دسته بندی ها

تولید و اجرای سقف عرشه فولادی (متال دک)

فروشندگان و مجریان سقف عرشه فولادی (متال دک)

راهنمای خرید, بررسی و انتخاب انواع مدل سقف عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی یا سیستم دال مرکب فولادى – بتنى از نوین‌ترین مصالح کاربردی در صنعت ساختمان سازی است. با پیشرفت در صنایع و تولید محصولات مدرن صنعت ساختمان سازی نیز متحول شده است. کاربرد مصالح جدید این عرصه را با تحولات مثبتی همراه کرده است.

ادامه مطلب

سقف عرشه فولادی به صورت ورق‌های فولادی ذوزنقه شکلی یا موج‌دار است که به کمک اجزای دیگر تشکیل دهنده این محصول یعنی گل‌میخ‌ها یا برشگیرها یا  stud shear connection به سقف متصل می‌شوند. روی این سطوح فولادی بتن ریزی انجام می‌شود. قطر این ورق‌های فولادی به عنوان پایه یا بیس تشکیل دهنده سقف عرشه فولادی دارای قطر استاندارد 8/0 تا 2/1 میلی‌متر است. برشگیرها نیز دارای استانداردهای خاصی هستند قطر برشگیرها نباید بیش از 20 میلی‌متر باشد. این برشگیرها توسط دستگاه جوش ویژه‌ای به نام Stud Welder به تیرهای ساختمان متصل می‌شوند. همچنین ارتفاع آن‌ها نیز بسته به فاصله‌ای که با ‌سقف دارند، متغیر است. جز اول تشکیل دهنده این محصول صفحات گالوانیزه دوزنقه‌ای شکل هستند. این ساختار به کمک یک دستگاه مخصوص به نام Rolling Forming ایجاد می‌شود. برای ایجاد این نوع سقف از روش نورد سرد استفاده می‌شود. نورد سرد روشی است برای تولید انواع ورقه‌های فولادی موج‌دار و یا ذوزنقه‌ای و ایجاد خمش و فرورفتگی در طول این ورقه‌های فولادی از طریق رد کردن آن‌ها از روی یک نوار با ضخامت یکنواخت و ثابت. بنابراین این روند به تولید محصولی نزدیک به شاخص‌های استاندارد کمک می‌کند. علاوه بر این آرماتور و بتن اجزای دیگری از سقف عرشه فولادی هستند. آرماتورها در حقیقت با بتن همراه می‌شوند. آن‌ها معمولا یا بخشی از ساختار مربوط به محصول هستند یا در نقش کاهنده ترک‌های حرارتی سازه ظاهر می‌شوند. بتن علی رغم ساختار مستحکمی که دارد در برابر فشارهای کششی مقاومتی ندارد برعکس تنها تحمل فشارهای مختلف وارد بر ساختمان را دارد. برای همین ترکیب آرماتور و بتن منجر به افزایش استحکام سقف در برابر فشارهای وارده به سازه را فراهم می‌کند. بتن به کار برده شده در این سقف نیز از نوع بتن معمولی یا سبک است. این نوع بتن تحمل فشار ناشی از وزن بیش از 200 کیلوگرم بر سانتی‌متر را در سقف فراهم می‌کند.

مزایای سقف عرشه فولادی

اجرای سقف عرشه فولادی دارای مزایای متعددی است. از جمله این مزایا به موارد زیر می‌توان اشاره کرد.

از آنجایی که اجرای سقف عرشه فولادی نسبت به انواع دیگر سقف‌ها نیازی به قالب بندی، بازکردن دوباره قالب‌ها و شمع گذاری ندارد، سریعتر اجرا می‌شود به علاوه از این لحاظ که چند سقف به طور همزمان در یک سازه قابل اجرا هستند، در مجموع مدت زمان لازم برای اجرای این محصول نسبت به دیگر روش‌ها کوتاهتر است. نیاز به مصرف بتن زیادی ندارد. میلگرد هم در این نوع سقف‌ها کمتر از انواع دیگر صورت می‌گیرد. به همین دلیل نیز وزن این نوع محصول کمتر از نمونه‌های دیگر است و بار کمتری از لحاظ وزن و فشار وارده به سازه تحمیل می‌کند. از لحاظ استاندارد بودن محصول نیز چناچه اجزای مختلف آن مطابق با استانداردهای مصوب تولید شوند، قابل اعتماد است به علاوه به کمک نرم افزار E-tabs قبل از تولید طراحی می‌شود. این نرم افزار به طراحی و محاسبه ورق‌های فولادی، گل‌میخ‌ها و میلگردها با قابلیت مختلف سقف عرشه فولادی می‌پردازد و محصول قابل قبولی را ارائه می‌دهد. سقف عرشه فولادی موقع زلزله نمی‌ریزد و این خاصیت ضریب ایمنی سازه را به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌دهد. همچنین در برابر حریق، مقاوم است. به علاوه عایق صوت و حرارت هم هست و از هدر رفت انرژی ممانعت می‌کند. از طرف دیگر مانع ایجاد آلودگی صوتی در سازه می‌شود. ظاهر و نمای قابل قبول این نوع از سقف، نیاز به اجرای سقف کاذب را در محل اجرای آن، مرتفع می‌سازد. همچنین حمل و نقل آن از محل تولید تا محل اجرا به سهولت امکان‌پذیر است. دوام طولانی دارد. فولاد به کارگرفته شده در سقف قابل بازیافت است. از نظر اقتصادی به دلیل کاربرد مصالح کمتر نسبت به دیگر انواع سقف‌ها مقرون به صرفه است. برای نصب آن نیاز به جوشکاری نیست. سقف عرشه فولادی برای همه انواع سازه‌ها اعم از سنتی، نیمه صنعتی، صنعتی و مدرن قابل اجراست. با اجرای این روش ضخامت سقف به طور قابل توجهی کم می‌شود. دسترسی به تاسیسات نیز با این روش به راحتی میسر است.

