این موارد اشاره شده است:

- اثاث و مبلمان
- کفپوش
- سقف
- ادوات موسیقی
- دکوراسیون آشپزخانه
- لوازم حمام و سونا

2113
2114

فرایند ساخت ترمووود

در گذشته بر این عقیده بودند که سوزاندن چوب ( نه در حد سیاه شدن) باعث افزایش پایداری و افزایش مقاومت آن در برابر پوسیدگی و قارچ زدگی می شود. اما در عین حال سوزاندن چوب باعث خشک و شکننده شدن آن نیز می شود. اما تکنیک به کار رفته در چوب های ترمووود این مشکلات را حل کرده است. این تکنیک برای انواع زیادی از چوب ها قابل اجرا است.

عملیات گرمادهی، ساختار شیمیایی چوب و بالطبع خواص آن را تغییر می دهد. در واقع این عملیات بسیاری از خواص چوب مانند استحکام و مقاومت در برابر پوسیدگی را بهبود می بخشد.

عملیات گرمادهی به چوب در سه مرحله صورت میگیرد:

مرحله اول:ابتدا دمای کوره ها با سرعت با استفاده از گرما و بخار به 100 درجه سانتی گراد می­رسد. سپس دمای کوره بصورت یکنواخت و پیوسته به 130 درجه سانتی گراد می رسد. در این حالت خشک شدن چوب صورت می­گیرد. در این عملیات از بخار به عنوان غشایی برای ممانعت از ترک خوردگی چوب استفاده می گردد. همچنین بخار باعث تسهیل تغییرات شیمیایی صورت گرفته در چوب می گردد. در انتهای این مرحله رطوبت داخلی چوب تقریبا به صفر می رسد.

مرحله دوم: در مرحله دوم دما به 85 تا 225 درجه سانتی گراد افزایش می یابد. دمای حداکثر اعمال شده به کاربرد نهایی که برای هر نوع چوب در نظر گرفته شده است، بستگی دارد. وقتی دمای چوب به حداکثر مقدار در نظر گرفته شده برای آن رسید، دمای آن به مدت 2 تا 3 ساعت ثابت باقی می ماند. از بخار برای جلوگیری از سوختن یا ترک برداشتن چوب و همچنین تاثیرگذاری بیشتر بر تغییرات شیمیایی وارده بر چوب استفاده می شود. لازم به ذکر است این عملیات قبل از اینکه سطح چوب سیاه گردد متوقف می شود. در این حالت، صمغ و رطوبت چوب بطور کامل خارج می شود و تمام قسمت های چوب تا مرکز آن به رنگ قهوه ای روشن در می آید.

مرحله سوم: در این مرحله، دما با استفاده از سیستم های آبپاش کاهش می یابد. وقتی دما به 80 تا 90 درجه سانتی گراد رسید، مجددا به چوب رطوبت می دهند تا رطوبت آن به 4 تا 7  درصد برسد.

عملیات گرمادهی به چوب در نمودار زیر نشان داده شده است. محور افقی زمان و محور عمودی درجه حرارت را نشان می دهد. 

2116

عکس زیر تفاوت ظاهری چوب کاج قبل و بعد از گرمادهی را نشان می دهد. عکس سمت راست چوب کاج قبل از گرمادهی و عکس سمت چپ وضعیت چوب کاج بعد از گرمادهی است.

2118

انواع ترمووودها

ترمووود دارای ۲ روش استاندارد تولیدمی باشد: 1- Thermo-S و 2- Thermo-D.
حرف S مخفف کلمه Stability یا ثبات است. محصولات این روش، بین ۶ الی ۸ درصد بسته به میزان رطوبت محیط، تغییر ابعاد یا تورم خواهند داشت.
حرف D در Thermo-D مخفف کلمه Durability یا دوام است. محصولات این روش، بین ۵ الی ۶ درصد بسته به میزان رطوبت محیط تغییر ابعاد یا تورم خواهند داشت.

2120

نکاتی در مورد کار با ترمووودها

1- با توجه به اینکه گرمادهی به چوب باعث شکننده شدن چوب می شود، بهتر است از ابزارهای تیز برای کار با ترمووود استفاده شود. همچنین در صورت نیاز به استفاده از میخ یا پیچ، بهتر است ابتد محل مورد نظر با مته سوراخ شود یا از دستگاه های بادی میخکوب استفاده گردد. 
2- ترمووودها نسبت به چوب های معمولی، ph کمتری دارند که باعث تغییر رنگ میخ ها میشود. برای اجتناب از این مسئله، بهتر است از میخ های ضد زنگ (به عنوان مثال: استیل های ضد زنگ) استفاده شود. میخ های روکش دار ممکن است حین کارهای اجرایی آسیب ببینند و در اثر تماس با رطوبت دچار زنگ زدگی شوند و در نهایت باعث تغییر رنگ چوب و خرابی در آن شوند.
3- تست هایی که بر روی ترمووود صورت گرفته است، نشان می دهد که مانند سایر انواع چوب می توان از چسب ها برای چسباندن ترمووودها استفاده نمود. البته نباید از چسب PVA استفاده نمود چرا که این نوع چسب ها بر پایه آب ساخته شده اند و باید مدت زمان بیشتری دو قسمت چوب تحت فشار قرار بگیرند تا متصل گردند؛ از طرفی حین استفاده از چسب های (PU (polyurethane، باید از آب بیشتری استفاده نمود چراکه ترمووودها سطح رطوبت کمتری نسبت به سایر انواع چوب دارند. اگر هوا و نیز چوب خیلی خشک باشند، ممکن است چسب به خوبی عمل نکند.
2123

رسیدگی به سطح ترمووود

اشعه مستقیم نور خورشید بر روی هر چوبی از جمله ترمووودها تاثیر می گذارد. برای اینکه رنگ قهوه ای طلایی این چوب ها حفظ گردد، باید از روغن های ضد آب استفاده کرد. اگر از مواد مخصوص پوشش سطوح چوبی استفاده نگردد، به مرور زمان رنگ این چوب ها به خاکستری نقره ای نزدیک می شود (گرچه این رنگ نیز زیباست و با سلیقه بسیاری از مردم مطابقت دارد). سرعت تغییر رنگ به میزان نور مستقیم خورشیدی که به آن می تابد بستگی دارد. 
در صورت نیاز ترمووود را می توان با مواد شوینده ملایم مانند صابون های مایع تمیز کرد. اگر سطح چوب خیلی کثیف باشد، می توان از دستگاه های شوینده فشاری استفاده کرد؛ البته این عملیات باید با دقت صورت گیرد تا آسیبی به چوب وارد نشود. احتمال لکه لکه شدن سطح چوب پایین است، اما در صورت وقوع این اتفاق می توان سطح چوب را سمباده کشید.

2125

نکته

برخی می پرسند که آیا بوی ترمووود مضر است ؟! باید گفت که آزمایش ها نشان می دهد که هیچ گونه مواد مضری از ترمووودها ساتع نمی شود؛ اما شاید بوی آن برای همه مورد پسند نباشد. نکته ای که باید توجه داشت این است که اگر بر روی سطح ترمووود از مواد نگهدارنده استفاده شود، بوی آن از بین می رود؛ اما اگر از این مواد استفاده نگردد، بوی این چوب ها به مرور زمان کم می شود تا جایی که شاید از فاصله بسیار نزدیک قابل تشخیص باشد. 

تهیه و تدوین توسط تحریریه ساختمون
ارسال دیدگاه یا سوال در مورد این مطلب
 
 
 
 
امتیاز از ۰ رای