معایب سقف عرشه فولادی

برای تولید و اجرای این محصول دقت عمل بالا و اجرای دقیق و رعایت استاندارد الزامی است. این امر باعث می‌شود روند تولید تا اجرای سقف عرشه فولادی، کمی سخت و پیچیده باشد. تولید محصول نامرغوب نیز لغزش و لرزش مربوط به قسمت سقف را زیاد می‌کند. ضروری است در زمان اجرا با توجه به استانداردها از بروز چنین مشکلاتی کاسته شود.

رعایت نکاتی مثل اتصال صحیح و دقیق اجزای سقف به تیرهای سازه، بتن ریزی صحیح و به اندازه لازم حداقل با قطر 5 سانتی‌متر، رعایت ارتفاع صحیح عرشه مطابق استاندارد مربوطه به نحو چشمگیری از این لرزش‌ها کم می‌کند.

امیدواریم با رعایت استانداردها و بهره‌گیری از نیروی کار متخصص در اجرای سقف عرشه فولادی، از استفاده از آن به نحو مطلوبی بهره‌مند شوید.

سقف عرشه فولادی، سقفی سبک و رایج برای سازه های مختلف

صنعت ساختمان سازی به روش نوین با روش‌های قدیمی ساخت و ساز تفاوت چشمگیری دارد. امروزه، سرعت بالای اجرا، سبک سازی و حذف مصالح قدیمی و پر هزینه از اولویت‌های اصلی معماران و مهندسان است. سبک سازی و سرعت بالای اجرا دو اصل بسیار مهم برای پیاده‌سازی سازه‌های ساختمان کم وزن هستند. سقف سازه یکی از زمانبرترین بخش‌های ساخت هر ساختمان است. به کمک روش‌های جدید ساختمان سازی و مصالح نوین می‌توان مدت زمان اجرای پروژه‌های معماری را به حداقل رساند. در واقع با کمترین زمان و با بالاترین کیفیت پروژه را به اتمام رساند. یکی از روش‌های بسیار محبوب و رایج امروزی برای ساخت سقف بهره گیری از سقف عرشه فولادی است.

سقف عرشه فولادی با ورق های گالوانیزه‌ی موجدار ذورنقه‌ای بدون استفاده از میلگرد و با حذف قالب بندی اجرا می‌شود. در واقع ورق‌های گالوانیزه به کمک تیرچه‌های فلزی پشتیبانی می شوند. برای حمایت بیشتر از سقف معمولا از بتن یا عایق سقف استفاده می‌شود. در حالت کلی سقف عرشه فولادی نسبت به سقف‌های رایج حدودا 30 تا 60 درصد وزن کمتری دارد. در مقایسه با سقف های دال بتنی و تیرچه بلوک سقف عرشه فولادی 12 برابر سرعت اجرای بالاتری دارد.

اصولا از سقف عرشه فولادی در ساختمان با اسکلت فلزی استفاده می‌شود، اما با در نظر گرفتن تدابیر مهندسی قابل اجرا در ساختمان‌های بتنی نیز می‌توان از این نوع سقف استفاده کرد. در صورتی که زمان و سرعت اجرای کار دو عامل مهم برای به پایان رساندن پروژه شما است، بهترین گزینه استفاده از سقف عرشه فولادی است.

مراحل ساخت و طراحی ورق‌های گالوانیزه فولادی آجدار به گونه‌ای تعریف شده است که ضریب مقاومت در برابر وزن فولاد را به حداکثر رسانده است. همین امر باعث کاهش هزینه‌های مربوط به مواد، جابه‌جایی و نعوظ فولاد می‌شود که به نوبه‌ی خود باعث افزایش ماندگاری محصول می‌شود. انتظار می‌رود عمر مفید فولاد بیش از 50 سال باشد، که همین مسئله باعث حفظ و افزایش رضایت مشتریان می‌شود.

علی رغم این که سقف یک جز اصلی ساختار سازه‌های سازمانی محسوب میشود، اما کیفیت یکنواخت آن می‌تواند ظاهری جذاب به خصوص برای فروشگاه‌های خاص ایجاد کند. معمولا ورق های گالوانیزه ابتدا در کارخانه به شکل ذورزنقه فرم دهی می شوند، سپس به محل اجرای کار منتقل می شوند. بسته به محل و نوع سفارش می‌توان در ابعاد مختلف ورق‌های گالوانیزه را برش داد.

طول ورق بستگی به طول دهانه سقف سازه دارد، که بر اساس سفارش مشتری برش داده می‌شود. معمولا به طور استاندارد هر ورق بین 0.8 تا 2/1 میلی‌متر ضخامت دارند و عرض مفید برای هر ورق 915 میلی‌متر تعریف شده است. به منظور جای‌گیری بهتر بتن و داشتن یک سقف یکپارچه در ساخت ورق های گالوانیزه از یکسری تورفتگی و برآمدگی استفاده شده است.

از سقف عرشه فولادی در ساخت انواع سازه‌های مختلف نظیر سازه‌های صنعتی از پیش ساخته شده همانند LSF و CSF ،PBS ،LGS با صفحات سیمانی سبک، سازه های اسکلت فلزی مدرن، سنتی، صنعتی و نیمه صنعتی سبک و سنگین، سازه های اسکلت بتنی با حداقل وزن و حذف قالب بندی به منظور کاهش حجم بتن مصرفی می توان استفاده کرد.

استفاده از سقف عرشه فولادی مزایای متعددی را در پی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرعت بالای اجرا
  • کاهش تیرهای فرعی به منظور صرفه جویی در مصرف فولاد اسکلت سازه
  • کاهش وزن سقف، اسکلت، فونداسیون و در نهایت کاهش وزن سازه
  • صرفه جویی در مصرف بتن
  • امکان اجرای عملیات بتن ریزی کلیه سقف‌ها به صورت همزمان
  • عبور آسان و سالم تاسیسات ساختمانی
  • تعمیر آسان و راحت بخش‌های آسیب دیده سقف
  • کاهش هزینه‌
  • کاهش ضخامت سقف
  • افزایش ارتفاع مفید سقف
  • قابلیت اجرا در انواع شرایط آب و هوایی
  • حمل و نقل آسان و نیاز به یک فضای کم برای دپو و نگهداری

برای اجرای سقف عرشه فولادی ابتدا باید ورق‌های گالوانیزه به کارگاه منتقل شود، پس از دپو در یک فضای کوچک توسط نیروی انسانی به کمک یک بالابر می توان ورق‌ها را به طبقات مختلف ساختمان منتقل کرد. به منظور جا گذاری عرشه‌های فولادی از گیره های نر و ماده استفاده می‌شود که براحتی در کنار یکدیگر چفت می شوند. پس از قرار گرفتن عرشه‌های فولادی بر روی تیرها به منظور متصل کردن ورق‌ها به هم از گل میخ استفاده می‌شود. گل میخ منجر به کاهش وزن تیرهای فولادی مصرفی می‌شود. برای نصب ورق‌ها نیازی به هیچ گونه جوشکاری نداریم و تنها با گل میخ‌های فولادی این کار انجام می‌شود. پس از نصب و اتصال میلگردها عمل بتن ریزی انجام می‌شود. ضخامت کم و یکنواخت سقف عرشه فولادی باعث خروج سریع هوا از بتن می‌شود. بتن به کار برده شده در سقف عرشه فولادی همانند بتن دیگر سقف هاست و نباید از بتن های سبک با مقاومت کم در ساخت این نوع سقف استفاده شود. یکی از ویژگی‌های جالب این نوع سقف امکان اجرای همزمان سقف و بتن ریزی آن در کلیه طبقات ساختمان در آن واحد است.

آن چه که در مبحث اجرای سقف عرشه فولادی مطرح می‌شود، سختی اجرای آن هست. اجرای سقف عرشه فولادی نیازمند تمهیدات ویژه‌ای است که از دشواری‌های کار محسوب می‌شود. علاوه بر این، لرزش این نوع سقف‌ها از مطرح‌ترین معایب ایجاد شده محسوب می‌شود. در صورتی که سقف عرشه فولادی مطابق با استانداردها و ضوابط موجود و ثبت گردیده در آئین نامه مبحث دهم مقررات ملی ساختمان اجرا شود، دچار لرزش‌های شدید نمی‌شود. به طور کلی سقف عرشه فولادی از سبک وزن‌ترین سقف‌های موجود است که با توجه به فناوری ساخت آن در برابر ضربه و لرزش ناشی از زمین لرزه مقاومت بسیار بالایی دارد.

دقت بالا، تمیزی کار و قابلیت کنترل مراحل در طول اجرای کار یکی از ویژگی‌های بسیار مهم به‌کارگیری سقف عرشه فولادی است. در روند قیمت‌گذاری این نوع سقف‌ها عوامل متعددی نظیر اجزای به کار رفته در ساخت و دستمزد اجرا دخیل است.

تهیه و تدوین توسط تحریریه ساختمون

مطالب مفید درباره سقف عرشه فولادی